Elveszítette az állását az a központi vásárcsarnokban takarítóként dolgozó férfi, aki az Együtt-PM szövetségnek nyilatkozott az egykulcsos adóról és az őt foglalkoztató cégnél tapasztalt szabálytalanságokról – hangzott el a pártszövetség hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.

Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke azt mondta: elképesztő és egy jogállamban elfogadhatatlan, hogy bárkit azért rúgjanak ki a munkahelyéről, mert elmondta a véleményét. A párt ezért jogi segítséget nyújt a férfinak.

Juhász Péter felidézte, hogy az Együtt-PM stábja filmet készített az egykulcsos adóról, aktivistáik november végén ehhez gyűjtöttek véleményeket a nagycsarnokban, nem tudva, hogy a piac nem közterület. Amikor a biztonsági őrök ezt közölték velük, abbahagyták a forgatást, és vállalták, hogy a képsorokat nem mutatják be.

Néhány nappal később visszamentek, hogy a csarnokban takarító Lakatos Attilával – aki munkakörülményeikről is beszélt – újravegyék a felvételt. Ekkor derült ki, hogy már nem dolgozik ott.

Lakatos Attila a sajtótájékoztatón elmondta: nyilatkozata miatt még aznap este kirúgták. Beszámolója szerint a munkáltatója szóban elismerte, hogy a videofelvétel miatt veszíti el állását, ugyanis arról beszélt, hogy 6 órára vannak bejelentve, de 16 órát dolgoznak, és a bérük egy részét feketén kapják meg.

A férfi papíron végül közös megegyezéssel távozott, mivel állítása szerint az őt foglalkoztató cég csak így volt hajlandó kifizetni járandóságait, neki pedig kellett a pénz. Hozzátette: előzőleg hiába kérte, hogy adják írásba felmentésének okát.

Juhász Péter ezzel kapcsolatban újságíróknak azt mondta: a kényszer hatására létrejött megállapodásokat semmisnek kell nyilvánítani, ezért ügyvédet szereztek a férfinak és bírósághoz fordulnak, szeretnék elérni, hogy Lakatos Attila visszakapja az állását.

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

A Tündik bündije
Kérem szépen, Tündérországban nem lehet csak úgy akármit mondani.

A fiatalembernek először is kategorikusan ki kellett volna jelentenie, hogy kizárólag a Hír TV-nek, vagy Obersovszky Mikrofonállványnak hajlandó nyilatkozni. Ezek után el kellett volna mondania, hogy a vásárcsarnok jobban teljesít, és ő is napról napra itt vásárolja le a rezsicsökkentésből megtakarított tízezreket.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
A Tündik bündije
Kérem szépen, Tündérországban nem lehet csak úgy akármit mondani.

A fiatalembernek először is kategorikusan ki kellett volna jelentenie, hogy kizárólag a Hír TV-nek, vagy Obersovszky Mikrofonállványnak hajlandó nyilatkozni. Ezek után el kellett volna mondania, hogy a vásárcsarnok jobban teljesít, és ő is napról napra itt vásárolja le a rezsicsökkentésből megtakarított tízezreket.
human
És valakinek még van kétsége a felől, hogy a közmunkásokat nem vezénylik ki a békemenetre, vagy a jobboldali demonstrációkra? Sajnos azzal sem lehet mit tenni, ha valaki kényszerből szavaz 2014-ben a fideszre. Senki nem akar éhen halni és ezt kihasználják.
2010-es fidesz szavazók! Ezt akartátok?
darwin
@human: Ebben az esetben szó nincs pártpolitikáról.Az ország munkaadóinak fele így foglalkoztatja a dolgozóit,és mind elzavarja az illetőt,ha beszélni mer róla.Annyiból valóban pártpolitika,hogy a nagyeszűek csökkenthettek volna a járulékon,hogy több embernek legyen munkája.A látszólagos rezsicsökkentés helyett ez lett volna a normális lépés.
F_Viktor
Elismerem Bajnai szakmai hozzáértését, sőt, nagyon is el tudnám képzelni nemzet(sicc)gazdasági miniszteri poszton, de legyünk tárgyilagosak, itt most nem biztos, hogy igazat kell neki adnom.
1) Ha nem mutatják be a "képsorokat", akkor miért mentek vissza az aktivisták újra forgatni azzal a lakatos Attilával? Esetleg az már nem a piac területén történt (volna)?
2) A legtöbb munkahelyen létezik etikai kódex, amiben tilthatják, korlátozhatják, engedélyhez köthetik a nyilatkozattételt, s ha a piac üzemeltetőjénél is hasonló létezik, akkor jogos az elbocsájtás.

