Keveseken segít a hitel átstrukturálása: már most többezer babaváró hitelt felvett család van komoly gondban, júliustól pedig csak emelkedhet a számuk – ekkor telik le az 5 éves türelmi idő.

Már jelenleg is nagy bajban van többezer babaváró hiteles. S ez még csak a kezdet, hiszen az 5 éves türelmi idő júliustól lejár – így várhatóan nőni fog azok száma, akik gonddal szembesülnek.

A leggyorsabban reagáló párok már 2019. júliusában felvették a kamatmentes hitelt – nincs mitől félnie annak, akinek azóta született gyermeke vagy örökbe fogadott, illetve nem vált el. Ők a megszokott alacsony részlettel törleszthetik a hitelüket – tudatta a blikk.hu a Bank360.hu információi alapján.

Törlesztőjük több mint duplájára nőhet – Komoly bajban vannak a babaváró hitelesek és ez még csak a kezdet

Nagy bajban lehetnek a babaváró hitelesek – Fotó: pixabay

Ugyanakkor, a kormányzati 2024 május elején közölte: a hitelt 2019-ben felvett párok kevesebb mint negyedénél a baba máig nem született meg.

A dolog több mint 10 ezer szerződést érinthet.

Azoknál, akiknél a helyzet nem változik, az 5 éves türelmi idő lejárta után 120 nap áll rendelkezésre visszafizetni az addig felvett kamattámogatást, hitelük pedig sokkal magasabb kamattal megy tovább, vagyis minimum a kétszeresére emelkedhet a törlesztőrészletük – írta a blikk.hu.

Ha méltányosságot kérnek is, azzal legfeljebb 2 évvel tolhatják el az 5 esztendő alatt felvett kamattámogatás visszatérítését – s még ez is komoly teher az érintett családoknak.

Gondot jelenthet az is, hogy még nem tisztázottak az új méltányossági feltételek részletszabályai – az erről szóló kormányrendelet egyelőre nem jelent meg.

Erre nagy szükség lenne, mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai azt mutatják: a babaváró hitelek egy része már most is késedelmes. Amennyiben pedig az állam elkezdi követelni a kamattámogatások visszafizetését és a törlesztőrészletek megnőnek, várhatóan még több babaváró hitel dől be – tudatta a blikk.hu a Bank360.hu információi alapján.

A bank adataiból kiderül, hogy jelenleg nettó 15 milliárd (bruttó 16,5 milliárd) forintnyi babaváró hitel van bizonyos késedelemben – ez a 10 millió forintos tartozással számolva azt jelenti, hogy nagyjából 1.500 adós nem törleszt pontosan, s ezek nagyjából fele már 90 napon túl késedelmes – írta meg a blikk.hu. 

Forrás: Blikk, bank360.hu
Fotó: pixabay

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@csak úgy...: én beleszülettem, utána ügyes voltam...nincs hitelem, nyugodtan alszom...és hogy ez nem mindenkinél így van, az nem az én hibám...
csak úgy....
@Pálinkás Pál: tehát beleszülettél a jóba, most meg okoskodsz! mi lett volna belöled ha ez nem így történik, mint még sok millióval? csak nem vörösök voltak az öseid,hogy volt mit örökölnöd, hiszen kulákok nem lehettek mert ök nincstelenítve lettek.
Bélabá
A gyerekek felnevelése egyre nagyobb kihívás, tekintettel a családi pótlék Fidesz alatti teljes elinflálódására. Ezért is csökken a népesség ilyen drasztikusan. Átlagembernél gyerekvállalás=szegénység. Ha valaki felvállalja, a babaváró némileg ellensúlyozhatja az első néhány évet. Ha nem születik gyerek biológiai okból, nem kell emelt kamatot fizetni. Ha meg gazdasági okból, akkor valószínűleg az emelt részlet sem lesz gond, nem kerül annyiba mint egy baba nevelése. Azért a követelés kezelő hiénák már reménykedve várják az újabb koncot, ebben biztos vagyok.
Pálinkás Pál
@csak úgy...: tévedsz, nem burzsuj családba születtem...de idejekorán saját lábra álltam...'89. után már a magam főnöke voltam...
csak úgy....
@Pálinkás Pál: csak nem kárpótlási jegyekböl szerezted a vagyonod mint gyurcsány?
tudod az akkori szitu és a mostani között nagy a különbség, szóval inkább ne ócsárold a mai fiatalokat, hiszen az ö mai nyomorukhoz nektek több közötök van mint nekik!
Pálinkás Pál
@csak úgy...: hol láttad hogy ócsároltam őket...?...csak ma, magyarországon, ebben a bizonytalan jogi helyzetben kölcsönt felvenni öngyilkosság...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.