A válság utáni korban csak olyan országnak lehet távlati jövőképe, víziója, amely képes megállítani az államadósság növekedését; az olyan országok, amelyek befelé mennek az államadósság erdejébe, nem képesek elérni céljaikat - mondta Matolcsy György egy konferencián.

Matolcsy György "sajnálatos családi vitának" nevezte, hogy a jegybank egy olyan tanulmányt készített, amely az államadósság növekedését vetíti előre Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank elemzése, amelyet várhatóan a napokban publikál "példátlan, erkölcstelen, etikátlan és nagyon nagy mértékben árt a Magyar Nemzeti Bank tekintélyének, a magyar jegybanknak, a magyar pénzügyi rendszernek és Magyarországnak" - mondta a nemzetgazdasági miniszter a XVIII. Logisztikai konferencián csütörtökön Budapesten.

"Azt gondolom, hogy egészen világos, hogy, miután a vízióhoz csökkenő államadósság kell, ha valakinek az a víziója, fegyvere, hogy nő Magyarországon az államadóssága, az egyben lebeszél bennünket arról, hogy bármilyen jövőképünk legyen" - fogalmazott.

Hozzátette: "egyetlen esetben lehetséges az, hogy a jegybank ilyen előrejelzést ad a magyar államadósságra, ha azt hallották valahonnan, hogy a jelenlegi ellenzék hatalomra kerülése esetén újból megugrik Magyarország államadóssága, hiszen a mi kormányunk bizonyította, hogy a magyar államadóságot csökkenteni tudja, és a magyar költségvetés most már harmadik évben 3 százalék alatti hiánnyal zár".

A nemzetgazdasági miniszter, aki egyben piaci szereplők szerint a jegybankelnöki pozíció legfőbb várományosa, előadásában egy "nagyon laza, elnagyolt víziót" vázolt fel a magyar és világgazdaság jövőjéről. Ennek értelmében a vállalkozás, az emberi élet, a közösségek és a kormányzás alapvető erőforrásai közül az információ, a pénz és energia nagyon olcsóvá vált, "sőt a zéró költség felé halad".

Kifejtette: az internet és az infokommunikációs infrastruktúra által az információhoz való hozzáférés egyszerűbbé, olcsóbbá és sokszor ingyenessé vált. A pénz nagyon jelentős mértékben vált olcsóbbá, amire példa, hogy az Egyesült Államokban 0-0,25 százalék az alapkamat, sőt egyes országok negatív reál-, illetve nominális kamatot fizetnek az államkötvényekre. Az energia költségcsökkenésével kapcsolatosan Matolcsy György megjegyezte, hogy ez a folyamat ugyan még nem teljesen látszik, de számos technológiai újítás van, amely már most jelentős fordulatot okozott az energiapiacon.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a tavasz közeledtével érdemes kicsit bizakodóbbá válni, hiszen minden válságidőszakot, vagy - amint fogalmazott - pénzügyi háború éveit "béke, tavasz és napsütés" követi. Elmondta: minden háborús szakaszban megszületnek azok az innovációk, kutatás-fejlesztési eredmények, amelyek nyomán a növekedési szakasz tömeges méretűvé válik.

Matolcsy György szerint a magyar gazdaságtörténetben - az elmúlt száz év tapasztalatai nyomán - húsz év körüli ciklusok vannak, amelyek néhol jól kezdődtek, de rosszul fejeződtek be, néhol pedig fordítva zajlottak le. Példaként említette, hogy az 1970-es évek a nagy eladósodással rosszul kezdődtek, de "aztán szabadság lett a vége. Hozzátette: aztán a 1990 és 2010 közötti szakasz jól indult, hiszen Magyarország belépett a piacgazdaság és a demokrácia korszakába, de rosszul, teljes eladósodottsággal, végződött, és 2010 körül egy "gazdasági, pénzügyi csőd szélén országot találunk".

A miniszter szerint a 2010-2030-as időszak "egészen cudarul indult: ne hunyjunk szemet a felett, hogy nincs növekedés, bár emelkedett a foglalkoztatás". Leszögezte ugyanakkor, hogy ez a 20 év jól végződhet, ha megfelelő célokat kitűző víziója van az országnak.

