Ártatlan honfitársainkat mészárolták le – köztük egy kisgyereket – azért, mert azok, akik; mert sötétebb a bőrük színe; mert sajátos etnikai kultúrába születtek; mert viselik az évszázados kirekesztettség és kiátkozottság terheit; mert – döntően rajtuk kívül álló okokból – koldusszegények. Mert emberek. Ha ez közösség – ebben némi joggal kételkedhetünk, de ha mégis – , akkor ez valamennyiünk gyásza. Ha nem, akkor ez nem valódi ország, nem valódi nemzet.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
@human: Sőt, egyre több magyar család is a nyomor szélére jut, ezt a kérdést sem tudják megoldani. Túl magasan vannak, nem látnak le odáig.
Pedig égetően fontos lenne, mert láthatóan terjed az önbíráskodás, meg a gyűlölködés.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Mangu
Ne essen túlzásba TGM úr - "ha ez nem nemzeti gyász, akkor ez nem valódi nemzet"! Nem az Ön által közöltek, megállapításai (melyeket nem vitatok, csak egyes következtetéseit) határozzák meg a nemzeti gyászt és a nemzetet. Tett volna inkább valami érdemlegeset azért, - az elmúlt 40 évben -, hogy nemzete (melynek állítólag Ön is "része", szellemileg (ha nem is olyan mértékben, mint Ön) intenzíven fejlődött volna. Akkor nem jutunk el eddig, mert minden gaztett (akár egyén, akár államhatalmi szervezet, bármilyen indokkal követi el) a képzetlen/tudatlan, buta és közönyös tömeg jóváhagyásával történik .
human
Roma, nem roma, de gyereket ölni a legaljasabb és leggyávább dolog. Ha a kormányok nem cselekszenek sajnos lesz ez még durvább is.

Van Magyarországon intelligens, értelmes roma értelmiségi. (Hangsúlyozom, értelmes és intelligens.) Mi a fészkes fenéért nem tudják megkérdezni őket, hogyan integrálhatók a romák a magyar társadalomba. Ők belülről látják ezt a fura közösséget úgy ahogy egy magyar (legyen akárhány diplomája) soha nem fogja látni és főleg nem ismerni. (Mondjuk nem Osztolykán Ágnesre gondolok, mert ő a túlzott pátyolgatás híve)
A Havas a pályán műsorban volt egy roma polgármester vendég. Rávilágított, hogy minden kormány csak meg akarja úszni a romakérdést, de valódi, hatékony lépéseket nem tudnak vagy nem akarnak tenni. Lehet ez a rendkívüli kihívás miatt vagy mert rengeteg szavazót jelent az adott pártnak.
csikknorisz
Agyament gyilkosok áldozatai kapcsán ismét sikerült általános cigánysajnáltatást kreálni, a társadalom "nemcigány" tagjaiból meg látens ku-klux-klán tagot. TGM-nek ez mindig megy.
JAJMÁR
@human: Sőt, egyre több magyar család is a nyomor szélére jut, ezt a kérdést sem tudják megoldani. Túl magasan vannak, nem látnak le odáig.
Pedig égetően fontos lenne, mert láthatóan terjed az önbíráskodás, meg a gyűlölködés.
lbs
Nehogy már ez a gondozatlan és megbízhatatlan kinézetű, megélhetési rettegő mesélje már el nekünk, hogy mit kell nemzeti gyásszá nyilvánítanunk!
Amikor szekus volt odaát, akkor nem zavarta az ottani magyar emberek és gyermekek, meg úgy általában szenvedése a Ceusescu-diktatúrában?
human
@JAJMÁR: Egy jobboldali közgazdász nyilatkozta egyszer, hogy van egy réteg, akik annyira menthetetlenek, hogy már csak a pénzt viszik és felesleges is rájuk költeni.
Szerintem meg a mentsük meg a gazdagokat megoldás sántít.
JAJMÁR
Ez a jobboldali közgazdász akkor sikeresen átvitte a gondolatát, mert nagyon sokan osztoznak ezen. Elnyomja a lelkiismeret-furdalást, így aztán egy legyintéssel már le is tudják a problémát. No meg az ők a hibásak teória is dívik...
Ez is azt bizonyítja, hogy az emberi butaság határtalan.

