A volt miniszterelnök két előadást tartott az USA fővárosában. Az MTI helyszíni tudósítása kiemeli, hogy Bajnai "elkerülte, hogy a jelenlegi kormányt bíráló felvetésekre reagálva - az elemző fejtegetéseken túlmenően - konkrét kritikát fejtsen ki a magyarországi politikai irányvonallal kapcsolatban".

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való megállapodás csökkenté Magyarország finanszírozásának a költségeit - jelentette ki Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Alapítvány elnöke pénteken a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában (CSIS). Bajnai - aki a CSIS vezető tanácsadója - az európai integráció jövőjéről tartott előadást az amerikai intézetben. Azt követően egy kérdésre válaszolva szólt Magyarország és az IMF közötti viszonyról.

"Az IMF-programoknak nem az a feladatuk, hogy megoldják az egyes országok problémáit, hanem az, hogy időt biztosítsanak a kormányoknak az általuk elkövetett hibák kijavítására" - hangsúlyozta a volt kormányfő. Véleménye szerint eddig elsősorban azért nem jött létre megállapodás Magyarország és az IMF között, mert míg az IMF és az Európai Bizottság arra kíván pénzt adni a magyar kormánynak, hogy az jelentős változtasson az eddigi irányvonalán, addig a kormány ahhoz szeretne pénzt, hogy folytathassa azt.

A volt kormányfő - ugyancsak kérdésre válaszolva - Magyarországgal kapcsolatos "legsúlyosabb gazdasági aggályaként" azt említette, hogy az országban "a bizalomhiány miatt" kevesebb az új befektetés.

A volt miniszterelnök elkerülte, hogy a jelenlegi kormányt bíráló felvetésekre reagálva - az elemző fejtegetéseken túlmenően - konkrét kritikát fejtsen ki a magyarországi politikai irányvonallal kapcsolatban.

Bajnai derülátón nyilatkozott mind az euróövezet, mind az Európai Unió jövőjével kapcsolatban, és arra figyelmeztetett, hogy a negatív alternatíva, azaz az összeomlás nemcsak a kontinensen, de annak határain kívül is beláthatatlanul súlyos következményekkel járna.

A nap folyamán Bajnai Gordon felszólalt egy másik konferencián is, amelyet a washingtoni Johns Hopkins Egyetemen a transzatlanti kapcsolatok jövőjéről tartottak. A volt kormányfő a rangos egyetem rendszeres vendégelőadója.

62 hozzászólásarrow_drop_down_circle

adrenalink
Elég lesz, ha itthon megveri, oszt jónapot!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
dzurinda
Államadósság :
- a Bajnai-kormány megalakulása előtt: (2009.03.31.): 20 447,38 Mrd forint,
- a Bajnai-kormány megbízatásának megszűnésekor (2010.05.31.): 19 933,4 Mrd forint,
- 2011 végén: 20 955,5 Mrd forint, miközben 2011 során 2-3 ezermilliárdos nyugdíjpénztári megtakarítás vált semmivé. E nélkül kb 22 955,5 Mrd forint lenne az államadósság.
coni
Hibátlan ember nem létezik, de hatalmas előrelépés lenne, hogy végre emberszabású politikus képviselné országunkat.
Pénz/finanszírozás nélkül még egy viharszegleti trafikot sem lehetne csinálni, de nem mindegy, hogy az én magán nyugdíjamból randalírozik egy kormány, vagy átlátható támogatásból.
Bajnainak éppen az volt a legerősebb Orbán kritikája, hogy úriemberként viselkedett, és így érvényesülni tudott a köztük levő hatalmas kontraszt. Persze ezt csak bizonyos intelligencia szint felett lehet érzékelni, azalatt nem érdemes érvekkel próbálkozni.

Az ország érdekeit meg kell védeni, de ezt nem csak kokizással, fenyegetéssel, Úniós zászlóégetéssel lehet, okos, de határozott diplomáciával sokkal többet érnénk el.
Pálinkafőző Rézüst
@coni: végigolvastalak. kénytelen voltam teccikelni! Aki bármi kivetnivalót, ármánykodást, ballibsi beütést, jobblibsi beütést lát a szavaidban, és nem ismeri el annak igazát...nos akkor ő maga hazudik!
Így kell ezt, kulturáltan, okosan, megfontoltan! Aztán jöhetnek a trollok..:))
nagypapa
Hát,igen:itt az egyik alapvető különbség Bajnai és Orbán között! Bajnai intelligens,nagy tudású politikus,aki nem járatja le ellenfelét,Orbán pedig egy felcsuti ,hazaáruló bunkó,aki mindenkit ellenségnek és nem ellenfélnek tekint,aki nem hajlandó osztani őrült mániáit...!
sza
@nagypapa: Tata! Hogy milyen igazad van! :-)
Lordboxer
igen, nagypapa tökéletesen elmondta a lényeget a fdesznyik papagájkommandó bezzeg ezerrel fröcsögött volna

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.