Többfajta trükköt is bevetnek a szupermarketek azért, hogy minél több időt eltöltsünk náluk és minél több pénzt hagyjunk a pénztáraknál. A fogyasztóknak fontos mindezen stratégiák és potenciális hatásuk megértése, mivel így felelősebben tudnak dönteni a vásárláskor. Többfajta trükköt is bevetnek a szupermarketek azért, hogy minél több időt eltöltsünk náluk és minél több pénzt hagyjunk a pénztáraknál. A fogyasztóknak fontos mindezen stratégiák és potenciális hatásuk megértése, mivel így felelősebben tudnak dönteni a vásárláskor – írja a Business Insider. A legtöbb trükk kitalálása nem biztos, hogy megakadályoz minket a vásárlásban, ám visszaszoríthatja az impulzív vásárlásokat. A bevásárlókocsi először is arra ösztönöz minket, hogy igyekezzünk a nagy üres teret megtölteni, természetesnek vesszük, hogy neki kell állnunk bepakolni minél több terméket. A szupermarketek emellett úgy vannak kitalálva, hogy a tejtermékek és más alapvető áruk a bolt legtávolabbi sarkában vannak...

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kedwes
Ha csak ezek lennének! De a trükkös áremelkedések jobban zavarnak!
Amikor súly, méret, érték csökkentek a termékek, de az áruk nem változik!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kedwes
Ha csak ezek lennének! De a trükkös áremelkedések jobban zavarnak!
Amikor súly, méret, érték csökkentek a termékek, de az áruk nem változik!
KERKA
Én a TESCÓ-ban semmit sem találok meg. Igen, ez a trükk benne, hogy minnél tovább keresgéljek, így több esély van, hogy vásárolok valami mást is:))
A Tündik bündije
Ezer éves trükkök. Aki tud tudatosan vásárolni, arra nem lehet ilyen olcsó fogásokkal hatni. Egyébként pedig, ha van miből, akkor mit számít az ár?
Nil
A legújabb hogy nem az akciós árat számolják hiába a nagy matrica a terméken, hanem az eredetit - gondolom a pénztáros dicséretet kap ...
verőce21
Az egyik nagy bevásárlóközpont kedvenc trükkje most - a felsoroltakon túl -, hogy zöldség-, gyümölcsből a kicsomagolt áruk 90 dkg-osak az egy kiló helyett. Így az ára olcsóbb valamivel, mint bárhol máshol az egy kilós pakk belőle. Ügyes trükk, szegény "vak" férfiak megtévesztésére. :)
(Továbbá arról már nem is beszélve, hogy a 90 dekának is a fele rohadt. További ok, hogy otthon a férjek fejéhez vágják, ha nem ugrik fürgén oldalra.)
kkalman
@verőce21: Cukorral is találkoztam már 90 dekás kiszerelésben.
darwin
@kkalman: A tészták 500 helyett 400 grammosak lettek.
Hellcat
Még jó, hogy férfi vagyok és céltudatosan megyek vásárolni és általában inkább elfelejtek megvenni valamit, minthogy olyant vegyek ami nem is kéne...az viszont hogy amit venni akarok az egyre drágul na az már zavar.
szaboria1
@darwin: De még így is drágábbak lettek nem csak a szupermarketekben.
rokker33
Általában Én megyek vásárolni anyuval csajommal nem szeretek menni,mert Én max 1 óra alatt végzek a nagy bevásárlással,ha nem egyedül megyek mondjuk anyuval akkor +1 óra és +10.000 forint a tervezett és kikalkulált költségből :)!Amúgy fejemben megvan mit kell megvenni,így hidegen hagynak a kihagyhatatlan ajánlatok ismerem már ezeket az akciókat mind átverés!
bakegya
Ami kell az kell,amit meg szívesen megvennék az nincs!-célzatos vásárló vagyok.Ha nem lennének a bevásárló centrumok sokkal kevesebbet költenék!-mert a kis üzleteket drágállom!
AZT VISZONT NEHEZMÉNYEZEM MINEK OKÁN NEM RAKTÁRÁRUHÁZI ÁRSZINTEN ÉRTÉKESÍTENEK A NAGYBEVÁSÁRLÓ CENTRUMOK BIZONYOS ÖSSZEGHATÁR FELETT.
A 27%-os ÁFA BEVEZETŐJÉT MEG EGYE MEG A ROSSEB!
JAJMÁR
Ki kell ismerni a szokásaikat, és túl kell járni az Ő nagy eszükön :))))
verőce21
Általában nagy áruházakba járok ha kell, mert ott lehet bankkártyával fizetni(soha nem hordok magammal pénzt, csekély parkolási díjat kivéve). De néha lehet meglepően jó és olcsó dolgokat találni ezekben. Különösen az A.dit kedvelem. Persze az "odajáráshoz" tudni kell nemet mondani !
varrólány
Én célirányosan megyek az áruházakban , de akkor van gond ha átvariálják az árukat.
gugu45
Az egyik barátommal találkoztam egy ilyen bevásárló központban.
Viccesen kérdeztem tőle, hogy tőletek is a legügyesebbet küldték bevásárolni.
Erre azt felelte: Nem, hanem azt aki tud olvasni, és csak azt veszi meg ami fel van írva.
JAVASLAT: Otthon fel kell írni, hogy mit akarok vásárolni, és semmi mást nem szavad megvenni, akármilyen csábító is.
leszúrt rittberger
A 90 dekás és hasonló trükkökre az a megoldás, hogy nem a csomagárat kell nézni. Én sosem azt nézem, hanem a polcon lévő címkénél az egységárat, az mondja meg, hogy pl. 1 kg-ra vetítve melyik vaj/cukor/tészta éri meg jobban.