Jobb lenne pedig kezelni. A "már nincs mit veszteni" elkeseredett és feldühödött tömeg előbb-utóbb rájuk töri az ajtót...
@human:
genyó kapitány
"mert – döntően rajtuk kívül álló okokból – koldusszegények"

Aham...
Persze.
Nyilvánvaló.
lbs
@JAJMÁR: Ezt a réteget - ha újra lennének szervezve - kizárólag Bocska István hajdúi tudnák szakszerűen kezelni...
Ha így megy tovább erre is sor fog kerülni.
miazavalami
@human: Gondolod , hogy a roma értelmiség tudja? Az ő családjaik generációk óta máshogyan élnek , mint a putrisok. A legtöbbje semmi közösséget nem vállal velük!
Ezzel együtt az önbíráskodás csak ilyen esetekhez vezethet amit teljes mértékben elítélek!
miazavalami
@lbs: Remélem nem fog erre sor kerülni!
nehogymá
@lbs: nem tudom ,egy jobb oldali mért nem tudja elfoadni azt,hogy vannak szegények akik ha sokáig nem kerülnek jobb helyzetbe nyomorultak lesznek.amiröl itt eredetileg szó van az az,hogy valakik cigány gyereket is aljasul meggyilkolva azt akarták elérni,hogy a egymásnak ugorjunk.ne gyere nekem a bünözö cigánnyal,mert a lopást rablást nem faji alapon követik el.onnan visznek ahol találnak.ezt büntetni kell.ez viszont sorozat gyilkosság volt ,nem is holmi eszement pszihopata lövöldözött a maga örömére.eddig csak cigányt itéltek el raszizmusért.pedig ha csak néhány helyen kommenteket nézegetnének ,kiderülne milyen a közhangulat.erre játszott rá néhány tetü a gyilosságokkal.ez a" rétegˇszélesedik egyre több magyar kerül kilátástalan helyzetbe.szerinted egy szegény faluban az ott élö magyarok meddig tudnak különbek lenni a cigányoknál,ha nincs ,nem lesz munkája,a gyerekét nem tudja ikolázni mert nem tud neki bérletet venni stb?elkell szomoritsalak.mosodnak a határok,felénk már sok olyan van akit lecigányoznál ha nem látnád,hogy fehér.de máshol is.ugyanugy szaporodnak,bünözgetnek csak nem borsodba hanem bácskiskunba meg csongrádba.mit akarsz állandoan ezzel a hajdu meg csendör mániáddal?van rendörség,tegye a dolgát.azért vannak.
lbs
@miazavalami: @nehogymá: Akkor meg a végtelenségig folytatódni fognak a közüzemi berendezések rongálásai, a főleg idősek sérelmére elkövetett súlyos - olykor halálos kimenetelű - bűncselekmények, a vétlen autósok meglincselése, vagy a lincselési kísérletek!
Hangsúlyozom, nem kizárólag cigányokról beszélek, hanem úgy általában a deviáns életmódot folytatókról!
Akik a libsik dédelgetett kedvencei - mert nem kell pl. a szomszédságukban élniük.
Ennek a gondozatlan volt szekus bohócnak meg mániája rasszizmust emlegetni, akkor is ha nincs.
Példa rá néhány éve a ma már újra Széll Kálmán térnek hívott Moszkva téren az ominózus szamurájkardos attrakció.
Rá - talán másnap - TGM a téren nagygyűlést rendezett és rasszizmust ordítozott.
Azután kiderítette a Rendőrség, hogy a sértett és az elkövető egy végből származott, mindketten a gőzmozdony szőkék táborába tartoztak.

Ezt hívták mellélövésnek - a javából!
miazavalami
@lbs: A véleményem ismered ebben a témában. Törvények kellenek!
lbs
@miazavalami: Nem törvények vannak.
De nem mindenkire egyformán vonatkoznak.
Erre lennének valók a hajdúk.
Ők már annak idején bizonyítottak, hogy be tudták tartatni a törvényeket.
miazavalami
@lbs: Ezek a törvények amik most vannak , a bűnözőt védik! A rendőrök keze meg van kötve. Ha fegyvert , vagy gumibotot használnak akkor már előveszik őket..
