mennyivel egyszerűbb, ha a kiscica beteg, mintha a családtag. Az utóbbi esetben legtöbbször csak találgathatja, hogy melyik orvosnak mennyit illik adni a kórházban. Míg az állatorvosnál általában pontosan tudható, hogy mi mennyibe fáj. Nem kell találgatni, nem kell megalázkodni. Lényegesen tisztább képet lehet kapni a pillanatnyi helyzetről. Így tulajdonképpen lehet, hogy az állatgyógyászat modelljét kellene néha az emberek körében is alkalmazni. S persze igaz ez a rokonság kezelésére is a gyógy-intézményben. Egy ember-kórházi orvos nyugodtan a pályán maradhat akkor, ha a nagyképű, pökhendi és lenéző az aggódó családtagokkal szemben. Ahogy egy gyermekhalált is kiküldhet sms-ben a rokonságnak.

Feltöltő: GeoCravker
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

GeoCravker
@Január: Nyilván lehetne sokféle kedvenccel helyettesíteni a macskát. A lényegen, a jelenségen tényleg nem sokat változtat.
Azon sem, hogy magam is jobban szertnék tiszta viszonyokat. Anyám kórházi kezelése során csak tippeljük a "hálapénzeket", és sokszor még így is a futószalagos esztergapad képzetét kelti a kórház :-(
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
GeoCravker
Mondjuk ejutanázia-ügyben is lehet, hogy a macskai jogokért kellene küzdeni...
Január
Ahogy a cikk írja ez így igaz, de lehetne helyettesíteni a macskát akár kutyával is. A kutyánk tavaly nagybeteg volt, szegény meg is halt, a gondos állatorvosi kezelés ellenére egy fejlődési rendellenesség miatt. Mindkét állatorvosról, aki találkozott a kutyánkkal és kezelte is csak jót lehet mondani, némelyik emberorvos tanulhatna Tőlük viselkedést, a betegekkel való kapcsolatteremtést, betegekhez való viszonyulást.
Egyet nem értek, ha az állatorvoslásban mindennek tudják az árát, akkor az emberorvoslásban miért nem?
A kutyánk esetében is volt röntgen felvétel készítés, vizsgálat, vérkép elemzés, sőt még ultrahang is. A végén pedig egy csinos számla, ezt a szerető gazdi állta, és mindenki meg volt "elégedve". Tiszta viszonyok.
GeoCravker
@Január: Nyilván lehetne sokféle kedvenccel helyettesíteni a macskát. A lényegen, a jelenségen tényleg nem sokat változtat.
Azon sem, hogy magam is jobban szertnék tiszta viszonyokat. Anyám kórházi kezelése során csak tippeljük a "hálapénzeket", és sokszor még így is a futószalagos esztergapad képzetét kelti a kórház :-(
Csodapók
@Január: Tudod, létezik olyan kórház, klinika, ahol szabott árak vannak,
de azok egyrészt a politikai elit, másrészt a gazdagok kiváltsága. (A kettő
persze nem zárja ki egymást.) A kutyám, a macskám után nem vonnak le
a fizetésemből TB járulékot, ergo magamnak kell állnom a költségeket.
Ha azonban x összeggel havonta hozzájárulok az egészségügy költségeihez,
esetleg 40 éven át, jogom van az @ingyenes: igénybevételhez egy évben egyszer.
Csodapók
@GeoCravker: Bizony, a hálapénz hálátlan dolog:
megalázó az orvosnak, kínos a betegnek. Az a
tragédia, hogy még mindig ott tartunk, hogy egy
kis senki, aki pár év alatt kiseggelt egy jogi diplomát,
alpolgármester lehet annyi jövedelemért havonta,
amennyit 10 kezdő orvos kap!
GeoCravker
@Csodapók: Amennyiben a befizetések után nyilvántartott személyes számládra alapozott biztosítási kötvénnyel rendelkeznél, és azzal, mint egyfajta bón-füzettel, kupon-füzettel jelennél meg, az is jó lehetne. Az árak és az ellátási költségek kint. Az ellátásért a Te aláírásoddal, ellátott kupont használod fel. A kórház azzal pedig elszámol. Ha nincs TB-d, akkor meg a kiírt árakat fizeted, mint a kutya-macska-hörcsög után.
