Szerda estére helyreállították Ózdon a vízszolgáltatást a közkutak egy részén. A belügyminiszter ugyanis arra kérte az önkormányzatot, hogy függessze fel azon döntését, hogy a legnagyobb melegben zárták el a kutakat - írja az ATV.hu.

„Provokáció és minősíthetetlen dolog, ami történt" - mondta Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Szerinte az ózdi polgármester azt kockáztatja, hogy járvány alakul ki. „Hogyha kevesebb a víz, az emberek kevesebbszer mosnak kezet, kevésbé mosdanak, ebben az esetben a dizantéria és a hepatitisz veszélye meg fog nőni, ami különben is nagyobb Borsod megyében, mint az országban általában" - fogalmazott a szakértő.

Ózd polgármestere bejelentette: a rendkívüli hőség miatt helyreállítják a vízszolgáltatást a közkutak egy részén.

Közben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és a helyi népegészségügyi szakigazgatási szerv is felügyeli, hogy Ózdon az ivóvíz-szolgáltatás megfeleljen a követelményeknek. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerda este az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az Edelényi Járási Hivatal Népegészségügyi Intézete Ózdi Kirendeltségével együtt folyamatosan figyelemmel kísérik Ózd és környéke megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvízellátását. A kirendeltség munkatársai kedden szemlét tartottak a közműves ivóvízellátásba be nem kötött településrészeken, és folyamatosan ellátták a katasztrófavédelem munkatársait a közegészségügyi követelmények teljesítéséhez szükséges információkkal. Az érintett területen járványveszély nincs - hangsúlyozta közleményében az ÁNTSZ.

Részletek az ATV.hu cikkében >>>

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csodapók
"Vízhelyzet: Pintér beavatkozott Ózdon"

Nebameg! SMS-t küldött?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kamazuka
Boldogsággal tölt el a tudat,hogy lehet úgy élni ebben az országban,hogy adót fizetek,adók garmadája sújt ha vásárolok ha utalok,ha,ha!
Ezzel szemben lehetek fogyasztó is sőt nagyfogyasztó is és még csak fizetnem sem kell a közmű használatáért,mert aki engem korlátoz,az megjárja!
Hát ez így nem járja,elvtársak!
Nakimaga
" Fürjes Pál úgy reagált, hogy a város még nem használta fel a pénzt, ősszel kezdődik a beruházás az ivóvízellátás korszerűsítésére."
A kormány kötelezte őket a felvett összeg féléves tartós lekötésére,mást nem tudok elképzelni,mert agyilag felfoghatatlan a történés !
Csodapók
"Vízhelyzet: Pintér beavatkozott Ózdon"

Nebameg! SMS-t küldött?
Tootsy
Eloszor is: Honnan derul ki a cikkbol, hogy Pinter Sandor intezkedese kellett ahhoz, hogy a Furjes megmozduljon? Es mi az, hogy csak nehany kutat allit helyre illetve nyit meg ujra?
Tootsy
@kamazuka: Nem egeszen ertelek,... Persze, az nagyon sz@r, hogy bevezettek a vizdijat, de ezzel nem tul sok mindent lehet kezdeni most mar. Azert gondolom, te osszkozmuves lakasban laksz, a viz a csapbol folyik nalad. Mondd, el tudod azt kepzelni - mert ha nem, azert attol az meg letezik -, hogy rengeteg embernek NINCS vezetekes viz a kornyeken, talan meg az utcaban sem. Azoknak az embereknek nincs mas lehetoseguk vizhez jutni, csak ugy, hogy esetleg szazmetereket gyalogolva cipelik a vizet ivasra, furdesre, mosasra, mig te otthon elinditod az automata mosogepedet, es megnyitod a hideg-melegvizes csapot legalabb ket helyisegben a lakasodban, a konyhadban meg a furdoszobadban. Az adok egy reszenek bizony erre kellene koltodnie, vagy meg jobban arra, hogy kiepitsek a vizvezetekrendszert, szennyvizelvezetoket... Akkor te annak sem orulsz, hogy vannak nagy kukak a szelektalt szemetlerakasra, amiert szinten nem kell fizetni, mert az mindenkie...

