Mikor egy rezsim berendezkedik, akkortól a társadalmi mobilitás lesz a legfőbb ellensége.

Az ugyanis azzal jár, hogy esetleg nem csak az ő almukra fog sütni a nap, hanem tehetséggel és szorgalommal mások is boldogulhatnak. Kitömik ők a porontyainkat felügyelőbizottsággal meg állami vezérigazgatósággal, de akkor is fennáll a veszély, hogy az országos latinversenyen legyőzi a kisherceget egy parasztgyerek, és az rosszul esne a szemük fényének.

A képzett, művelt tömegek egyébként is veszélyesek. Mi van, ha tíz év múlva belép egy generáció, amely megtanult számolni? Mi van, ha a magyarok megtanulnak angolul, és körülnéznek a világban? Mi lesz akkor, szobordöntés meg forradalom?

Ha pedig mindezt meg akarják előzni, akkor legjobb, ha széjjelbasszák a közoktatást. Uralkodni a butákon lehet, az okosok lázadnak vagy menekülnek.

Tóta W. Árpád a Hvg.hu-n >>>

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
A népbutítás mellett van még egy másik hatalomnövelő eszköz is. Ez a tömegek jövedelmének minimalizálása. Így a munkás megélhetését féltve nagy mértékben kiszolgáltatott a munkáltatója és az állam felé. Ezek az emberek nem fognak lázongani, sztrájkolni, tiltakozni.
A nyugaton azért van valódi demokrácia, mert nincs akkora függés. Ha valaki elveszti a munkáját tovább tudja fizetni a lakbért, rezsit stb. Nálunk pár hónap és jön a kilakoltatás.
human
A vallást pedig nemhiába erőlteti az emberekre a kormány. A rabszolgatartók, földesurak is rájöttek, ha vallást adnak a rabszolgáknak és hagyják gyakorolni azt, könnyebben kezelhetők. Hitet kapnak, azaz reményt. És ha éhínség tör ki, nem az elnyomó lesz a hibás, hanem rá lehet fogni Istenre. Isten tettét pedig senki nem kérdőjelezheti meg, mert tettének elvileg mindig oka van. Ezért fontos a vallás mindig az olyan kormányokra, akik rabszolgaként, jobbágyként akarják használni a lakosságot (a felemelkedés reményétől megfosztva) és ők maguk élnek tovább a jólétben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.