Miközben az öröklés illetékmentessé vált a házastársak között, az ajándékozás - szemben az egyenes ági ajándékozással - bizonyos esetekben közteherfizetési kötelezettséget vonhat maga után, nem is keveset. Akár egy lestrapált autó, jobb okostelefon, nem is túl drága ékszer odaajándékozása is illetékköteles lehet. Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) a vagyonátadások (ingyenes, visszterhes) jellegétől függően egyes vagyontárgyak megszerzéséhez illetékkötelezettséget kapcsol, abban az esetben is, ha a jogügyletben résztvevő felek házastársak - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó és Vámhivatal tájékoztatója. Ez azért is fontos, mert míg az illetéktörvény 2013. január 1-jétől úgy változott, hogy öröklés esetén - hasonlóan az egyenes ági örökléshez - a túlélő házastársnak nem kell öröklési illetéket fizetnie, addig az ajándékozás terén továbbra is különbség van az egyenes ági ajándékozás és a házastársak közötti ajándékozás tekintetében. Az egyenes ági ajándékozás ugyanis...

Forrás: napi.hu
Feltöltő: scandináv
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyuszicsibe
A NAV először is a Gáspár-famíliánál kíváncsiskodjon !! Nnnna... utána minden mást, okés ??!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Mobil123
@Szvetlana: Nem a balatoni nyaralót!! Az itteni ingatlan, és itt van bejegyezve Te.
Szvetlana
@Mobil123: De ha Honoluluban kapok egy Mercit, hogyan hozom haza?
Mobil123
@Szvetlana: A vámoltatás az más, és mivel nem Eu-s országból hozod a Mercit így 27%-os ÁFA terheli, de siess mert lehet hogy 35% lesz. De az autókra már itthoni fizetni való is van . Így a helyedben Én elgondolkodnék, hogy kell e azaz autó, és főleg onnan.
tivoli
Na, szóval. Ha Istvánka Rasinak ajándékozza a lovastanyát, a maradék vagyona nem lesz elég az adóra? Vagy arra a kis időre megváltoztatják a törvényt? Vagy nem is kell Istvánkának maradék vagyon?
Boszi27
@Meine Ehre heisst Treue: Be leszünk chippezve és kamerázva.
Meine Ehre heisst Treue
@Boszi27: Erre ritka trágár jelzők jutottak eszembe.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.