Hat, azt hiszem, sem kozossegi erzes, sem tul nagy empatia nem szorult beled, es elfelejtetted azt is, hogy a XXI. szazadban elunk, nem a sotet kozepkorban, legalabbis a naptar szerint...
Csodapók
@Tootsy: Tudod, kedves Tootsy, Kamazukának is igaz van ám!
Száz évesen, felmálházva állok a BKV járművein, miközben egyesek,
akik az unokáim lehetnének, lazán ücsörögnek az okostelefonjukkal.
Felszáll néhány ellenőr, és kiderül, hogy ingyen utaznak...
Túlspilázzák ezt az ózdi vízügyet! El kell kapni mindenkit,
akár cigány, akár nem, aki pazarolja a vizet!
Legyen ingyen az ivóvíz, de akár ingyen van, akár milliókért,
pazarolni @bűn: !
kamazuka
@Tootsy: Tisztelettel!
Nem értem a probléma lényegét.
Esik eső!
Cak kellene esővíz tálozókat létrehozni csak meg kellene emelni az ásót a lapátot,csak rá kellene ébredni hogy pár kiló vasnál réznél többet ér a tetőről összegyűjtött csapadék,hogy a kiskert öntözéséhez ésszel ,már egy 10-20 m3 es viztározó is elég lenne.
Mondjuk portánként.
A munkanélküliség,a szegénység nem ugyanaz mint a dologtalanság.
Azért még senkit nem ítéltek el,mert ásot egy nagy gödröt a háza udvarán ,majd esővizetgyűjtött.
Az csak törvényi kérdés,hogy újépítésü házakhoz beépítet m2 arányában kötelező legyen x m3-es esővíztározót létesíteni.
Nekem most 50m3 van.ha sikerűl akkor hamarosan 100m3 lesz.Pazarolni így sem lehet,de már nagyobb a túlélés esélye a száraz időszakabn,
Amikor az agyakban ez mind kezd majd derengeni,akkor talán majd elkezdődik valami.
Tootsy
@Csodapók: Igazad van, a PAZARLAS mindenkeppen bun, de itt a minimumot SE vehettek el a kozkutakbol, legalabbis ahogy a cikket olvastam...
Nem vagy szazeves,...:o)), de tuti, hogy felmalhazva allhatsz a BKV osszes jaratan, mert a fiatalok nem adjak at a helyet, de ezt en inkabb a jo edesanyjuk altal elmaradt nevelesnek tudom be, mert nekunk a mamank is meg a tanaraink is azt tanitottak, hogy idosnek, gyerekesnek, terhes nonek at kell adni a helyet,...

Azon nem gondolkodtal el, hogy milyen dolog az, hogy az allam allitolag adott penzt a problema megoldasara, de mindjart azt is hozzatette, hogy fel evig nem nyulhatnak a penzhez? Ez kb. olyan , mintha valaki beleesik a tengerbe, es a matrozoknak ki van adva, hogy csak felora elmultaval dobhatjak be a mentoovet a fuldoklonak,... Szerinted mi fog tortenni vele?

A viz nem luxuscikk, csak ha futott medencedben ketnaponta csereled le, es ez hozzatartozik mondjuk a juttatasaidhoz, mert politikuskent elvezed ennek elonyeit.

A viz az egyetlen dolog, amivel betegsegeket, jarvanyokat lehet megelozni, ha tisztalkodasra, hygienere is hasznaljak, vagy epp a budi lehuzasara,...:o(
Az ANTSZ ezert szolhatott bele, es a Furjesnek ezert kellett visszaallitani a kozkutakat, de latszik, hogy meg igy is kibabral a szegenyekkel, mert nem mindet allitja vissza, csak az ANTSZ bunteteset elkerulendo minimalis szamut,...Latszik, hogy nagyon pipa a vezetesre,...
Tootsy
@kamazuka: Ha errol az oldalrol nezzuk, akkor az alapokban igazad van: lehet esovizet is hasznalni, DE:
Farmon elek, a hazunk mellett a foldben van leasva egy beton viztarolotank, nem tudjuk pntosan, hany kobmeteres, mert a parom csak 7 eve vette ezt a hazat, ami kb. 40 eves. De ez a tank nem volt eleg, igy van egy oriasi muanyag tartalyunk, amiben 10 ezer liter vizet lehet osszegyujteni, Iden szazeves rekordokat dontogetett a szarazsag, 3 honapig egy csepp eso sem esett, nagyon takarekos vizbeosztassal eppenhogy el tudtunk tengodni a 2 tartaly tartalmaval, a birkaknak kellett vizet adnunk, azon nem lehetett sporolni, viszont az egesz evre kiszamitott foliasator megdoglott a magyar paprikapalantakkal egyutt, mert egy kanna felesleges vizunk sem volt. Iden a parom megvette a masodik 10 ezer literes tartalyt, 3.800 NZD-ert, amit kb. 200 forintos arral szamolj at.

