Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter levélben tájékoztatta Olli Rehnt, az Európai Bizottság alelnökét és pénzügyi biztosát pénteken a kormány által elfogadott újabb, 90 milliárd forintos megszorításokról.

Matolcsy György a levélben úgy fogalmaz: a kormány úgy értékeli, hogy az Európai Bizottság által közzétett, Magyarországra vonatkozó őszi előrejelzés fontos lépés a kormány azon célja felé, hogy a bizottság 2013 első felében megszüntesse a túlzottdeficit-eljárást.

A nemzetgazdasági miniszter levelében felsorolja a kormány által pénteken részletezett intézkedéseket, így a banki különadó véglegesítését, az energiaellátók jövedelemadó-kulcsának megemelését, a közműadó kiterjesztését, illetve a szerencsejáték-ágazatot érintő változásokat.

Az energiaszolgáltatókra vonatkozóan így - az országgyűlésnek benyújtott módosító indítvány szerint - a 19 százalékos általános társasági nyereségadón felül az energiaszolgáltatók úgynevezett "Robin Hood adója"  11 százalék helyett 31 százalékra nő. Így összesen 50 százalékos jövedelemadó terheli majd az energiaszolgáltatókat. A megemelt, 31 százalékos adóhányad feléig - a minisztérium módosító indítványa értelmében - azonban a társaságok levonhatják majd beruházásaik értékét. Ettől az energiaszolgáltatókat érintő változásoktól összesen 40 milliárd forint pótlólagos adóbevételt vár a kormány.

Matolcsy György levelében bizakodásának ad hangot, miszerint az Európai Bizottság alelnöke ezeket a döntéseket újabb megerősítésként értékeli, hogy a kormány kész mindent megtenni a túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülés érdekében.

A kormány a pénteken bejelentett intézkedésektől azt várja, hogy a jövő évi államháztartási hiányt, amely az Európai Bizottság november 7-i előrejelzése szerint a GDP 2,9 százaléka lesz, a kormány céljának számító 2,7 százalékra mérsékelje. Az intézkedések ezen kívül a GDP 0,1 százalékával emelik a költségvetési tartalékot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.