Bekerül az alaptörvénybe szombattól a választójog gyakorlásának előzetes regisztrációhoz kötése, miután a Magyar Közlöny pénteki kiadásában kihirdették az alkotmány, Áder János köztársasági elnök aláírt, úgynevezett második módosítását.

Az Országgyűlés október 29-én kormánypárti támogatással változtatott úgy az év elején hatályba lépett alkotmányon, hogy az a jövőben tartalmazza a választási feliratkozás szabályait is. A döntés értelmében a magyarországi lakóhellyel rendelkező választók személyesen vagy elektronikus úton, az internetes ügyfélkapun, a határon túl élő állampolgárok levélben vagy elektronikus úton kérhetik felvételüket a névjegyzékbe a parlamenti választást megelőző tizenötödik napig.

A Fidesz eredeti javaslatával szemben az alaptörvény így nem egyszerűen lehetővé teszi az előzetes regisztráció bevezetését, hanem rögzíti, hogy a választójog csak feliratkozás után gyakorolható, és a névjegyzékbevétel alapvető szabályait is tartalmazza. Az erről szóló módosításokat két héttel ezelőtt az alkotmányügyi bizottság indítványára fogadta el a Ház. A névjegyzéket minden országgyűlési választás előtt meg kell majd újítani, kivéve, ha a voksolást a parlament feloszlása vagy feloszlatása miatt tartják.

A záróvitában az MSZP, a Jobbik és az LMP is bírálta az előzetes regisztráció bevezetését, azt hangsúlyozva, hogy szükségtelenül korlátozza a választójog gyakorlását. Az eredmény kihirdetésekor LMP-s képviselők az ülésterem felső páholyából több köteg kék színű cetlit szórtak tiltakozásul a kormánypárti padsorokra, utalva az 1947-es kékcédulás választáson történt csalásokra. Wittner Mária fideszes képviselő ennek kapcsán ügyrendi felszólalásában azt mondta: hatéves képviselői pályafutása alatt "ilyen botrányos dolog még nem történt" a Házban, és vizsgálatot sürgetett.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

overdose
Mocskok féltek,azért mindent elkövettek a hatalomért,mert sok vaj van a fejetek felett de erőssek leszünk el lesztek takaritva!
Dr.luigilongo60
Ennyi erőből azt is az alkotmányba lehetne foglalni, hogy Qrbánnak mindig igaza van.
Tetű banda.
nyanya001
Aztán ha kell még tovább módosítják majd !
Csak megmaradjanak a húsosfazék mellett és tovább
építsék a diktatúrát !
SELIG
@Dr.luigilongo60: Meglesz, meglesz az is nemsokára!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.