Az esovizet NEM LEHET fogyasztani kozvetlenul, akarki akarmit is mond, mert ha kozvetlenul azonnal nem is fosol tole, hosszutavon olyan betegsegeket okozhat, hogy az orvosok diplomamunkat tudnak kesziteni az osszes igy szerzett betegsegedbol. Nekunk van a konyhaban egy 20 literes biofilter vizszuronk, amin latom, hogy mi mindent szur ki a vizbol a specialis szurofej. (Galambkaki, doglott madar, falevel, oposszum-szor es meg nemtommi van az ivovizben, pedig itt a levego is tisztabb, mint otthon.

Ha tehat minden haztartasba csak egy ilyen tankot szereltetsz fel, es egy biotisztitot is veszel, hogy ne kapjal verhast, miegymast, akkor ezt egy munkanelkuli hogyan tudja megfizetni a nemletezo jovedelmebol? De a szegenysegnek valoban nem szabad egyenlonek lennie a dologtalansaggal...:o((
Csodapók
@Tootsy: Kedves Tootsy!
Úgy kezdődött, hogy a zömmel romák által lakott területeken az ózdi önkormányzat
lezáratta illetve korlátozta az @ingyenes ivóvíz minőségű: kutakat, kvázi spórolás
céljából. Erre az összes humanitárius elkezdett hörögni. Januárban, februárban
valószínűleg nem folyatták a vizet, sem a magyarok, sem a cigányok.., most meg
hőguta-körüli idő van. A megoldás nem az, hogy orrba-szájba folyassuk a vizet,
hanem az, amit most például én teszek:egy nedves törölközőt a mélyhűtőbe rakok
pár percre, majd a hátamra borítom.A lábam egy lavór vízben ázik. Én is megtehetném,
hogy a tőlem kb.két percre lévő közkút vizével tusoljak, de engem másképp neveltek.
Mélyen elítélem azokat, akik a köz vagyonát prédának tekintik, akár cigány, akár magyar,
de leginkább a politikusokat, mert ők sokkal többet pazarolnak az adómból!
Tootsy
@Csodapók: Igazad van, hiszen a pazarlas mindenkeppen eliutelendo, minden teren, nemcsak a vizfogyasztasban. Nekem meg mindig csak azzal van bajom, hogy a cikkbol az derul ki (mert nem lathattam a sajat szememmel), hogy MINDEN kozkutat lezaratott, igy szinte SEMMIRE sem jutott viz.

Vagy az egeszet rosszul olvastam, de ez elofordulhat abbol is, hogy azujsagiro irt pongyolan, sajnos, ettol fuggok, mert mashonnan speciel az ozdi esetrol nem tudok pontos adatot...:o((

Senkinek sincs joga pazarlasra, semmilyen szinten sem, sem termeszeti kincsekkel, sem kozpenzekkel, igazad van!...:o)))
Csodapók
@Tootsy: Keresek egy linket, ami viszonylag hiteles,
de addig is: SZÓ NEM VOLT ARRÓL, hogy ne juthatott
volna bárki is ivóvízhez, ráadásul ingyen.
Valahol kommentáltam, hogy talán fel kel kelni időben,
és 50-60 liter vizet haza lehet vinni naponta.
Én sem fogyasztok többet.
Az egy külön kategória, hogy az ózdi önkormányzat
bevezettethette volna ...kvázi ingyen...a roma telepre a
vizet. Na, de legyünk őszinték!
Azt nem pazarolták volna?
Dehogynem: jövedelmük nem lévén,
vízdíjat sem fizetnének.
Tootsy
@Csodapók: Igy mar mindjart mas a leanyzo fekvese,...:o))

