Kiderült: bármelyik nagykorú, magyarországi lakhellyel rendelkező állampolgár köteles polgári védelmi szolgálatot ellátni, ha igény van rá – írja a Cink.hu.

A polgármesterek ugyanis maguk dönhetnek arról, hogy kit, mikor hívnak be. A parlamenti és EP-képviselők mentesülnek a kötelezettség alól. A budapesti kerületek között is nagy különbségek vannak a polgári védelem gyakorlatában.

A Tumblren terjed egy hivatalos irat, amelyet egy megdöbbent IX. kerületi lakos osztott meg a nyilvánossággal. A szeptember 26-i keltezésű dokumentum szerint Bácskai János polgármester polgári védelmi szolgálatra osztja be a címzettet. Az illető 12 órán belül köteles rendelkezésre állni, ha mozgósításra kerül sor, és ha gyakoraltot rendelnek el, köteles azon is megjelenni. Ha nem tesz eleget kötelezettségének, az illetőt akár 150 ezer forintra is büntethetik. A levélről a Cink írt.

Mint kiderült, minden polgármester saját hatáskörben döntheti el, hogy hogyan él törvény adta jogaival. Az ugyanis feljogosítja őket, hogy bármelyik nagykorú, magyarországi lakhellyel rendelkező állampolgárt polgári védelmi szolgálatra hívják, és a szolgálatmegtagadókat megbüntessék. A behívottaknak évente maximum 40 óra kiképzést és 72 óra gyakorlatot kell teljesítenie, amit ki is fizetnek. A polgári védelmi beosztás idejére az illetőt a munkahelye köteles elengedni.

A törvényt úgy fogalmazták meg, hogy az országgyűlési és EP-képviselők, illetve a bírók, az ügyészek és a papok mentesülnek a polgári védelmi kötelezettség alól.

Mint a Cink kiderítette, az önkormányzatok egy része teljesen elutasítja a lehetőséget, máshol kisorsolják, kit hívjanak be a 30-40 éves korosztályból.

Budafokon például jellemzően önkormányzati dolgozók közül kerülnek ki a polgári védelmisek, illetve a nagy munkagépek vezetői számíthatnak még behívóra.

Újbudán civilek közül választják ki a 750 fős polgári védelmi csapat tagjait,

A III. kerületben szintén önkormányzati dolgozókkal töltik fel a keretet, de ott a hivatalos nyilatkozatban azt is megjegyzik, hogy vészhelyzet esetén bárkit, bármikor behívhat a polgármester polgári védelmi szolgálatra. Igaz, ezzel a joggal nem kívánnak élni.

Kispesten 500 fős keretre volt szükség, amit már feltöltöttek. Ők, akárcsak Ferencváros, random sorsoltak a kerület 30-40 év közötti lakosai közül. Az állomány 85 százalékát foglalkozásának megfelelő munkakörbe osztották be.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kkalman
Parlamenti képviselők, EP képviselők természetesen ebből a szarságból is kimaradnak. Nekik KELLENE(!!!) jó példával elöl járni, de mint mindig, ebben az esetben is sunnyognak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
mátmar
Nem tetszik a pofád! Jól kitolok veled!
szablyafűrész
@darwin: Ilyen utoljára a szocializmusban volt, amikor kaptam a megyei kiegtől egy hivatalos írást, hogy tartalékos állományba vettek 55 éves koromig és a tulajdonomban lévő MB...frsz.-ú Jawa 350 cm3-es motorkerékpárommal együtt történő bevonulásom elrendelése esetén, köteles vagyok vagyok üzemképes, feltankolt motorkerékpárral megjelenni az MN...sz. alakulatánál a megadott időpontban !
darwin
@szablyafűrész: Ezért mondom,hogy megyünk vissza a középkorba.Fizetjük a dézsmát / sőt többet /,és szolgálunk a robottal.
nyanya001
Én nem is csodálkozom ezen, hiszem Orbán folyamatosan
háborúba van mindennel és mindenkivel !
De lehet, hogy saját magával is !
verőce21
@darwin: (13:28) Természetesen mindenki behívható, teherautóval, sőt munkagéppel együtt! Nincs ebben semmi különös. De a fiadnak nem hiszem, ha tartósan külföldön volt, ne lehetett volna felmentést kapni. :)

Nehogy már az álljon elő, mint a júniusi Dunai áradásnál, hogy az érintett településeken tízezrek, százezrek mozdultak meg az árvíz ellen. Kivéve Budapestet. Ott főleg Óbudát és a Római partot érintette a víz, de a drága pesti nép inkább a belvárosi áradás látványában gyönyörködött, mintsem mentek volna az óbudai, vagy csepeli gátakra segíteni, ahogy ezt vidéken tették a szegény településeken. Kivéve néhány politikus, aki kiment fényképeztetni magát.
De hol voltak onnan is a hízott cigányok(néhány snitt erején kívül) és hol voltak a zsidók?
darwin
@verőce21: Hát a cigányok nálunk sem jeleskedtek az árvíznél.Egy sem volt kinn ingyen,csak a közmunkásként.A zsidókat nem tudom hol voltak,volt olyan,akinek nagy orra volt,de a farka végét egynek sem láttam.Másról miről lehet megismerni?A mi környékünkön egyetlen zsidó eredetű családot ismerek,onnan tudom,hogy azok,hogy az anyósom náluk szolgált lánykorában /1935-40 /azok is inkább arról híresek,hogy a helyi Fidesz nagykutyái.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.