A banki törvény lehetővé teszi, hogy a bankok mindössze 2% biztonsággal dolgozzanak. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogyha egy magánszemély letétbe helyez mondjuk 2. 000. 000, azaz kétmillió forintot, akkor a bank máris 98. 000. 000, azaz kilencvennyolcmillió forintot adhat kölcsön vállalkozóknak, befektetőknek. Nagyszerű. Adhat. De honnan származik ez az összeg, ez a bizonyos 98. 000. 000 forint? Nos, hát a nyomdából. Fedezet nélküli, színes nyomtatott papírdarabokról van szó, melyek valós értékükben talán annyit sem érnek, mint egy olcsó napilap.

Forrás: lmv.hu
Feltöltő: SLAakku
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SLAakku
"...hogy honnan van az a bizonyos 98 milla ? A szerző szerint a bankok csak úgy nyomtatgatják a lóvét...

Nos ez csak a végén, az IMF, Világbank, FED szinten igaz. Az OTP szintjén még nem. Ők másik bankoktól vesznek fel refinanszírozási hiteleket, ebből gazdálkodnak. Hogy honnan veszik a másik bankok? Szintén másik, még nagyobb bankoktól.

Akkor veszítette el a lába alól a talajt a világ, amikor megszűntették az arany alapot, tehát azt, hogy a nyomtatott papír bárhol bármikor beváltható volt megfelelő értékű-mennyiségű aranyra. Ezt az aranyalap eltörlést azon az alapon tették, hogy a világ nagy bankjai közösen, egységesen és határozottan ígéretet tettek, hogy szigorúan ellenállnak a kísértésnek és nem fognak visszaélni a fedezetlen pénzjegynyomtatás lehetőségével. Ezt az ígéretet gond nélkül elfogadták a nagy nemzetek kormányai és a nemzetközi szervezetek, mivel addigra már sikerült ezeket az irányításuk alá vonni.

Magyarország aranytartalékától konkrétan egy Surányi György nevű ember szabadított meg minket, mivelhogy szerinte ez volt a trendi..."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Január
@SLAakku: Ezt most már sokan megtanulták a saját kárukon, ezért is fog egy darabig lejtmenetben menni a hitelfelvétel.
Majd 2 generáció múlva ez a mai "válság" feledésbe megy, a bankok új csalival megint eljátszhatják a válságot, és zsigerelhetik/kizsákmányolhatják kedvükre az ügyfeleiket... és ez így fog menni az idők végezetéig. Hisz az 1929-33 as válságot is az amerikai bankoktól eredeztették, csak az ma már történelem, és a történelmet mindig a győztesek írják.
leszúrt rittberger
Ennyi ostobaságot, mint ebben a postban, utoljára talán Szaniszló Ferenc hordott össze, bár ezt még ő is felosztotta volna több adásra, hogy ne legyen ilyen tömény...
dömdödöm
@@leszúrt rittberger: maradjá mán ezért jó ez az oldal és a demokrácia + a szólásszabadság .Mindenki azt hisz és mond amit akar .
Tootsy
@leszúrt rittberger: Azert gondolj utana, hogy mit tenne az amerikai nemzet Barack Obamaval, ha kinyitna Fort Knox-ot, vagy eppen plusz kis zoldhasuakat gyartana pluszban. Ezt nalunk utoljara Zsigmond kiraly jatszotta el, higitotta fel igy a penzt,... Na meg most ezek... Egyebkent SLAakku minden szava igaz, nem veletlen, hogy a link torolve lett,...
dömdödöm
@leszúrt rittberger: és a végén zsebrenyúlsz és fizetsz mert elhiheted az sincs ingyen hogy itt koptatod a billentyűzetet .Megfizetsz minden egyes karakterért amit begépeltél ás utána nyomtál egy entert .Ha nem ma akkor a jövő héten pengetsz vagy a fél év múlva .
SLAakku
Az MNB aranytartaléka 1989-ben 65 tonna volt. (2405 millió euró azaz 2 145 000 uncia.) Ma 3 tonna. Ki lopta el a 62 tonna aranyunkat?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.