Moldova folyamatosan halad a reformok útján, és teljesítette a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges lépéseket – jelentette ki Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos kedden Luxembourgban.

Várhelyi Olivér megdicsérte az EU felé közeledő Moldovát
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A biztos az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését jelentő, Moldovával tartott első kormányközi konferenciát követő sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet: a feltételek teljesítése Chisinau részéről különösen figyelemre méltó, mivel az ország az ukrajnai háború és a destabilizációs kísérletek miatt kihívásokkal néz szembe.

"Az az üzenetünk Moldovának és a moldovai népnek, hogy folytassák ezt az utat, és mi készek vagyunk önökkel együtt megtenni a következő lépéseket

- hangsúlyozta Várhelyi.

Mint mondta, az Európai Bizottság továbbra is támogatni fogja Moldovát, két héten belül elindítja a bővítési folyamat következő lépését, amely az alkalmazandó uniós joganyag kétoldalú átvilágítása. Hozzátette, hogy a csatlakozási tárgyalásoknak átalakító folyamatnak kell lenniük.

Várhelyi rámutatott, hogy a tárgyalások már a kezdetektől fogva pozitív hatással lesznek Moldova társadalmára és gazdaságára, és kézzelfogható előnyökkel járnak majd a polgárok és a vállalkozások számára egyaránt.

Emlékeztetett, hogy a gazdasági és beruházási terv keretében az EU 1,5 milliárd eurót mozgósított állami és magánberuházások formájában olyan kulcsfontosságú ágazatokban, mint az energia, a közlekedés, valamint a vállalkozások finanszírozáshoz való hozzáférése, és ez az együttműködést továbbra is folytatni fogják a csatlakozási tárgyalások során is.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter a belga soros uniós elnökség nevében a sajtótájékoztatón kiemelte: Moldova történelme, öröksége, kultúrája Európa szerves részét képezi. Emellett az EU Moldova legnagyobb kereskedelmi partnere, és ez fontos üzleti és külföldi befektetési lehetőségeket jelent a jövőre nézve – tette hozzá.

A belga külügyminiszter szerint Moldova határozott álláspontot képvisel az ukrajnai orosz agresszióval szemben, és igazodik az EU kül- és biztonságpolitikájához. Méltatta továbbá, hogy Moldova jelentős erőfeszítéseket tett a háború elől menekülők befogadására.

"Moldova még ezekben a nehéz időkben is rendíthetetlen elkötelezettséget mutat közös európai értékeink iránt"

- hangsúlyozta.

Lahbib felhívta a figyelmet, hogy Moldovának még fontos reformokat kell végrehajtania többek között a jogállamiság, az igazságszolgáltatás és a korrupció elleni küzdelem területén. "Tisztában vagyunk azzal, hogy a csatlakozási tárgyalások szigorú és igényes folyamatot jelentenek, de bízunk abban, hogy Moldova sikerrel járhat, köszönhetően a moldovai nép eltökéltségének és elkötelezettségének" – jelentette ki a belga külügyminiszter.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Nem kötelező a hanyatló nyugathoz tartozni, lehet nyugodtan húzódni a keleti-kánaánhoz. A kormány 14 éves EU elleni uszítása után miként nyilatkozhat úgy, mintha az EU oszlopos tagjai lennénk annak kerékkötői helyett! Remélem, hogy a Szijjártónak is szólt, mert a csirkefejű kakadu többet van Moszkvában és Minszkben, mint Magyarországon!
Eladott Ország
Várhelyi Olivér, keresett a Tóni, a Barbi, meg az Ádám! Hány hülye van még? Rendkívül sok félreértés van a fideszben. Amúgy meg anyádat nézd hülyének ,valamint az összes szavazóidat. Érdekes, hogy az őszödi beszéd kapcsán nem volt probléma, hogy kiragadták a szövegkörnyezetből. És ilyen és hasonló bunkók képviselik az országot, ha lenne töke (ami nincs) már ma lemondott volna. Csak remélni tudom, hogy Olivér Dajcs für Tomikára mondta, mert az tényleg nagyon hülye, azért bocsánatot sem kell kérni. Ismét bebizonyosodott,hogy a fideszeseknél nincs undorítóbb fajta. És még van pofája ilyet hazudnia ennek a tetűnek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.