Gyurcsány Ferenc szerint az idő igazolta döntésüket, hogy elhagyták az MSZP-t, és megalakították a Demokratikus Koalíciót (DK). A volt kormányfő lehetségesnek tartja, hogy a "demokratikus ellenzék" kétharmados többséget szerez a következő választáson, és nem zárja ki, hogy addigra feloszlatják a Jobbikot. Egy szerdai budapesti fórumon arról is beszélt: valószínűsíti, hogy az ügyészség hamarosan vádat emel ellene a Sukoró-ügyben.

A DK elnöke azt mondta, ma az MSZP-nek és a DK-nak együtt nagyjából félmillióval több szavazója van, mint ahányan a szocialistákat választották volna tavaly ősszel; pártjának 200-250 ezer támogatója lehet, és az MSZP is ennyivel gyarapította táborát időközben.

Szerinte ez azt támasztja alá, hogy háromnegyed éve jó döntés volt elhagyni az MSZP-t, mert a szocialisták karakteresebben baloldali politikát folytathatnak azóta, az országnak pedig szüksége van egy balközép-centrista politikai erőre is. Gyurcsány Ferenc azt mondta, reális célnak tartja, hogy a DK a következő választásokra 8-10 százalékos támogatottságú középpárt legyen.

Fenntartja, hogy az MSZP, az LMP és a DK ma nem tudna egyetértésre jutni fontos kormányzati kérdésekben, például az egészségügy finanszírozásáról. Egy azonnali kormányváltás hamar felőrölné koalíciójukat, ezért a baloldal érdeke, hogy 2014-ben, már egyeztetett programmal váltsák le a Fidesz-kormányt - mondta. Az együttműködés szerinte legkorábban a jövő év végén születhet meg. Meggyőződése szerint ez meg is fog történni, sőt elképzelhetőnek tartja, hogy - az új választási rendszer következményeként - egy demokratikus ellenzéki összefogás kétharmados többséget szerezzen.

Arra a kérdésre, mit tenne, ha úgy látja, hogy az ellenzéki szövetség feltétele az ő visszavonulása, úgy válaszolt: megbeszélné a pártjával, mert a politika nem személyes ügy - de ez nem állhat elő, mert a DK befolyásos, erős párt lesz addigra.

Gyurcsány Ferenc szerint arra kell készülni, hogy a baloldal választási győzelme után "szélsőjobboldali radikálisok által szervezett ribillió" kezdődik országszerte. Ráadásul attól tart, a rendőrség nincs felkészülve, hogy ezt jogállami módon fékezze meg. Az országot járva ugyanis úgy tapasztalja, már néhány tucat ellene tüntető jobbikost is a megye egészéből odavezényelt rendőrök tartanak kordában, és nem tudni, mi történik, ha a tiltakozások országosak lesznek. Ráadásul szerinte a szervezeti átalakítások miatt az is kérdéses, hogy 2014-ben "a rendőrség a Fidesz vagy az alkotmányosság pártján áll-e majd", és csak bízni lehet az utóbbiban. Ezzel kapcsolatban - kérdésre válaszolva - kitért a rendőrség 2006. őszi fellépésére is, azt összességében jogszerűnek, indokoltnak és alkotmányosnak minősítve, de elismerve, hogy "többtucatnyi" intézkedés nem állta ki a jogszerűség próbáját.

Beszélt arról is, meggyőződése, hogy a Fidesznek van forgatókönyve a Jobbik kettészakítására, sőt akár a feloszlatására is. Elképzelhetőnek tartja - mondta -, hogy az ügyészség még ebben a választási ciklusban feloszlatja a Jobbikot, méghozzá nem a baloldal, hanem "egy függetlennek tűnő", valójában "Fidesz közeli civil szervezet" kezdeményezésére, a kormányoldal hallgatólagos támogatásával vagy látszólagos tiltakozása mellett. Szerinte ez, mivel a Jobbik működése nemzetközi szerződéseket sért, reális lehetőség, és nagyjából harminc százaléknyi esély van rá. A Fidesznek ez akkor állhat érdekében, ha képes lesz maga mögé állítani a szélsőjobboldal hét-nyolcszázezer szavazóját, és úgy látja, hogy a kormánypárt a szimbolikus politizálással törekszik is erre.

Arra a felvetésre, hogy az új alaptörvény átmeneti rendelkezései nem a Jobbik, hanem az MSZP feloszlatását alapozhatják meg, úgy reagált: ez elképzelhetetlen, legnagyobb demokratikus riválisának feloszlatása miatt Orbán Viktort "diktátornak bélyegeznék" Európában.

A nagyjából másfél órás fórumon Gyurcsány Ferenc fontosnak nevezte, hogy a bal- és a jobboldal egyaránt szembenézzen a múlttal. Úgy fogalmazott: elvárható, hogy aki elítéli Horthy Miklóst, annak legyen szava az 1956 után több száz embert kivégeztető Kádár Jánossal szemben is. Hangsúlyozta: Horthy nem érdemel szobrot, mert antiszemita, százezrek haláláért felelős autoriter vezető volt, de el kell ismerni, hogy a két háború közötti időszak nagy része korlátozott parlamentarizmus volt, amelyben szabadabb volt a sajtó és az igazságszolgáltatás, mint a Kádár-rendszerben, "sőt, mint Orbán alatt".