Arra a fajta álalanyiságú álingyenességre már csak azért sincs szükség, mert a levont pénzedért cserében tulajdonképpen mégis szivességet gyakorolnak.
Csodapók
@GeoCravker: Látom, Te nem itthonról írsz.
Nálunk az egészségügy finanszírozása soha nem működött flottul.
Kezdjük azzal, hogy a svéd modell nálunk soha nem működött,
holott, ha jól tudom, elvben ott a leginkább ideális, évtizedek óta.
Ezt öt perc alatt már nem lehet megváltoztatni, ha eddig nem sikerült.
Amennyire tudom, az USA-ban most változtatnak, de Obama nem
feltétlenül népszerű emiatt.
Nálunk sincs nagy gond ám, csak tényleg ki kéne rúgni pár szarházit,
akik nem értenek semmihez,--jó sokan vannak ám!--, a helyüket meg nem kéne
betölteni, hanem az ilyen szócskamiklósok, elmehetnének ágytálat hordani havi nettó
80-90ezerért,...
GeoCravker
@Csodapók: Amennyiben ÚjBuda nem Magyarország, akkor tényleg nem itthonról írok.
Viszont régi mondás, hogy a jó barátság alapja a pontos elszámolás. A szakmai alkalmasság vizsgálata főorvosig kérdéses és azon túl. Találkoztam én szent őrültekkel, és olyanokkal is, akiket a hidegsebészeten is csak pléh-mosásra alkalmaznék.
Jattot el nem fogadó, de lelkiiseretesen dolgozó növérkét és a fejében pénbztárgépet pörgető osztályvezető orvost is láttam.
Viszont az, hogy nincs közvetlen beavatkozás-finanszírozási nyilvántartás az ettől függetlenül rossz mindenkinek. Gondolom a kódszámokat pörgető számítógépes lapot te sem gondolod erre komolynak.
Ilyenből adódik, hogy egyszer estem le a lépcsőn, de 3 különböző röntgenleletem van arról, hogy 3 különböző bordám tört el. A sebész pedig ahelyett, hpgy pofán verte volna a röntgenológust, megvonta avállát és ujabb időpontot tűzött ki kontrollra. S amikor meg mertem kérdezni, hogy WTF, akkor én lettem a hülye, aki nem ért a nagyok játékához.
GeoCravker
@Csodapók: Egyébként biztos, hogy kikellene rúgni jópár szarházit. Politikustól ágytálmosóig. Csak éppen amíg nem világosak, és nem megalapozottaka jövedelmi viszonyok, addig az utóbbira nem találsz jobbat. (Politikus mindig lesz)
Csodapók
@GeoCravker: No, az nincs messze tőlem.Ott dolgozom, és egyszer a kolléganőm javasolta, hogy ugorjak a Dunába, Csepelen kimászom a partra és nem kell bérletet vennem. :)
Egyébként én borzasztóan orvospárti vagyok, de úgy látszik, fel sem tűnt, hogy azelőtt minden megjelenéskor papírt kaptam róla, hogy milyen kódszám alapján mennyibe fájtam az államnak.
Csodapók
@GeoCravker: Politikus mindig lesz, igazad van, de az az elképesztő mennyiségű
t...nygerincű szarházi, amennyi mostanában kaszál, soha nem volt!
Elnézést a vulgáris stílusért, de most tanultam a kifejezést, és jogosnak tartom.
GeoCravker
@Csodapók: Az igaz, hogy a politikusi réteg duzzad, mint a hab. Eszük is annyi van.
Január
Az egészségügy átalakítására már volt kezdeményezés, de pont a ma regnálók akadályozták meg/torpedózták meg az egészet.
Egy biztos, hogy nem jó ez a mai rendszer senkinek, de valamiért az állam szereti, ha Ő sáfárkodhat az emberek pénzével... amelyet ilyen olyan egészségügyi jogcímen elvon tőlük.
GeoCravker
@Január: Igen, nagyon úgy tűnik, hogy valami hatalmas nosztalgia van az "államatyuska" irányában, Holott az állam pénze, mindannyiunk pénze. Amikor az állam oszt pénzt, azt sem a holdból szedi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.