Ezekre a kérdésekre a válaszok nem derülnek ki egyértelműen a cikkből, így most nem anyázom a fityeszt :-)
soljanka
@F_Viktor: "A legtöbb munkahelyen létezik etikai kódex" ez így van. És ha ezt megszegik,akkor tényleg jogos az elbocsájtás.
1) Viszont, ha a munkáltató nem tartja be a jogszabályokat,és erről az állampolgár tudomást szerez, akkor azt ugye jelenteni illik. (A NAV-nak meg ugye hiába jelentik -marad a média.)
2) és feketén dolgoztatni ugye nagyon etikus,meg jogszerű
Meine Ehre heisst Treue
Ez nem egyedi eset: kitakarással és hangtorzítással kellett volna leadni vagyis Juhászék is hibáztak.
hallgatag
Ekkora barom munkáltatót ritkán hallok...
Igy csak az ellenzéknek segit a korrupciójuk
megbuktatásában...Mert hogy ez igazán " etikus "
ugye, hogy ha valaki elmond valami törvénytelent,
az azonnal akkor kirugják...
Biztos vagyok benne, hogy az Együtt PM talál neki
munkát, és alkalmazni fogja !!! Jò pénzért...
Meine Ehre heisst Treue
Látjuk mi történet a navos figurával: a volt munkáltató még a felmondás után is képes volt feljelenteni (amiről most kiderült, hogy felesleges húzás volt) bosszúból.
Lehet ebben az országban is igazat mondani, de csak ésszel...
F_Viktor
@soljanka: Igazad van, viszont 2012 augusztusa óta már nem sok minden védi a munkavállalót. :-(
Etikát emlegetni a fityesz érában a lőtéri kutyát nem érdekel, még annak ellenére sem, hogy ők voltak akik fröcsögtek a pofátlanságról. Anno. Most már másképpen kommunikálják saját bizonyítványukat. A jogszerűség is megérne egy misét, ismerjük a Horváth féle NAV (nem) NAV botrányt.
F_Viktor
@Meine Ehre heisst Treue: Írod:
"...kitakarással és hangtorzítással kellett volna leadni..."

A cikk alapján nem lett leadva egyetlen képkocka sem.
Vagy felnyomták a takarító srácot, vagy a munkáltatója "látott, hallott" valamit.
De, mondom, nem túl részletes a cikk.
Meine Ehre heisst Treue
@F_Viktor: Igen, de ennek ellenére is védeni kellett volna.
F_Viktor
@Meine Ehre heisst Treue: Elvileg védik, a jogi védelmet a cikk alapján megígérték a srácnak.
Meine Ehre heisst Treue
@F_Viktor: Olvastam. Sajnos az már eső után köpönyeg.
F_Viktor
@Meine Ehre heisst Treue: Majd talán valahol leírják a részleteket is, mert így picit homályos számomra a történet.
bukfenc
A takarító esete csak a jéghegy csúcsa, mint minden másban amit a fidess elkövet!!
(bár az MSZP-nél is volt, de ott volt egy határ).

Magyar alázza magyart, ez fáj a legjobban...:((

a politika csak arra jó (amiben a fidess -jól teljesít) hogy megossza, és meggyilkolja az emberek lelkét!!
F_Viktor
@bukfenc: S ez a megosztás a legnagyobb bűnük! A szememben.
pbalage
én spec ellenzéki vagyok, bármilyen kormány van, akkor is, de ez most egy hülye riport volt, szvsz.
Se füle, se farka, az értelme is a nullához konvergál. Ennek az értelme kábé annyi volt, mint mikor a kövér azt mondta, hogy a gyurcsány egy gennyező seb.
Ez sz@rvót, na. Gondosabban elkészített videókat kérnék, ám ha a célközönségnek ezt kell, akkor ez is jó, bánomisén.
kkalman
Pártállástól függetlenül.
Egy dolgozó nyilatkozik a munkakörülményekről, estére kirúgják. Kiderül hat órásként 16 órát dolgozik, a plusz 10 órára eső bért feketén kapja, ha kapja.
Az adócsaló srác, mert aki feketén dolgozik az az, bejelenti, hogy a főnöke még nagyobb adócsaló, mert az alkalmazottak mind így dolgoznak, és így kapják a fizetést.
A srác kap ugyan jogi segítséget az Együtt-PM-től, de az ha nem lesz munkahelye, elég sovány vigasz. Bukott mindent, ami a megélhetését biztosította, és ezek után nem kizárható egy NAV vizsgálat sem, ami egy újabb bukás lesz az életében, amitől a jogi segítség sem fogja megvédeni.
Jó indulatból így kell kivágni az embernek maga alatt a fát, aminek az ágán ücsörög, mert felkérik egy nyilatkozatra.
F_Viktor
@kkalman: Jogi segítség:
Véleményem szerint munkaügyi bíróságon kapja meg ezt a segítséget, tárgya pedig az lesz, hogy elbocsájtható-e ezért a srác, vagy nem. Ha nem, akkor vissza kell helyezni eredeti munkakörébe, jár neki az elmaradt bér, stb. Így már nem olyan sovány az a bizonyos vigasz :-)