Azt is mondta: tudja, hogy mindig, amikor szembeállítja egymással Kádárt és Nagy Imrét, elveszti "négy volt munkásőr" szimpátiáját, de ez mégis szükséges: a demokratikus baloldalnak erkölcsi kötelessége szembenézni a baloldal XX. századi hibáival, bűneivel, antidemokratikus hagyományával, és csak akkor bírálhatja a jobboldal történelemszemléletét, ha eleget tett e morális kötelességének.

Szintén kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy mivel a határidő - kétszeri hosszabbítás után - július elején lejár, arra számít, hogy az ügyészség két-három héten belül vádat emel ellene a Sukoró-ügyben, és ősszel a bíróság elé kell állnia, de készen áll erre.

A Dobköztársaság elnevezésű - a demokratikus ellenzéki pártok párbeszédét és együttműködését szorgalmazó - programsorozat részeként rendezett fórumon az MSZP erzsébetvárosi lakossági központjában nagyjából százötvenen vettek részt.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr.luigilongo60
"Beszélt arról is, meggyőződése, hogy a Fidesznek van forgatókönyve a Jobbik kettészakítására, sőt akár a feloszlatására is. Elképzelhetőnek tartja - mondta -, hogy az ügyészség még ebben a választási ciklusban feloszlatja a Jobbikot, méghozzá nem a baloldal, hanem "egy függetlennek tűnő", valójában "Fidesz közeli civil szervezet" kezdeményezésére, a kormányoldal hallgatólagos támogatásával vagy látszólagos tiltakozása mellett. Szerinte ez, mivel a Jobbik működése nemzetközi szerződéseket sért, reális lehetőség, és nagyjából harminc százaléknyi esély van rá. A Fidesznek ez akkor állhat érdekében, ha képes lesz maga mögé állítani a szélsőjobboldal hét-nyolcszázezer szavazóját, és úgy látja, hogy a kormánypárt a szimbolikus politizálással törekszik is erre.

Arra a felvetésre, hogy az új alaptörvény átmeneti rendelkezései nem a Jobbik, hanem az MSZP feloszlatását alapozhatják meg, úgy reagált: ez elképzelhetetlen, legnagyobb demokratikus riválisának feloszlatása miatt Orbán Viktort "diktátornak bélyegeznék" Európában."

Azért a fenti szavakra nem árt emlékezni majd 2-3 év múlva.
De majd meglássuk, a vak is aszonta.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
moiszikf
@Dr.luigilongo60: @constructor: A Jobbik feloszlatásának nem feltétele a törvényesség,elég a megfelelő helyről jövő,kellően "hangos" jajveszékelés. A Magyar Gárda feloszlatása sem volt törvényes,mégis megtörtént. Ezért utálom,amikor "jogállam"-ról pofáznak...
Darthon1
@coyote3: Fletó kiállt elmondta a sajátjainak, hogy nem mond igazat.Kiderült. A fideszes csürhe szétverte az MTV székházát.
Orbán nem állt ki, csak megírta gazdáinak, hogy ne azt nézzék mit nyilatkozik, hanem azt, hogy mit csinál!ez is kiderült. Ezek után senki sem vert szét semmit, sőt egy Békemenet nevű megrendelt és a kormány által pénzelt "május elsejei" felvonuláson, meleg kakiig benyaltak neki. Élen azzal az emberrel aki alapító fideszesként a legnagyobb magyarnak szeretné eladni magát, de szlovák rendszámú autóval mászkált.
Bár azt remélem mindkét formáció eltűnik az ötszázalékos küszöb alá, az előbbi, még mindig szimpatikusabb.
Az előbbi alatt voltak megmozdulások, bár a kezelésük nem mindig volt a legjobb. Lásd a Budai féle traktoros heppeninget, 2006 őszét, a Kossuth teret telehugyozó igaz magyarokat. Most csírájában vannak elfojtva az ilyenek. Most ítélték el a tojással dobálózó gyereket szabadságvesztésre. Holott a saját szememmel láttam egy felvételt, ahol a francia politikusnak az arcába nyomtak egy tortát és nem volt következménye. Azt mondták ez a vélemény nyilvánítás szabadságába belefér.
A törvényeinket saját használatra készíti a kormány. Szerintem most kevésbé van demokrácia. Emúttnyócév után emúttkétév, ez ötven évre vetette vissza az országot.
rzs
Jobb volna arról volna látomása, hogyan adja vissza az ország ellopott vagyonát!!!
Miből van neki gyára? Hol dolgozott és keresett annyit, hogy fiatalon a 90 években gyárat tudott venni Mosonmagyaróváron??
Szinte egyidős vagyok vele és nem tudtam gyárat venni igaz felneveltem 3 gyermeket és mellette termelő munkát végeztem a párommal együtt!!!
A keresetünk a béka alfele volt és jelenleg is az Ő a szegény panel proli a Katus mama kevés pénzéből tanult és gyárat tudott venni!!
No ezt kéne utánozni!!
Igaz én nyugodtan alszom még ha szegény vagyok is.!!!
bosszants
@rzs: Nincs diplomád, nem voltál KISZ titkár, miért kárálsz?
TE nyugodtan alhatsz.
gergely
Azért ha a fidesz bepróbálkozik a jobbik ellen sokat veszíthet.
De tényleg nem ártana ezt a bandát nagyon elzavarni a picsába!
sza
Őszinte részvétem Ferencnek. Azt hiszem kicsit megzakkant.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.