A Nemzeti alaptanterv (NAT) részévé vált a tízujjas gépelés oktatása, amit a Fidesz infokommunikációs munkacsoportja és a Fidelitas javasolt a törvénytervezet előkészítő szakaszában - közölte a munkacsoport pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az új NAT informatika műveltségi területének közműveltségi tartalmai közé beépült passzus értelmében bármely iskola dönthet úgy, hogy tanóra keretein belül 5-8. osztályig oktatják a diákoknak a tízujjas gépírást, azaz a vakon gépelést.

A munkacsoport azt írta: a tízujjas gépírás hatékonyabb jövőbeni munkavégzést, előnyösebb munkaerő-piaci pozíciót is jelenthet a legtöbb munkavállaló számára.    

Véleményük szerint a jövőbeni magyar közoktatásnak nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a modern technológiák használatához szükséges ismeretek és kompetenciák fejlesztésére, ennek érdekében a munkacsoport további szakmai javaslatokkal fog élni.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

QQCSI
Túl sok jelentősége nincs, hogy tíz ujjal vagy kettővel verik a klaviatúrát.
Amikor óvodás gyerekek profin számítógépeznek, a gépírás túlhaladott ismeret.
Az viszont valóban fontosabb lenne, hogy tudjanak írni-olvasni!
H E L Y E S E N írni és É R T Ő N olvasni!
Magukat érthetően kifejezni, szóban és írásban egyaránt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sza
@Bástya Elvtárs: Régen hú de régen vollt én ügyintézőnek tanultam a gimiben . Minket megtanitottak gépelni és gyorsírni. A régi írógépeket verni kellett rendesen és szélesebbek voltak mint a mostani számitógépek. Ezért gyakran melléütök mert azt szoktam meg , ha nagyon muszáj lenne talán még gyorsirni is tudnék. Minket hívtak régen titkárnőnek.
bundi
csak egy aprócska megjegyzés így fű alatt mer nem akarom a nat kegyetlen úrnőjét magamra haragítani. nem kellene előbb mondjuk az értő olvasást belesulykolni azokba a butuska diákkobakokba, mert lehet hogy így villám gyorsan tudnak majd chat-elni, a blacberry sem jelent majd kihívást, de manapság nagyon sok gondot jelent a funkcionális analfabetizmus.
krono.inaplo.hu/index.php/inter/weblibrary/682-a-funkcionalis-analfabetizmus-hazankban
és ezen a tízujjas gépelés nem segít. de hát ki vagyok én hogy az olyan nagyok figyelmét erre felhívjam. miközben olyan gondok nyomják vállaikat, mint a tízujjas gépelés, meg etika meg hittan (megjegyzem a funkcionális analfabéták ezeken is csak röhögcsélni fognak, mivel fingjuk nem lesz róla, hogy mit is olvasnak).
bundi
@csikknorisz: egyébként igazad van, tényleg jó gyakorlóprogramok vannak rá.
másvirág
Áramszünetkor : tízujjas szexuális felvilágositást vagy testnevelési órát iktatnak be.-.)
kkalman
Apró örömtüzek gyúlnak a lelkemben, hogy "szeretett" rózsikánknak (szándékosan kis betűvel) ez a tíz újjas gépelés okozza a legnagyobb problémát az oktatásban. Minden más problémát sikerült mára megoldani. A tanárok jókedvűen, stresszmentesen mennek dolgozni, pardon tanítani, a tanulóknak nem okoz gondot az eléjük tett írás értő olvasása, sőt a négy matematikai alapműveletet is tudják alkalmazni, fejben is, akár két jegyű számokkal is.
másvirág
@kkalman: Ne félj mire nálunk erre sor kerülne : a rothadó kapitalizmusban nem lesz
billentyűzet . Beszéd útján vezérlik a számitógépeket.
(Men kellenek az újjak kommunikációhoz! Bőven elég lesz ha fára mászni tudnak vele.)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.