A Magyar Nemzeti Bank később visszautasította Matolcsy György, a jegybankot érintő kijelentéseit és vádjait. "A jegybank szakmai stábja minden körülmények között a szakmai sztenderdeknek megfelelően végzi tevékenységét, előrejelzései megalapozottak és objektívek. A Magyar Nemzeti Bank ugyanakkor értetlenül áll a nemzetgazdasági miniszter eljárása előtt, hiszen Matolcsy György egy olyan bizalmas és ma még nem nyilvános anyagról mondott véleményt, amelyet az MNB csak holnap reggel 10 órakor publikál majd. Tette mindezt az után, hogy az MNB az elemzést megküldte a Nemzetgazdasági Minisztérium számára és az NGM a tanulmányt tárgyaló MT-konzultációra is meghívást kapott. Az NGM sem írásban, sem pedig az MT konzultáción az elemzéssel kapcsolatban kifogással nem élt, észrevételt nem tett" - közölték nemzetgazdasági miniszter szavaira reagálva.

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csikknorisz
A távolságot, mint üvegszemet, megkapod. MNB elnök leszel, csak hazudj szépeket.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
John Cartmen
@bundi: Először is, Orbán nekem nem vezérem, ahogy senki, de rájuk mégcsak nem is szavaztam.
De nézzük tételesen, a jóindulattal tévedésnek betudott dezinformációkat:

1. Orbánék 2010 Május 29.-én tették le az esküt, júniusában kezdték meg a kormányzást. Tehát:
2010 Június: államadósság MINDÖSSZESEN: 20.470,5 milliárd forint
Valójában ez az összeg akár napról-napra ingadozik 0,5 - 1 ezer milliárdot az aktuális forint árfolyam, a lejáró törlesztések és a kötvényjegyzés függvényében. A pillanatnyi adatot senki nem tudná pontosan bemondani, hiszen mozgásban van. Ezért az év végi adatokat tekinti az EU is mérvadónak.
Így, a 2011 december végi adatokat kell összevetni a 2012 december végivel.
Tehát teljesen megalapozott azt állítani, hogy Magyarország az EU egyetlen állama, ahol csökkent az államadósság:
2011. december: 20.955,5 milliárd forint
2012. december: 20,720.1 milliárd forint

2. Nem ez az a táblázat, amiről fantáziálsz, ugyanis ez a táblázat az Államadósság Kezelő Központ kiadványa.
De szolgálhatok számodra hitelesebb forrással, egyenesen OFFS-im-OR jegybankelnöktől:
"MNB: gyorsulva csökken az államadósság
2013. február 22. péntek 14:22:59

2013-14-ben csökkenő, majd egy átmeneti emelkedés után gyorsan mérséklődő GDP-arányos államadósságot és 2019-2020-tól tartósan 2,5 százalékos GDP-növekedést vár Magyarországon."

Ha ránézünk erre a grafikonra, azért 9 évi meredek emelkedés után biztató, hogy 2011-ben megállt, majd 2012-ben már csökkent az adósságállomány:
index.hu/gazdasag/2013/02/18/mnb_az_allamadossag_alig_csokkent/
John Cartmen
@bundi: Hova lett a magánnyugdíj vagyont?

A parlamenti honlapon olvasható összesítés szerint a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 529 milliárd forintot fizet be a büdzsébe: 434 milliárdot nyugdíjcélra fordítanak, 95 milliárdot pedig a központi költségvetés használ fel. A reálhozam-kifizetéshez szükséges 233 milliárd forintot a magánpénztáraknak utaltak át.
A többit, 1750 milliárdot adósságcsökkentésre fordították.

Nahát! Akkor meg miért nem csökkent annyival az államadósság? Kérdezheti az agyatlan barom.
Hát, íme:
Az államadósság hitelkamata évi 2.750 milliárd Ft.
Tavalyelőtt, tavaly és idén az IMF felé évente 1.150 és 1050 milliárd forint közötti összegeket kell törleszteni.
Ezen felül ez a kormány semmit nem hitelből, PPP beruházásban épített, ahogy ezt gyurcsány és bajnai kizárólagosan tették, (amiket még az unokáink is fizetnek majd), hanem gyarapodott az állam vagyona, többezer milliárdnyi visszaállamosítással, ami a jövő felélése helyett a gyarapítását hozza. A MOL részvények felvásárlása is gyarapodás, ha már úgyis lehívták azt a pénzt bajnaiék, és ennek a kormánynak kell az elsőtől utolsó fillérig kicsöngetni kamatostul, hadd ne menjen már ez is a vörösbárók offshore számlájára!
Valamint az állam kifizette az önkormányzatoknak szintén a hazaárulók kormányzása idején felhalmozódott adósságának jelentős részét. Megmentették a kapuvári húsüzemet. Mindeközben az államháztartás hiánya tartósan 3% alatt van.