Aki pedig erőszakos bűnt követ el annak minimum 201 év dukálna. Fegyházban. És a teljes életfogytiglant is többször ki lehetne szabni. A szakértői véleményeket pedig egy másik szakértővel felülbíráltatni , mert egyre többen vannak akik "nincsenek tudatában tettük súlyával" .
nehogymá
@lbs: ez megint csak melléje ment a cikknek.nekem nincsenek kedvenceim,de az nem megoldás ,hogy eltakaritunk mindent ami gondot okoz.a problémát megoldani kell.a deviancia nem feltétlen büncselekmény ismerve a melegekröl alkotott véleményed.a bünt büntetni kell.néha az az érzésem,hogy a hatalom szándékosan kezeli rosszul a dolgokat mert addig is egymást ba...juk,nem azzal foglalkozunk ami fontos,vagy megoldás lehetne.a magyar gazdaság olyan rossz állapotban van ,hogy a saját nyugdijasait se tudja már sokáig tartani nemhogy a munkanélkülieket vagy más okból rossz helyzetben lévöket.ezzel kéne foglalkozni nem szemét modon ugy beállitani a dolgokat mintha mindenki aki segitségre szorul az deviáns alkoholista munkakerülö mürokkant stb.arra kéne figyelni,hogy e csusszanak le jobban az emberek,mert ha ez igy megy ugy járnak mint azok a cigányok akik a rendszerváltáskor elvesztették a munkájukat és a gyerekeik ugy nönek fel hogy nem látnak dolgozó embert a környékbe se.onnan kezdödik majd a nagy baj és akkor már nem lesz elég 2o év se hogy változtassunk rajtuk,akkor se ha esetleg javul a helyzet és munka is lesz.
lbs
Egyezik a véleményünk a törvényeket meg a büntetési tételt illetően egyaránt.
Ezért is írom azt amit.

Ha valakit bolti-, vagy áruházi lopás miatt nyílt színen deresre húznának és az ellopott érték értékének megfelelően - ha felnőtt - akkor 10~25 botütést, ha fiatalkorú akkor 5~10 pálcaütést kapnának nyílt színen akkor ezek a bűncselekmények radikálisan csökkennének.
A bot anyaga somfa, a pálca anyaga mogyorófa kell hogy legyen.
Mindkettő strapabíró és szívós...

A hajdúk legkisebb magassága 175cm és jó erőnlétűnek kell hogy legyen.
Egy hajdú-járőr három tagból álljon, a járművük pedig terepjáró oldalkocsis BMW motorkerékpár.
Azzal mindenhová el lehet jutni.
human
@nehogymá: A problémákat tényleg megoldani kell, mert ha csak tüneti kezelést (börtön) alkalmazunk akkor újra és egyre erősebben jelentkezni fog.
nehogymá
@lbs: oda kéne eljutni,hogy elfogják a tolvajt,de nem ez történik.innen már lehet fantáziálni multba révedni.nem mostanában találták ki azt,hogy a legnagyobb visszatartó erö a felderités hatékonysága.ha nem fogják el akkor válogatott kinzások igérgetése sima szemmel verés
Szvetlana
@lbs: 17.13 Te figyelj, hány fok van a lakásodban? Nézd már meg a hőmérőt:)) nem kéne egy vizes ruha a homlokodra?:))
miazavalami
@lbs: Van egy cigány ismerősöm. Nagyon rendes egyenes ember. Ő mondta nekem , hogy ha teljesen visszaállítanák a Vajdák intézményét a cigányok közt , csak akkor lehetne rend. A vajda majd kiverekszi magának a tekintélyt. Tudtad hogy ezelőtt 50 évvel roma kurva nem létezett?
Szvetlana
@miazavalami: Országos fővajda van, csak mint szervezeti lebontásban nem működik már, pedig valaha jó volt. Szerintem már őnáluk is felbomlott ez a hagyomány, sokan sok felé húznak, talán ide is belépett a politika. És persze megsokszorozódott a számuk , ki tudja pontosan, hogy mennyien vannak???
miazavalami
@Szvetlana: Hiába van meg a rendszer , ha nincs semmi beleszólásuk a dolgokba. A régi rend kell ahol a vajda nem politikus volt. Akkor bármilyen ítéletet hozott azt betartották. De joga volt ütni , és kezet eltörni is!
Szvetlana
@miazavalami: ez a rendszer egy feudális alapokon működő rendszer lehetett, amit az idő elsodort, visszaállítani már nem lehet.
