Elkészült a nemzeti szűrőprogram, amely értelmében bizonyos időközönként különböző szűréseket rendelt el az egészségügyi államtitkárság. Fogorvoshoz évente kell járnunk, 40 év fölött kétévente kell laboratóriumi vizsgálatot elvégezni.

Elkészült az egészségügyért felelős államtitkárság nemzeti szűrőprogramról készült javaslata, amelyet hamarosan a szakmával is megvitatnak - olvasható a Magyar Nemzet keddi számában.

Általános fizikális vizsgálatra - vérnyomásmérésre és életmódbeli tényezők feltárására - évente, részletes fizikai vizsgálatra (testsúly-, haskörfogat-, testmagasság-, testtömegindex-meghatározásra, szív- és érrendszeri állapotfelmérésre) pedig ötévente lenne szükség, és ezeket a háziorvos végezné el.

Általános laboratóriumi vizsgálatot, azaz a vércukor- és a koleszterinszint mérését 21 és 39 éves kor között ötévenként, a 40-65 évesek körében kétévenként, 65 év felett pedig évente végeznének a laboratóriumokban, a beutalót a háziorvos adná.

A fogászati szűrés és gondozás a felnőttek körében évente történne. A programban megjelenik a vastagbélszűrés is, amelyen ötventől hetvenéves korig kétévente kellene részt venni.

Az államtitkárság az újszülötteknél teljes körű fizikális, ideggyógyászati, érzékszervi, fejlődés- és tápláltságfelmérést, valamint mozgásszervi és veleszületett anyagcsere-betegségek szűrését javasolja, ezt a szülészeti-újszülött osztály vagy a gyermekgyógyász, otthon szülés esetén pedig a közreműködő gyermekgyógyász szakorvos végezné.

Az 1-6 éves korosztálynál többek között a pszichés, mozgás-, értelmi, szociális és beszédfejlődés követését, továbbá a magatartásproblémák feltárását emelték ki, ezek a védőnő feladatkörébe tartoznának. A szív- és érrendszeri állapotfelmérés 16 éves korban az iskolaorvos feladata lenne, a pajzsmirigy tapintásos vizsgálatát tízéves kortól kétévente kellene elvégezni.

92 hozzászólásarrow_drop_down_circle

adrenalink
Orbánt mikor látta orvos utoljára? Nem fogorvosra gondoltam, mert a fogafehérjét már régen kimutatta...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Tootsy
@Mobil123: Nagyon jol teszed, vigyazz is az egeszsegedre, nincs jobban kiszolgaltatva az ember mashol, mint az egeszsegugyben... Elveszted az identitasod, Te mar csak a "Ketteske " vagy a "Negyeske" leszel, es nem a Julika vagy Marika,...Sajnalom, hogy a tudoszuro allomasokat sok helyen be is zartak, es igazad van, nem lottek fobe, mert nem mentel el,...A mellrakrol es a mammografrol annyit, hogy az esetek tobbsegeben maga a vizsgalat kivalthat daganatnovekedest, ami akar egy-ket nap, vagy nehany ora alatt is atfordulhat rakosba, es lehet, hogy eppen ket koetelezo vizsgalat kozott vagy,... Ez igazan akkor lenne tisztesseges, ha ezt ugy talalnak a nepeknek, mint valaszthato lehetoseget, es mint szocialis juttatast a legjobban raszoruloknak,... De ebben is a vitya eroszakos, mindent es mindenkit elsopro akarata ervenyesul: erovel fellepni ott, ahol az ember inkabb egy segito kezet varna, nem egy bunteto gepezet fenyegetesere... Kedves, ne legyen soha semmi bajod, vizsgalatok ide, vagy oda...:o))
Mobil123
@Tootsy: Köszi, de azért sajna meg van a magam baja, amit a háziorvosom segítségével kordában lehet tartani (bár az idegeskedés nem tesz jót, de hát aki hülye az hülye, és én sajna ilyen vagyok, és ezét hamar elfáradok.)
Tootsy
@Mobil123: ...Es ha tudnad, hogy milyen melyen belejatszik az allpotodba hos vezirunk gyujtemenyes baromsaga, (amit sajna nem tudsz kikuszobolni!), akkor meg mergesebb lennel ra, mint amennyire most vagy,... A betegsegek 99.99%-a pszichoszomatikus eredetu, es sajnos, mi hivjuk le oket a magatartasunkkal, a gondolatainkkal,... Komplett regenyeket tudnek errol meselni, dehat ha jo a viszonyod a haziorvosoddal, akkor csak tartsd be az utasitasait, szelid kereseit, korholasait, mert biztos, hogy jot akar... A magyar egeszsegugyet reges rregen mar csak a kivalo orvosok, aldozatos noverek tartjak eletben, mukodeskepesen, pedig mindent elkovetnek jelenleg arra, hogy szetverjek a munkajukat,... Nincs a magyar orvosoknal jobb a vilagon, ezert is elnek meg kulfoldon: mindenhol kell a tudas, csak itthon nem becsulik meg oket,...:o(((
dubitus
@jefferson: Taps!
Ráadásul nagyon sokak szájukból is segget csináltak, ott még dokit sem kell cserélni vizsgálat közben!
Tootsy
@dubitus: Csak vigyazz, hova illesztik a protkot~!!!...:o))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.