Annak ellenére, hogy Budapest főpolgármestere kellemesebb utazást ígért a 3-as metrón, a hőmérséklet nem változott 2020 júliusához képest – ekkor már tarthatatlan volt a helyzet.

A nyári forróság elviselhetetlen a meleg az M3 metró kocsijaiban. A helyzetet maga Karácsony Gergely is tarthatatlannak nevezte – ennek ellenére azóta sem változott semmi.

A megoldások, amelyeket Karácsony felvázolt, nem érnek valójában semmit, így az az 500 ezer ember, akik ezen az útvonalon közlekednek, valóságos szaunában érzik magukat – hívta fel a figyelmet a mandiner.hu.

Brutális szenvedést hozott a budapestieknek Karácsony Gergely

Máig nincs megoldva az M3 metró klimatizálása – Fotó: Youtube

Miután megválasztották, a főpolgármester azt mondta: a metrókocsikba klímát szerelni komoly műszaki kihívást jelent, amit a BKV megerősített, mondván, hogy a vizsgálaton alapján az M3-as metró klimatizálása technikailag megvalósítható. Karácsony Gergely azt is jelezte, hogy a felújítást végző MWM Rt. engedélye és jóváhagyása nélkül a metrókocsikhoz nem lehet hozzányúlni, mert akkor a garancia elveszne – írta a mandiner.hu.

„A BKV és a cégek készen állnak, egy dolog hiányzik – a fentebb említett okok miatt –, az orosz fél hozzájárulása. Ezt szóban meg is adták, de biztos, ami biztos, írásos megerősítést is kértünk. Erre várunk”

– írta a főpolgármester 4 éve.

Az ügyben azonban hosszú hónapok múltán sem született megállapodás. Aztán kitört az orosz-ukrán fegyveres konfliktus, az MWM gyára mára háborús feladatokat lát el, Budapest és a vállalat között pedig az EU-s szankciók és az embargók amúgy is lehetetlenné tennék a tárgyalásokat. Csakhogy a helyzetet a főváros a háború előtt sem tudta megoldani, annak ellenére sem, hogy állítólag volt szóbeli megállapodás – mutatott rá a mandiner.hu.

A rekupálás ügyében szintén felvetődött az MWM engedélye, de a BKV a Világgazdaságnak azt írta ezügyben: „ezt a szankciók hátráltatják ugyan, de egyelőre nem látjuk megoldhatatlannak”.

Karácsony Gergely fenti Facebook-bejegyzésében arról is írt korábban, milyen megoldásokat lát kivitelezhetőnek.

„Történik sok minden az utasok komfortja érdekében: az M3 összes (222 db) kocsijában új szellőztetést, mennyezeti ventilátorokat építenek be, ettől a szakemberek érzékelhető javulást várnak”

– jegyezte meg.

Ugyanakkor, az M3-as metró utasai nem érzékelnek jelentős változást, tudják, hogy a ventilátorok alkalmatlanok a feladatra – írta a mandiner.hu.

A főpolgármester írt arról is, hogy a teljes vonal felújítása során megújul az áramátalakító rendszer, ami a hűsítés szempontjából is fontos. Eddig ugyanis a metró fékezésekor felszabaduló hő csak fűtötte a kocsikat.

„Az úgynevezett rekuperációs féküzem bevezetésével a járművek a fékezésekor felszabaduló mozgási energiát a fékező ellenállásokon nem alakítják hővé, ezáltal az utastérre gyakorolt fűtőhatás megszűnik, amely a peronokon is érezteti majd hatását” – ígérte korábban Karácsony.

Bár a peronokon a körülmények javultak, az utastérben ez nem különösebben vehető észre

– jelezte a mandiner.hu.

A lap azt is felemlítette, hogy 2019-ben Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányában fontos szerepet játszott a 3-as metró klímával történő ellátása, még ő maga is mérte, milyen magas a hőmérséklet a kocsikban, s ehhez képest semmilyen érdemi előrelépés nem történt az ügyben az elmúlt 5 évben – mutatott rá a mandiner.hu.

Forrás: mandiner.hu
Fotó: Youtube

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Gondolom, sokakat nem zavar, hogy anno Tarlós Istvánnak hívták a főpolgármester, aki nem más kocsikat vásárolt, , hanem a régi orosz kocsikat "újíttatta fel", klíma nélkül. És mint kiderült, utólag sem lehetett beszerelni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Géza
Karácsony alkalmatlan a feladatra, de a kígyóvállú, álművész, dögletes hordának ez a majom kellett!
Pusztai
Nem tudtam, hogy Karácsony leánykori neve Tarlós, aki drágábban vette az orosz xarokat mint a világ legyagyobb metro gyártó Alstom legújabb legmodernebb kocsijait.

És basszák meg azóta sem tudja senki miért is nem kapta el Karácsony Tarlóst, sőt kitüntette!
Megvan a magyarázat: egy és ugyana az személy más néven, magát tűntette ki!
rücsü41
Gyerekek!Hát nem Tarlós Pityu vette meg a korszerűtlen , rossz metró kocsikat?De hogy nem, de ő nem felelős semmiért sem!Azután nem a" mi "kormányunk vette el az fővárostól azt a támogatást amit korábban Tarlós idején megkapott ?De hogy nem!Akkor miért nem Orbán Viktor bácsinál reklamálnak az urak, hogy miért veszi el a pénzt azoktól akiknek korábban fizetett , és miért akarja tönkre tenni azt az önkormányzatot amely addig amíg kegyelmes és jóságos Viktor bácsi nem bolondult meg csak fizetett az állam kasszába, és megvolt a lehetősége a fejlődésre.Megkérdezhetné már valaki , egy értelmes közgazdász , hogy miért nem a törvény állapítja meg azt, hogy az önkormányzatok mire mennyi pénzt kapnak, miért kell állandóan pályázni?Csak azért mert Orbán úr így tudja jutalmazni a fideszes vezetésű városokat?Ez ma már nem indok, kevés magyarázat azért is mert korábban az okos jogász Orbán Viktor azt mondta, hogy nálunk a törvények uralkodnak!Lehet , csak az a kérdés hogy hogyan, mert ha a törvény maga Orbán Viktor akkor nagyon részrehajló ez a fajta támogatás, semmi jogszerűség nincs benne!Minden önkormányzatnak közösen kellene követelni, hogy az önkormányzatok működéséhez szükséges pénzügyi juttatást a korábbiak alapján törvény határozza meg és azt a kormánynak tiszteletbe kell tartani!
Loksmith
Tudjuk, Tarlós megmondta, fakocka.
Yoda69
A mandiner miert nem kerdi meg sarlos es O1G elvtarsakat, hogy miert a ruszkikkal ujjittatta fel a regi lerohadt szerelvenyeket azon az aron, amin uj klimas francia szerelvenyeket vehettunk volna.
Ezekbe a regi szar ruszki vagonokba nem egyszeru egy modern klimat beszerelni, vagy ha megis akkor az horror aron lenne, ami penzt meg orban mar lenyulta a fovarostol.
Pusztai
@Yoda69: Nem lehet ráépíteni klímát, mert a kocsi szerelvény mechanikailag gyenge, nem bírja el a klima súlyát-

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.