Képzeld el, ha két kigyúrt tetovált, aranyláncos közrefog egy öregcigányt, "na mi van tata?"jelszóval, ezek már nem tisztelnek sem életkort, sem hagyományt,
miazavalami
@Szvetlana: Na igen! Csak azt felejted el , hogy az öreg vajda mögött állt a cigányság zöme. Sőt!
lbs
@miazavalami: Ezzel teljesen egyetértek.
Az egyik volt főnököm nagypapája annak idején bíró volt.
Ha lopás történt, a csendőrökkel bekísértette a vajdát és elmondta neki a problémát.
Az esetek magas százalékában megkerítették a tetteseket maguk a cigányok!
Az illetőnek meg senki nem akarta magát a bőrébe tudni...
És korunk idióta fogalma a rasszizmus fel sem merült.
GeoCravker
Nem hiszem, hogy a vajda-rendszer védene meg bárkit az orgyilkosoktól.
lbs
@Szvetlana: +23 °C fok van.
Miért kérdezed?
Szvetlana
@lbs: Mert nagyon elszaladt a fantáziád:)) A Bocskay hajdúk egy oldalkocsis BMW motorkerékpárral, ez inkább egy burleszk filmbe illő jelenet lehet, amin én,- mivel magam előtt láttam, egy jót nevettem:))
Szvetlana
@miazavalami: ezt a vajda rendszert azt hiszem végleg elsodorta az idő szele, bár kétségkívűl voltak jó dolgok is benne. Lehet, hogy a rendszerváltás után bomlott föl, franc tudja. Most önkormányzati képviselők a díszpintyek:))
nehogymá
@Szvetlana: nem akarok hülyeséget mondai,de lehet,hogy fogok.asszem Mária Terézia vetett véget a cgányok vándor életének.akkor telepedtek le kényszerböl a falu végen itt ott.nem nagyon fogadták be öket,nem is nagyon mozoghattak ezért erösebb is volt a kozosség,a veztök tekintélye se volt kétséges.ez változott meg,nincs közük egymáshoz.akiket én ismerek,vannak egy páran,azokban nincs semmi közösség vállalás a többivel.persze vannak rokonok stb de ezzel kifujt.ezt már csak a putri sori cigányokal lehet elbábozni,azok akik városokban szorványban vannak nem is akarnak együtt lenni velük.
Szvetlana
@outsider: 20.30 Nem hallgattam végig, de majd holnap reggel pótolom.
Végül is, ami elhangzott, az, hogy az államigazgatási rendszerbe nem illeszthető be, és jogilag vitatható a vajdasági rendszer. Bár, a Kádár rendszerben még működött.

Nekem a cigányságról mindíg a Macskajaj c. film jut eszembe, innentől már komédia minden, jókat nevetek egyes jeleneteken. A budis és a halott nagypapa, na innentől csak röhögnöm kell.
miazavalami
@outsider: Kösz a linket. :-)
Találtam itt Moldovával egy riportot. Eszméletlen...
Szvetlana
@nehogymá: nekem ahogy elmondták, a beások, a kolompárok , a lováriak nem is nagyon fogadják el egymást.
Akiből meg városi úri cigány (muzsikus) lett, az meg sem ismeri a másikat.
Január
@Szvetlana: " az államigazgatási rendszerbe nem illeszthető be és jogilag is vitatható" - ez egy vélemény , az enyém is az semmi több. Annyira felforgatták már itt a jogrendszert, változtattak meg jogszabályokat akár visszamenőleges érvénnyel, hogy egy további változtatás miért nem lehetne.
Miért nem lehet egy régen bevált rendszert újra alkalmazni, legyen az a vajdaság intézménye? Ha a rendhez az szükséges, akkor azt kell alkalmazni.
Hungarikum, még az Eu. sem szólhat bele, illetve már ott is gond van, mert nehezen megy a beilleszkedés, most csak az olaszoknál, aztán majd az angoloknál,... mit is csináltak a franciáknál Sárkó kitoloncoltatta őket, - oldja meg mindenki, ahogy tudja a gondokat jelszóval - csak éppen ránk rögtön azt mondanák, hogy rasszisták, a franciákra, olaszokra miért nem mondják? Tehát, ha a vajdaság intézménye lenne a megoldás akkor legyen az!
