93 éve történt. Emberöltő tekintetében hosszú idő, történelmi léptékben lófütty, szinte semmi. Mégis úgy tűnik, a trianoni csonkolás örök érvényű - biztos nagy a bűnünk nekünk, magyaroknak, ha csak számunkra nem változnak a szomorú idők. Még az a látszat keletkezhet, hogy nem történt meg – holott MEGTÖRTÉNT.

Forrás: hajdupress.hu
Feltöltő: HajduPress
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dubitus
" Van, aki annyira tanulatlan, hogy nem tudja, van, aki annyira debil, hogy nem érti, és van, aki annyira flegma és idegenszívű, hogy meg sem akarja érteni."
A cikk írója ezzel a mondattal önmagát minősíti.
Persze, a szétszakított családoknak, az egymástól országhatáron kívülre került ismerősöknek fájó esemény Trianon.
.
Viszont:
tudomásul kell venni, hogy
- a feltételeket a győztes diktálja, mi vesztesek voltunk;
- nem Magyarországot csonkították a győztesek, hanem az Osztrák-Magyar Monarchiát, aminek része voltunk. (Gondolj bele: a katonai vezényszavak nemet voltak, a magyarok "szine-java" a császárhoz törleszkedett, Horthy király nélküli királyságban nem létező király kormányzója volt...)
- "Visszacsatolni a győztesek által a nekik adott részeket!" követelni
a./ történelmi anakronizmus,
b./ a követelés megvalósulásával feljogosítani az osztrákokat a monarhia területének visszaállításának követelésére.
.
"Ha akkor éltem volna, hittem volna Horthynak, és meghaltam volna Don-kanyarban."
Igen, ha te is hitted volna, amit a ló és tenger nélküli lovastengerész sulykolt: akinek mi üzentünk hadat, az ő földjükön, határainktól több száz kilométerre VÉDJÜK A MAGYAR HAZÁT!
Kérdezd meg kedves cikkíró a hozzátartozókat, leszármazottakat, örülnek-e, hogy e "honvédelem" során szeretteik ott fagytak éhen halálra!
.
Ha valamilyen csoda folytán visszakapnánk az Osztrák-Magyar Monarchia részeseként tőlünk elcsatolt területeket, visszakapnánk a szerb-horvát-román-magyar gyűlöletet is.
Nézetem szerint "egyben" még nagyobb lenne a széthúzás.
Ma már, amikor a határok átjárhatók (amíg az EU ki nem penderít magából!) egyre kisebb jelentőségű, hogy adott területen élő, ugyanazon nyelvet beszélők melyik ország polgárai.
-
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szablyafűrész
@Betaloc: tradicionális (latin= "átadó") Hagyományos, hagyományozó.

Mintha nem éppen " ősi" lenne a jelentése ! De mi a helyzet Dáciával ?
Betaloc
Remèlem Erdély is visszakerül hozzánk románok nélkül.
SLAakku
@JAJMÁR: Szomszédaink egyáltalan nincsenek jó véleménnyel rólunk. Egy izgága kötekedő nép vagyunk. (ne menjünk messzire, ez itt a propelleren is nagyon jól látszik) Mindenkitől okosabb és erősebb, elhivatottabb a magyar. A spanyolviaszt is mi..., meg mennyi találmány, tudós stb. bla..bla...Hajrá magyarok...
aborisz
@lópicigáspár: Elég nekem a szkíta történelem! Mongol történelem csak jóval utána következik! DE kezdhetjük ott is ahol mózes sérvet kapott a nehéz kőtáblától!
Január
Magyarország felsővezetése már 1918-ban lemondott a határaink megváltoztathatatlanságáról.
Aztán jött 1919... és utána már szabad préda voltunk a nyugat részére. Már meg sem hallgatták Apponyi grófot, aki ismertette volna a valós helyzetet a békediktátum döntéshozóival. Teljesen képviseletlen maradt így az ország a "keselyűk" pedig széthordták. Nem törődve azzal, hogy 100 év múlva is emlékezni, és még jobban emlékezni fognak az emberek.
Soha sem felejteni!
JAJMÁR
@SLAakku: Akkor hát megérdemeljük a sorsunkat. Túl nehéz megváltoztatni a nálunk valamiért ilyenné alakult emberi értékrendet és gondolkodást.(Meg aztán ki és milyen jogon is tehetné?) Szerintem is az Orbán-rendszer erre épít, kihasználja.
De Széchényinek igaza van, volt:“Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.