Orbán Viktor minden bizonnyal az EU soros elnökeként ment Kijevbe, így ott brüsszeli, nem pedig magyar nemzeti érdekeket képvisel, mondta az ukrán elnök. Lapértesülések szerint Orbán Viktor Kijevben arra kérte Zelenszkijt, gondolja végig, nem lehet-e tűzszünetet tartani és tárgyalni. 

Orbán Viktor titokban szervezett kijevi látogatása után mégis tartott rövid sajtótájékoztatót a magyar kormányfő és Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök és a magyar kormányfő röviden beszéltek, a sajtó nem kapott lehetőséget arra, hogy kérdéseket tegyen fel.

A Telex azt írja: Zelenszkij elmondta, hogy Orbánnal a két szomszéd alapvető kérdéseit vitatták meg a kereskedelemről, a határon túli együttműködésről, infrastrukturális és energetikai kérdésekről. „Mindarról, ami érinti Ukrajna és Magyarország lakóinak életét, beleértve az első magyarországi ukrán iskola megnyitását” – idézte az Unian Zelenszkijt, aki szerint a mostani megbeszélések jó alapot adhatnak a két ország közötti megállapodásnak is. Az ukrán kormányfő ezzel rácáfolt az orosz elnöki szóvivőre, aki azt mondta, Orbán minden bizonnyal az EU soros elnökeként ment Kijevbe, így ott brüsszeli, nem pedig magyar nemzeti érdekeket képvisel.

A Telex a címben azt is írta: Orbán Kijevben arra kérte Zelenszkijt, gondolja végig, nem lehet-e tűzszünetet tartani és tárgyalni.

Itt van a nyilatkozat – Erről beszélt Orbán és Zelenszkíj a rendkívüli találkozón

Orbán Viktor és Volodimor Zelenszkij MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az MTI tudósítása pedig azt emelte ki, miszerint magyar kormányfő hangsúlyozta: EU-elnökség átvétele után az első útja ide vezetett, mert a béke kérdése nem csak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában. Hozzátette: a háború, amit az ukránok most elszenvednek, mélyen érinti az európai biztonságot.

Orbán Viktor nagyra értékelte azokat a kezdeményezéseket, amelyeket Ukrajna elnöke tett a béke érdekében, ugyanakkor jelezte: megosztotta azt a véleményét Volodimir Zelenszkijjel, hogy ezek a kezdeményezések hosszú időt vesznek igénybe.

A nemzetközi diplomácia szabályai lassúak és komplikáltak. Azt kértem az elnök úrtól, hogy fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat. Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem föl

- fogalmazott.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök megegyezett kedden Kijevben abban is, hogy kidolgoznak egy olyan kétoldalú megállapodást, amely megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket. Ezt Zelenszkij mondta el a magyar miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Minden, amiről ma beszéltünk, alapjául szolgál egy államaink közötti jövőbeli kétoldalú dokumentumnak, amely kapcsolatunk minden szegmensét szabályozni fogja, és kölcsönösen előnyös lesz mindkét országnak

- fogalmazott az ukrán elnök. Elmondta, felvetette, hogy nyissanak egy ukrán iskolát Magyarországon az ott élő ukrán gyerekek számára, és Orbán Viktor támogatásáról biztosította ezt a kezdeményezését – írja az MTI.

Forrás: Telex , MTI

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Akit megtámadnak azt szólítja fel tűzszünetre?? Hogy is van ez???
Putyinnak szólt már? A trottyos hervadt békegalamb.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Ezodabasz
@NKF: ma, 14:38 Kinek mondta ezt 0rbán te büdös bunkó??? Magyaroknak, meg Brüsszelnek? Putyinnak kell mondani vagy nem?
Ezodabasz
@KisTehen: ma, 17:08 Putyin feláldozza az orosz fiatalokat egy értelmetlen háborúban! Van némi különbség a támadók és védekezők között!
Horizont
@Pegero: Nyugi jól szocializálódtam. Csak annak írok ilyen csúnyán aki rámkattan baromsággal. Hogy lekopjon. Sajnos nem teszik. Így kiírom magamból a gőzt és onnan egy ideig átlépek rajtuk.
Jó lenne ha békén hagynál mellesleg. Majd ha látom hogy a fideszes csürhének is ezt megírod komolyan veszlek ...addig meg nem. Ugorj át.
puszt
Ott tartunk, h a gci találkozik Zelenszkijjel, és ezért Szijjártó bocsánatot kér az oroszoktól azonnal.
Dr. Proktor
Nagyot csalódnék ha kiderülne hogy nem Putyin küldte Orbánt Zelenszkijhez egy kis tűzszünetért-...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.