Az Európai Bizottság előrejelzése szerint 2013-ban 0,1 százalékkal esik vissza a magyar bruttó hazai termék, miközben a GDP-arányos államháztartási hiány 3,4 százalék lesz, a GDP-arányos államadósság pedig kissé emelkedik. Újabb megszorításokra lehet szükség, Matolcsyék szerint Brüsszel téved.

A bizottság előrejelzése szerint a GDP a 2012. évi 1,7 százalékos visszaesés után 2013-ban 0,1 százalékkal zsugorodik, 2014-ben pedig 1,3 százalékkal nő. A szervezet 2015-ben 1,2 százalékos GDP-csökkenést vár. A szervezet szerint a GDP-arányos államháztartási hiány a tavalyi 2,4 százalék után idén és jövőre is 3,4 százalék lesz. A GDP-arányos államadósság szintje a tavalyi 78,6 százalékról idén 78,7 százalékra nő, majd 2014-ben 77,7 százalékra csökken.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint Brüsszel téved, az előrejelzéssel ellentétben Magyarország biztonságosan képes lesz jóval 3 százalék alatt tartani a költségvetés hiányát - reagált a minisztérium az Európai Bizottság pénteken közzétett prognózisára.

Az NGM közleménye szerint a bizottság előrejelzése azért hibás, mert a 3 százalék fölötti hiányt 0,1 százalékos gazdasági visszaeséshez köti. Mivel a kormány továbbra is közel 1 százalékos pozitív növekedést vár, ezért a hiány bőven 3 százalék alatt lesz.

Varga Mihály tárca nélküli miniszter úgy fogalmazott, "lassan hagyomány lesz, hogy minden évnek úgy futunk neki", hogy az Európai Bizottság vitatja az adott év kormányzati prognózisát. A vita azonban 2011-ben és 2012-ben is úgy dőlt el, hogy a magyar kormány álláspontja igazolódott - emlékeztetett.

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr.luigilongo60
Eddig egyetlen eredményük volt ,a 3% alatti hiány tartása, az is milyen áron?
Már ez is bedőlni látszik.
Sikertörténet Fidesz módra.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
GORGIO12
voltam tavaj a falko butorgyarban tavaly uzemlatogatason szombathelyen...bovites fejlodes cimszo alapjan...szemetbol papirbol fureszporbol keszitenek tuzi briketet cserepkalyhaba es papirbol iletve daralekbol olyan butorokat amitol elmegy az ember agya...olyan szekben ultem amirol almomban sem hitem hogy fa nemhogy szemetbol keszult...ugynezet ki mint az igazi
kukac50
82,3 % hiánnyal vették át az ország vezetését,persze már 85 % ra emlékeznek a Fideszéknél. Elment a magánnyugdíj eladtak 1200 milliárd forint érő kötvényt és most 80 % közelébe van az államadósság. Egy pap is adott az államadósságba és néhány politikus.
Akkor már kevesebbnek kellene lenni., az államadósságnak.
Külföldi lapok arról írnak Orbán miniszter elnöksége idején nőtt legjobban az államadósság.
ujbuda
@GORGIO12: igen ezt tudom a famegmunkálo iparban dolgozom de én konkrétan a politikusok által "gyártott" szemétre gondoltam!
GORGIO12
@ujbuda: hat a politikus ok altal gyartot szemetbol nekunk csak fuzetesi teher jut...
massa
menj a bűdősbe te elme beteg a fönököddel!
coni
Varga is kezdi a félrebeszélést. Azért kellett 13x módosítani a költségvetést mert az Uniónak volt igaza. Most megint ott tartunk, hogy elszámolta magát a kormány, a GDP "váratlanul, Matolcsynak" 2,7%-ot csökkent a 4. negyedévben és feltehetőleg a 2013 évi költségvetést is módosítani kell, ha nem jönnek be a kormány legújabb ötletelései (E útdíj, pénztárgépek stb..).
Nyilván az Unió mindig a hivatalos adatokkal számol és nem lát Matolcsy fejébe, hogy mivel sarcolja a jövőben azembereket, hogy egyenesben maradjon az elk@rt költségvetése.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.