Koszi, ha talalsz egy linket, megnezem,...:o))
Tootsy
@Csodapók: Koszonom, Kedves, megnezem oket, de mar csak holnap, mert itt ejfelre jar az ido, es ma az utolso munkanapom volt , hullafaradt vagyok, lehet, azert is faradt egy kicsit,...:o((
Legyen szep napod, mindenki masnak is,...:o))
Csodapók
@Tootsy: Jó pihit, kellemes lazítást, kívánok, szia, viszlát!
Tootsy
Koszike, es tali valamikor holnap...:o))
nehogymá
@Csodapók: engem terhesen nyugdijas küldött el,pedig a mellette levö ülésre akartam ülni ahol a táskája volt.távolsági helyközi buszon rendszer,hogy a retikült utaztatja a nénje.
Csodapók
Most láttam az ATV híradójában, amint a kisebbségi anyuka a bal karján tartva a gyermekét,a jobb kezével KIÉKELI A CSAPOT. (Magyarul eleve úgy indulnak vízért, hogy még a kar lenyomásával se kelljen bíbelődniük...
Csodapók
@nehogymá: A bunkóság nem korfüggő!
Én is találkozom naponta mindenfélével...
Az viszont tény, hogy a mai fiatalok sajnos
azt sem tudják, mit jelent tisztelni az időseket.
(Tisztelet az egy ezreléknyi kivételnek!)
Tekla
Szóval ha jól értem akkor ingyen lesz a víz?
Mert az Alkotmány ellenes volna ,hogy engem nemzetiségi hova tartozásom miatt víz díj fizetésre kötelez,miközben mások ingyen kapják!
kamazuka
@Csodapók: Ami a közkutak csapjának kiékelését jellemzi,az maga a mérnöki toprongyosság.
Olyan kicsi az erőkar,hogy egy szomjas gyerek ,mondjuk egy 5-6 éves,csak komoly erőfeszítés árán tud vizhez jutni ha szomjazik.
tivoli
@kamazuka: Láttam olyat, hogy vascsővel volt megtoldva a nyomókar, mert 10 mp-nél tovább egy felnött se bírta nyomva tartani.
tivoli
@Tekla: Az is nonszensz, hogy az országban szerte szökőkutak ezrei működnek "csak úgy", bizonyos helyeken meg vízkorlátoznak. Hol itt aszociális érzékenység, kollektivitás?
miazavalami
@Csodapók: Itt például egyetlen közkút nincs a környéken.
Tekla
@tivoli: A szökőkút zárt rendszer csak az elpárolgott vizet pótolják . Ja és mutatós ami a ezekről a vízpocsékolókról nem mondható el. Milyen szociális érzékenységről beszélsz ember!!! A tisztességes dolgozó gyereke azért éhezik ,mert annyi adót vonnak tőle ,hogy ennek a sáska mód szaporodó ,semmire kellőknek jusson játék gépre ! A vizet meg had kapják szociális alapon ,azt a többi meg ne használja, mert nem tudja kifizetni!!! Ne már megint szegény betörő testi épségéért remegjen minden zsidó=liberális?
varirmag
Ebben az országban sokan élnek olyan tanyán ahol nincs áram, a vizet 20-40 méterről
húzzák fel. Ezek a tanyán élők akik már öregek és betegek vagy akik gyerekeket nevelnek,állatokat tartanak bodogan cserélnének az ózdi nyavajgókkal, ahol azért folyik a víz .
Jah ! az ő sorsuk nem érdekel egy pártot , jog (?)védőt sem !
Csodapók
@kamazuka: He-he-he. Mi ügyesek voltunk 8-10 évesek lehettünk talán, a jobb térdhajlatunkkal lenyomva tartottuk a kart, közben a kifolyóhoz hajolva két tenyerünket
összetartva ittunk.
nehogymá
@tivoli: nem is akar.cigánykérdést csináltak az ügyböl,oda már nem jut a szolidalitásból.szembe állitanak mindenkit mindenkivel,igy azt hiszik igazuk van.csak tudnám mi köze a villany nélküli tanyán élönek ahhoz,hogy közkuttal szórakozik az önkormányzat.
nehogymá
@Tekla: elmész a közkutra és engedsz maganak ,aztán hazaviszed.
tivoli
@nehogymá: Ez jó! Nagyon ül a hasonlat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.