Évtizedes trend fordult meg  az ország európai uniós tagságának megítélésével kapcsolatban: a Tárki felmérése szerint valamivel többen gondolják hátrányosnak a tagságot, mint ahányan jónak - tájékoztatta a véleménykutató pénteken az MTI-t.

A társadalomkutató intézet nyári, országos reprezentatív felmérése szerint jelentős azok aránya is, akik szerint a kérdés nem dönthető el egyértelműen. A magyarok 39 százaléka szerint az ország EU-tagsága inkább rossz, 32 százalékuk szerint viszont inkább jó, míg 22 százalékuk véli úgy, hogy nem értékelhető egyértelműen az uniós tagság Magyarországra kifejtett hatása.

Közleményük szerint az ország 2004-es uniós csatlakozása óta egészen 2011-ig, az Eurobarometer ezzel kapcsolatos utolsó vizsgálatáig mindig azok voltak nagyobb arányban, akik szerint Magyarország számára az EU-csatlakozás egyértelműen pozitív (30-40 százalék) vagy se nem jó, se nem rossz, a tagságról csak tízből egy-két ember nyilatkozott negatívan.

Az elmúlt három évben azonban másfélszeresére nőtt a tagságot hátránynak tartók aránya. Jelentősen csökkent a tagságot vegyesen érékelők száma és kisebb mértékben ugyan, de mérséklődött az unióhoz pozitívan viszonyulóké.

A felmérés eredményeiből kiderül az is, hogy az iskolázottsági szint, valamint a jövedelmek emelkedésével nő a tagságot pozitívumként értékelők száma: a legfeljebb érettségivel rendelkezők között tízből hárman, a diplomások körében viszont már tízből öten tartják jó dolognak azt.

A legrosszabb jövedelmi helyzetben lévők alig negyede áll pozitívan az uniós tagsághoz, az anyagi gondok nélkül élők körében az arány 61 százalék.

Ugyancsak az átlagosnál több támogató van a foglalkoztatottak, a budapestiek, a dél-dunántúliak és az internetezők, valamint a politikailag aktívak körében.

Pártpreferenciák szerint csak az Együtt-PM szövetség tábora emelhető ki: az átlagoshoz képest csaknem kétszeres, 58 százalékos az EU-tagságot jónak tartók tábora körükben.

84 hozzászólásarrow_drop_down_circle

A Tündik bündije
@Dr. Felipe: Pont ezt akartam írni. Plusz hogyan is valósulna meg a szabad munkaerő-áramlás? Az agymosás beérett...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vidi500
@szablyafűrész: Butaságokat beszélsz.
vidi500
@nemsemmi: "Mi az akadálya???"
Ahhoz a jelenlegi pénzügyi rendszer struktúrájával, (nem csak Mo-on hanem nemzetközileg is, mert annak része vagyunk), sajátosságaival, tulajdonosi hátterével, működési mechanizmusával, és egyáltalán az erkölcsi alapjaival kellene tabuk és hazugság nélkül tisztában lenni, mindjárt egyértelművé válna nem csak ez a kérdés, hanem további egész sor más is. A további fórumozásomat illetően nem kívánom a misszionárius szerepét betölteni olyan közegben, ahol az összegyűltek legnagyobb hányada, (tisztelet a kivételnek), emberek (szándékos) hülyítésére specializálódott.
nemsemmi
@vidi500: Azt továbbra sem írtad le, hogy mi az akadálya.
Azt értem, hogy a jelenlegi pénzügyi és adótörvények, valamint a gazdasági helyzet miatt csak ugyanolyan feltételeket kynáló bankot lehetne alakítani, abból pedig már nincs hiány.

Akkor mégsem olyan rosszak ezek a bankok, de ha egy nemzeti érzelmű gazdag emberekből álló csoport létrehozna egy szolidaritási bankot ahol nagyon kedvező feltételekkel hiteleznének a bajba került devizahiteleseknek és kiváltanák a bedőlt hiteleiket, az jó lenne.
Azért a kormány körüli pézemberek tisztában vannak azzal, hogy ha nem ment volna fel a törlesztőrészlet 1 Ft-al sem akkor ís nagyon sok hitel bedőlt volna, mert a legnagyobb baj az, hogy nagyon sokan elveszítették az állásukat.
Hiányzik a1 millió új munkahely időarányos része!
coni
Bármelyik közszolgálati adót figyelem, folyamatosan arról beszél, hogy az EU megtámadott minket, de Orbán Viktor sikeres szabadságharcának eredményeként visszavertük a támadást.
Miért akarunk éppen akkor kilépni az Unióból amikor már két vállra fektettük őket és mi tanítjuk meg őket válságot kezelni? Mi vagyunk az Unió legsikeresebb tagja, csak azok a fránya statisztikák hazudnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.