A Kiszámoló blog egy posztot szánt annak, hogy bemutassanak néhány árulkodó jelet. Érdemes átnézni.

A bankbetétek kamatainak folyamatos csökkenése sok embert a prémium állampapírok felé terelt, ami még mindig igen vonzó, infláció plusz négy százalék (2017/I), illetve infláció plusz 2,5 százalék (2015/L) kamatot fizet. 

Ami most a minket érdeklő legfontosabb kérdés, miről fogjuk megtudni előre, hogy államcsőd várható.

Az államcsőd nem máról holnapra fog eljönni, mert a kialakulásának a legfőbb oka, hogy az állam nem tudja a lejáró adósságait újonnan felvett adósságokkal megújítani. Ugyanis az államadósság erről szól: azért veszünk fel új hiteleket, hogy abból kifizessük a régieket. Mivel kamatot is kell fizetni, ezért az államadósság egészen addig nő, amíg a költségvetés nem zár pluszban (azaz több bevételre tesz szert, mint amennyit elkölt) és ezt nem a lejáró adósságok visszatérítésére fordítja. (Van elsődleges és másodlagos egyenleg, erről majd máskor.)

Másik probléma, ha volna, aki ad nekünk kölcsönt, de olyan kamatok mellett, amit már nem lehet ésszerűen kigazdálkodni. Mintha a lakáshitelünk törlesztőjét 40%-os hitelkártya-hitelből szeretnénk hosszú távon rendezni. Előbb-utóbb belerokkanunk a kamatokba.

További részletek a Kiszámoló blogon >>>

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.