Szvetlana
@Január: Oké, persze, neked is van véleményed. De ehhez az kell, hogy ők is akarják ezt, mert különben megint úgyjárunk, hogy a fejük fölött döntünk valamiről, ami az ő sorsuk, de nekünk így a jó. Csak egy példa: A beintegrálás során egy nagy EUs összeg támogatásával, cigány embereket "iskoláztak "be, és a tanfolyamon megtanították őket a kosárfonás tudományára. Egyetlen kosarat sem adtak el, a fene tudja mi lett vele. És minek kell 1 városban 30 fő cigánykosaras???
nehogymá
@Szvetlana: kosárfonó az nem kellett.de a pénz jelentös részét lenyulták az ötletgazdák mire elinditották a tanfolyamot szerinted hány okos embernek kellett fizetni a brilliáns ötletért?.attól tartok az irodák, szervezetek azóta is megvannak,kapják a fenntartási költséget mindenféle teljesitmény nélkül.
nehogymá
@Január: ha eu s állampolgárként be is utazhatsz egy eu s országba,nem jelenti azt,hogy maradhatsz életed végéig.ha ugy gondolják,mert a törvény meg van rá,megkérnek ,hogy igazold miböl élsz ott.ha nem tudod kitesznek.a kempingezö cigányokat is igy küldték haza.a törvényeket se akkor irták,már régota megvannak.egy csipet rasszizmus se volt benne.az angolok is küldözgetnek haza mindenféle náciot.
Szvetlana
@nehogymá: röviden és tömören: ahogy mondod! De akkor már legyünk igazságosak és reálisak: kik az elszenvedői ezeknek a projekteknek?Maguk a cigányok.
Elhúztak az orruk előtt egy lehetőséget, amire azt hitték változtatni tudnak a sorsukon, de csak áldozatok lettek.
Darthon1
@Szvetlana: viszont a Munkaügyi Központ munkatársainak van 300 ezer forintos forma ruhájuk. Az is igaz, hogy ezt 50-ért meg tudták volna venni egy butikban, de hát ez van.
A cigány pedig fonja azt a kosarat, ha már megtanították neki a büfé szakos népművelők! Csak egyre figyeljenek, ne a tanítás alapján dolgozzanak, hanem ahogy az öreganyjuk is csinálta, mert a tanítás alapján készültet nem vesszük meg!
darwin
@nehogymá: A városunkban Fideszes tulajdonú / magán /oktatási intézmények ontják a vizsgázott semmiket.Masszőr, /bezárnak a boltok,ki vesz igénybe 15 masszőrt?/ virágkötő,szociális munkás /aki nem mer kimenni a putriba,nem meri megfogni a cigánygyereket/,boltvezetőket,amikor a kis boltok bezárnak.Egy- egy tanfolyam 100 ezrekbe kerül ,+ az állami támogatás.Na ki a hülye? Mi,hogy benyaljuk a mutyit.
darwin
Egyébként ,nehogy egy ilyen senkiházi mondja már meg,hogy magyar vagyok-e vagy sem.
Darthon1
Folyt. A TGM pedig egy politikai hiéna. Ezek az emberek vagy maguk is áldozatok, mert valaki felbujtotta őket azzal, hogy nem lesznek büntetve. Vagy sík hülyék. Ma nehezen hihető el, hogy csak simán összeállnak egy kis rasszista lincselésre, emberölésre amúgy normális emberek. Ehhez kellett az a bizonyos titkosszolgálati szál amelyik meg is van egyiküknél. Már csak a mesterlövészpuska és a fegyver arzenál is erre utal. Sima emberek már a fegyver vásárlásnál bebuknak.
sokanvagyunk
Nem vezetők ezek a díszcigányok max. megvezetők! - szóval náluk sem jobb a helyzet, mint általában a politikában.
www.youtube.com/watch?v=zD6690QJ3Ys

A TGM-ről csak annyit: végre vége az szdsz-nek, hírhedt tagjai ugyanolyan nagy túlélők mint...
www.youtube.com/watch?v=zD6690QJ3Ys
dubitus
@Január: Csupán a pontosság kedvéért:
Franciaországból Sárkó nem mint cigányokat, hanem mint illegális bevándorlókat toloncoltatta ki!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.