Megkezdődött a nyári időszámítás, hajnali 2 órakor kellett 3 órára állítani az órákat. Az átállás a kimutatások szerint 1-4 százalékos megtakarítást jelent az energiafogyasztásban.

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. szerint az óraátállítással megközelítőleg az ország egy napi fogyasztásának megfelelő villamos energia spórolható meg. Az Európai Unióban egységesen alkalmazott módszer lényege, hogy a szokásos ébrenléti időszak - jellemzően reggel 7 és este 10 óra között - minél inkább közelítsen a természetes nappali világosság idejéhez.

Magyarországon 1980 óta működik a rendszer, a mindenkori fogyasztási adatok alapján a tavaszi óraátállítás után 1-4 százalékkal (1000-5000 MWh) csökken a fogyasztás, az októberi visszaállítás pedig nem okoz többletfogyasztást, így éves szinten 100-120 GWh-val kevesebbet fogyaszt az ország.

Elsőként az Egyesült Államokban, 1916-ban, energiatakarékossági okok miatt vezették be az alternatív időszámítást, és ezt Magyarország is átvette, de voltak évek, amikor szünetelt. 1954-57-ben még a munkanapok esti csúcsterhelésekor jelentkező kapacitási nehézségek enyhítésének reményében alkalmazták, 1958 és 1979 között a rendszer szünetelt, majd 1980-ban vezették be újra. Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna 2011-ben megszüntette az óraátállításokat.

A nyári-téli időszámítást jelenleg kormányrendelet szabályozza, amelyet az unió tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak. Eszerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gránit
Kedves Angelika,Anka,Dulcinea,honeykiss,Horizont, Ila51,kutyafüle,Marcsi,paszujka,Pepita,Rézangyal,Tündik bündije,és minden hölgyhöz:Kedvesem nem oly rég,ajánlotta nekem e zenét,most én küldöm Nektek,gondolva azokra is ,kik esetleg ma is dolgoznak.Legyen,ez az ünnep is,olyan mint amilyennek szeretnétek,hogy legyen,ebben a rideg ,időjárásban.www.youtube.com/watsch?v=hiMKv7CcMqYBoldog Húsvéti ünnepet.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bett
Minek kell csavargatni ? semmi ertelme. korabban SOTETBEN. kell felkelni villanyt kapcsolni HOL ITT A TAKAREKOSSAG???
Gránit
@ila51: Igen mert a jókívánság első szava belecsúszott bocs,ez annak köszönhető ,hogy hajnali 9:39,kor írtam.Bocsi.
Gránit
@Dulcinea: 11:29-es segítséged köszönöm,én pontosan erre gondoltam.Nem az óra átállítása,okozta a bakit,hanem az hogy a tegnap,összeért a mával.Nem mentség,ha írok legyek pontos.Remélem akinek küldtem megérti.Zsoel is segített, jó srác.Még egyszer kösz és a a jó kívánságot is.
zipper
Én is át (vissza) állítottam az órát, de a dátumot is, nálam most 1950. december 31.-e 23 óra 59 perc van, és egy perc múlva "Itt az idő" aztán "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok" mert ezzel mindenki NER, azok is, akik nem a Fideszre szavaztak, mert már Juliánusz-barát is megmondta a tatárnak,hogy "Nem leszünk gyarmat" Dobó Pista 1552-ben pedig a töröknek üzent Egerből, hogy "Nem ! Nem engedünk az IMF-nek" az óbudai romkocsmában pedig maga I. Felcsúti Szolimán bin Dakota -Stadion Viktor jelentette ki, hogy " a vas és acél országa vagyunk" és még az autópályás hóvihartól sem rozsdásodunk - csesszétek meg !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.