Ezt kötelező feltüntetni mindenhol egyébként már évek óta, nem is figyelem a nagy reklámtáblákat, hanem egyből az egységárakat keresem...
Január
@gugu45: Így van, listával kell menni vásárolni és nem szabad "elcsábulni", csak a listán lévő dolgokat kell betenni a bevásárló kosárba.
Aztán éhesen sem szabad menni, mert akkor előfordulhat, hogy olyasmit vesz az ember, amit egyébként nem venne.
A Tesco-t nem szeretem, mert az itteni annyira nagy, hogy lejárhatja az ember a lábát , míg megtalál valamit. Ritkán járunk oda, de mindig át van rendezve.
JAJMÁR
Az én technikámat nem olvastam, sőt, mintha kerülné mindenki :D
Az én trükköm az akciók! Van egy listám, amin a legfontosabb dolgok vannak, meg kell venni akkor is, ha nem akciós. (Mindig megnézem, hogy mi van akciózva.) A második listán a még nem sürgős dolgok vannak, de ha van akcióba, akkor megveszem. Azokat az akciókat is megjegyzem, amire nincs szükség. (ki lehet számolni, mikor lesz ismét olcsóbb.) Nem igaz, hogy csak a rossz minőségű árukat akciózzák, mindegyik sorra kerül. Legtöbbször 2, v. 3-at kell venni, de ez nem gond. Kb. akkor fogy el, amikor újra akciós lesz. El lehet kapni a "zöld hullámot".
Mindig egységárat kell nézni, és minőséget is. Zöldséget, tejterméket, virslit, szalámit, félkész dolgokat (azt sehogy) így nem szabad venni, de szinte minden mást igen :)
kkalman
@darwin: De az áruk "500 grammos" maradt. :-)
verőce21
@JAJMÁR: (20:19) A "zöld hullámot" én is alkalmaztam régebben, ma már nemigen lehet kiszámítani, mert nagyon elfogyott a vásárlóerő! Az áruházak is meg vannak zavarodva, észre lehet venni.
JAJMÁR
@verőce21: Tényleg alig van vásárló, de akciók most is vannak, főleg ünnepek előtt. 3 áruházban figyelem. Igazad van, régebben jobb volt :)
verőce21
@JAJMÁR: (19:22) Akciók 30 éve vannak! A "...régebben jobb volt...", ezen nem a jelenlegi politikára gondolsz, ha jól értelmezem! :)
Hanem a hitelekből való beetetés miatt volt jobb, aminek mára "beérett" az eredménye!

