A Fidesz szerint a tusnádfürdői nyári szabadegyetem 1990 óta mindig a magyar-román párbeszéd helyszíne volt, ahol a külhoni magyarság sorsáról mindig is higgadt, mértéktartó módon tudtak beszélni.

Hidvéghi Balázs, a párt országgyűlési képviselője ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy Traian Basescu román államfő hétfőn a 11. Marosfői Nyári Egyetem megnyitóján azt mondta a "magyar politikai elit" részvételével megtartott székelyföldi rendezvényekről, hogy azok túllépték az illendőség határát, és ez többé nem ismétlődhet meg.

A fideszes képviselő közleményében azt írta, Magyarország elkötelezett a magyar-román stratégiai partnerség alapelvei mellett, és egyben felelősséget visel minden külhoni magyar közösségért, így az erdélyi magyarságért is. Hozzátette: a szomszédos országokban élő magyarokat érintő vitás kérdésekben számukra mindig a kölcsönös tisztelet és a párbeszédre törekvés a meghatározó.

Traian Basescu Marosfőn kijelentette: "Románia nagyon gyorsan lépni fog, más országokkal együtt, mert Magyarország az instabilitás tűzfészkévé vált a kisebbségi kérdésben (...) Románia vezető szerepet fog vállalni Budapest rendreutasításában".

Július 23. és 28. között a székelyföldi Tusnádfürdőn rendezték meg a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, amelyen több magyarországi és erdélyi politikus bírálta azt a bukaresti közigazgatási átszervezési tervet, amely a Székelyföldet, az ott élők akarata ellenére román többségű régióba olvasztaná be. A román sajtóban nagy visszhangot kapott Tőkés László azon javaslata, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi státust" az erdélyiek érdekében.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hallgatag
Nem elég, hogy gyülöl a fél Európa bennünket, most még a szomszédaink is
HAjrá Magyarország, hajrá Magyarok !!!
De jól teljesit ( kicsoda is ???)!!!A gazdaság meg csak ugy dübörög !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
marlin
@vakvillám: Még egy gondolat!! :))
Én most is ugyanazt az értékrendet követem amit 89-előtt - amikor "még nem voltam elég fejlett" ahhoz, hogy az akkori rendszer feltétlen híve legyek - vagyis nem voltam eléggé "baloldali"!! (Pl. 89-ben a Fideszre szavaztam)
Tehát én ugyanott vagyok(!) ahol akkor de "ha elnézek balra, már csak a Thürmert látom ott, a többiek mind átmentek a jobb oldalra"!! :))
Persze tudom, hogy az "ideológiai forgás" (is) csak a "szabad rablás" filozófiájának az elismertetéséhez, "népszerűsítéséhez" kellett!! :-((
vakvillám
@marlin: Oxi--csak erre én is azonnal tudnék írni,---hogy igy a baloldal, az meg meg akarta a koronát szállító hajót Buvárkundolni:Na, ezen aztán szépen össze rúgnánk a port---mi alapból tiszteljük egymást, de a politika összeugraszt minket ,és ellenséggé, s nem ellenféllé tesz minket.Na ez a politikusok célja--megosztani, és uralkodni.Az ő karrierjüket, mi biztosítjuk jövőre is-mert az ország egyik része, a jobboldalt tartja szavazataival pozícióban,a másik része pedig a baloldalt.És tudod ,hogy mily kevés különbség van kormányon,és ellenzékben lenni?semmi!Osztoznak a szavazóik munkáinak hasznából,és jövőre forog tovább a mókus,kerék boldog győztesekkel--és acsarkodást generáló vesztesekkel.
egyember
@Zsuga: Minden kisebbség fogyása természetes jelenség. Az elkerülhetetlen (megtiltandó?) vegyesházasságok során a gyermekek zöme természetesen a többség tagja lesz (miért is nem az lenne?).
Tekla
Nem látom mi volt a válasz? Hol olvasható! Mert a Vona az nem szarozott ,hanem nyílt levélben válaszolt . (nekem tetszett.)De ezek mit írtak?
nehogymá
@marlin: szomszéd?a volt feleséged anyja,az szólna bele mindenbe meg járna át.na az lenne hasonló helyzet.
ranger47
@marlin: Ezt a lehetőséget a bukott horthista hazaárulóknak is felajánlották!De inkább végsőkig nyalták a náci németek seggét!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.