Hogy a kormányfő nem fikázza az előző kormány tevékenységét külföldön, sőt dicséri azt? Hát beismerem, ez a hazaáruláshoz, politikai előnyökért, buksisimogatásért az Unióban árulkodó globalista szarháziak számára fölfoghatatlan lehet. :(((
bundi
@John Cartmen: aranyos vagy, csak marhaság amit írsz. és ezt te is tudod, de, ha ezért simizik a buksidat, hát legyen. egyébként mindkét táblázatban több most az adósság, mint 2010-ben volt ha jól látom. lehet hogy a cikk címe az, hogy :"gyorsulva csökken az államadósság", de ez csak a tavalyi szinthez képest értendő. ha belegondolok hogy évi 5-700 milliárdos nemmegszorítások, után az államadósság 20.470,5 milliárd forintról 20,720.1 milliárd forintra csökkent, az 1750 milliárd forint nyugdíjpénz felhasználásával, ne haragudj, de ezt nem nevezném sikernek.
az államadósságot meg nem csak a fidesznek kellett törlesztenie, az előzőek is ezt tették. az imf csak azért került képbe, mert a 2008-as válság után az állampapírpiac befagyott. máshonnan nem lehetett pénzt szerezni. szerinted, ha nem kapnák meg a mnb kulcsát, és most is leállna a piaci hitelezés, akkor honnan vennének fel a mostaniak pénzt?
a visszaállamosításról meg beszélhetnénk. pécs mellől jöttem. mókás ez a tettye forrásház. de ha jól tudom mindehol kb ez a felállás ismétlődik.
ha meg a mol-t említed, akkor azt a lehívott összeget csapd hozzá a mostaniak hiteléhez, és ne az előzőeknél tartsd számon. egyébként a gyarapodásról annyit, hogy 23 000 körül vették, és most 17 500 körül van. és nem látom, hogy annyival olcsóbb lett volna az üzemanyag, amennyit ráköltöttek az "adóforintjainkból".
www.portfolio.hu/tozsde/mol_reszveny_arfolyam/
de ha ennyire szeretsz hinni a kormányod propagandájának, hát tedd.
"2013-14-ben csökkenő, majd egy átmeneti emelkedés után gyorsan mérséklődő GDP-arányos államadósságot és 2019-2020-tól tartósan 2,5 százalékos GDP-növekedést vár Magyarországon."
csak emlékezz vissza, mi jött be az eddigi terveikből:
elrugaszkodás éve, meg szárnyalás?
www.kormany.hu/download/0/42/30000/Konvergencia%20program_2011%20%C3%A1prilis.pdf
nézd meg a gdp tervezett szintjét a 7. oldalon.
légy bizakodó, de ne csodálkozz, ha egyesek kissé kiábrándultak.
bundi
@John Cartmen: egyébként csak halkan megjegyzem, igaz a kormányt csak májusban eskették fel, de áprilistól ott lihegtek mindenhol. ahova bekerültek. de előtte is megkerülhetetlenek voltak. (max ha kivonultak csak akkor nem). pl varga mihály
"2006. május 30-tól a Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottság elnökeként vette ki részét a politikai életből."
és ha kérdezhetem miért a 2011. december: decemberi adatokat nézed? akkor már másfél éve a kedves vezetőd (tudom nem vezéred) irányította a dolgokat. vagy ez is csak olyan csúsztatás féle? hátha nem veszik észre az emberek?
és még valami :
ennek a cikknek, melyik része, az ami kitaláció, és nem fedi a valóságot?
tenytar.blog.hu/2011/06/22/allamadosag_szammisztika_avagy_hogyan_novelte_az_orban_kormany_az_allamadossagot
csak hogy tudjam, mire figyeljek, melyik adattal akarnak becsapni.
pesti
@John Cartmen: Nem a minimál bér a határozó!Ha valaki dolgozik keressen a teljesítményéhez méltóan.Ha nem képes kitermelni magára akkor a minimál bért sem jogosult megkapni.Kérdem én, miböl legyen neki füzetve,?/.Az átlag bér a szegényeknek annyi mind a halott seggére a csók!Te keresel 1millát,én még munkanélküli vagyok nem keresek semmit,de az átlag KERESETEM 500 ezer.Ebböl jó eltartom a családom./ennyi a közgazdaság tanrol.
pesti
@John Cartmen: A forint bedölése /290-300 ig az euro árfolyam/ a Simornak a büne.Véletlenül sem a Matolcsi tündérmesélyének?!Nem értem ha az EU ,USA neked nem dukál ,akkor OV minek megy Brüszelbe kunyerálni és harcolni,és miért járt a Soros alapítvány révén USA-ban egyetemre?Vagy ez egy más történet?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.