2004 előtt és mostanában nem hiszem, hogy a hitelesek nagy része hozzájutott volna akkora hitelekhez, a háromnegyedük albérletben élne (mint ahogy ezután fog! )
JAJMÁR
@verőce21: Régebben minden jobb volt. Minél régebben, annál jobb :)

Nem gondoltam politikára, de most, hogy felhoztad, de igen! Az uccsó 3 évben ürültek ki az áruházak. Nem kizárólag a hitelek miatt, de azok is az emútháromésfélévben :) nőttek drasztikusan.
Azt viszont saját tapasztalatból tudom, (szerintem Te is :) ) hogy ugyanannyi pénzért jóval kevesebbet lehet vásárolni, akció ide vagy oda :).
Az árak jobban nőttek, mint a bérek :(
verőce21
@JAJMÁR: (20:44) "Az uccsó 3 évben" a vásárlóerő drasztikus csökkenése miatt szűkül a nagyáruházak választéka!
Már ugyanaz a termék 2-3 helyen is előfordul egy T.sco méretű nagyáruházban, különböző árakon. Egyértelmű, hogy a "középosztály" egyre szűkülő rétege miatt. Ez arányban áll a lakáshitel törlesztések növekedésével és a közszféra 2008 óta befagyasztott béremelésének elmaradásával.(amit további 3 évre előterjesztettek)

Az árak valóban nőttek minden évben, a szocik által indokolatlanul magasan tartott jegybanki kamatok miatt, és mértékében, de ez nem mehet a végtelenségig, máris defláció fenyeget, csak még kevesen látják!

(Nem tudom elfogadni a riposztot, hogy Járai emelte fel a kamatokat, mert nyolc év alatt ugyanolyan drasztikusan le lehetett volna csökkenteni azt, csak nem volt rá "akarat"! Meg aztán volt "occó" hitel is mindig hozzá.)
JAJMÁR
@verőce21: 21:11 Milyen jól értesz a makrogazdasághoz. El is fogadom szinte teljesen amit írtál, kivéve, a "jegybanki alapkamat indokolatlan magasan tartását",2003. nov.12.50% - 2010.febr. 5.75%, vagyis egyenletesen csökkent, kivéve 2008.a gazd.v.válság kirobbanásakor..
Ha a j.banki alapkamat miatt nőttek az árak, akkor most a csökkenés okozhat deflációt nem? Esetleg a rezsicsökkentés? lakáspiac?
Az élelmiszerárak nem valószínű, hogy csökkenni fognak. (Éppen ez az, amit mindenképpen meg kell venni.)
A devizahitel káros hatásait én már régóta tudom, írtam is már, nincs fogyasztás. A középosztályt szinte szándékosan lefelé nyomták, ezzel is. Igen, ezt is a mostani kormány számlájára írom, mert lett volna lehetőségük megoldani, de a szándékos (és nem vitatom h. más területlen hasznos) forintgyengítés sokat ártott. Igen, a közszférában éveken át nem volt emelés, (talán 2008 óta?) de az is igaz, hogy a sok 47e fizetésű ember sem fog tv-t és hűtőt stb. vásárolni.
Nos, ilyen mélyre nem lehet levinni az árakat. Akkor befellegzik a forintnak.
(Én laikus vagyok, ezt kérem figyelembe venni :) )
verőce21
@JAJMÁR: (22:42) Mentségedre figyelembe veszem! De már nem válaszolok részletesen, túl késő van, én pedig túl korán fogok kelni. :) - Jó éjt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.