NAV:
Véleményem szerint, ha a takarító nem vállalkozóként, hanem alkalmazottként végezte a munkáját, akkor nem önadózó, vagyis neki fogalma sincs, hogy utána a munkáltatója mit, mennyit, mikor, stb. fizet be a NAV felé. Azt, hogy tőle mennyit vonnak, szintén nem tartozik felelősséggel a NAV felé.
Mondom ezt munka-, adójogi ismeretek nélkül, csak az igazságérzetem alapján. :-)
Desischado
Íme, ez Abszurdisztán, Orbanisztán, fehéren-feketén!
kkalman
@F_Viktor: A bibi ott van, hogy ez a srác nyilatkozta, hogy hat órásba van(nak) bejelentve, és tizenhatot dolgoznak. A hat megy hivatalosan, a plusz tízért meg feketén, zsebbe kapja a fizetését. Ez a zsebbe fizetés az ami a NAV-nak baxhatja a csőrét, és ezért hurcolhatják meg a srácot is. Az a vonyító vadászkutyát nem érdekli, hogy a munkavállaló tudja-e, hogy a munkáltatója mit fizet be utána, vagy mit nem. Azt biztos tudhatja, hogy a schwarz után, ahogy ő nem adózik, úgy a munkáltató sem fizet egy árva buznyákot sem.
bretagne
@human: Kényszerből nem lehet szavazni. A fülkékbe már csak nem lesz kamera???
human
@bretagne: Lebecsülöd a megfélemlítés erejét. Főleg a tudatlanabbakkal el lehet hitetni, hogy kiderülhet ha nem jó helyre szavaz.
lenhardtibolya
Ez a kendermagos juhász péter nem normális, hogy ilyen helyzetbe hoz embereket. Annyit már tudhatna, hogy mindig a legkisebb húzza a legrövidebbet. Az is tény, hogy aki a munkaadójára bármi rosszat mond, azt kirúgják. Eddig is így volt, ezután is így lesz. A szocik idejében sem lehetett szembe menni a széllel.
bretagne
@human: Sajnos, igazad van. Volt már erre példa!
human
@bretagne: A láncszavazás meg pont olyan trükk, hogy már kitöltött szavazólappal megy be a delikvens a fülkébe. Ennek kivédésére még nem találtak ki semmit.
bukfenc
@bretagne: Én inkább annak törném a fejét légkalapáccsal, aki ezt kitalálta!!
nahát
Legalább nem azért rúgták ki mert cigány!
darwin
@nahát: Azért nem rúgják ki, mert cigány.Legfeljebb nem veszik fel.
hajhagyma
A Magyarország úgy ahogy van egy nagy rakás szar ...o.v-ék változtaták azzá
evacica
@bretagne: Orbánéktól minden kitelik. A hatalomért és a pénzért Orbánnak nincsenek gátlásai, mindenre képesek. De remélem lesz annyi esze ennek a szerencsétlen épnek, hogy megmutatja, hogy nem fél és elzavarja ezt az egész korrupt bagázst!
bretagne
@evacica: Én is remélem, hogy nem fél és sikerül bebizonyítani az igazát.
lajospapa
Az eset minden mozzanata utal a bizonyos állatorvosi lóra.
1.) Ez a munkanélküliség áldásos következménye. 1980-ban nehéz volt munkást találni, ma nehéz munkát találni.
2.) Akinek van munkája általában rákényszerül, hogy belemenjen adócsaló alkuba. (minimálbér bejelentés-zsebbe fizetés.)
3.)Humánus Fidesz rendelkezés: Nem kell a kirúgást indokolni, így nehéz jogorvoslatot találni. Javaslom, hogy az elkövetkező fülke- forradalom alkalmából erre a motívumra figyeljen minden alkalmazott, mert rá is kerülhet sor. Ha milliomos akkor pedig gondoljon Hodorkovszkijra.
csa-csa
@hallgatag: "Biztos vagyok benne, hogy az Együtt PM talál neki
munkát, és alkalmazni fogja !!! Jò pénzért... "

TE hol élsz!!! Az EPM úgy carja le ahogy kell magasról!
hol van már a felvétel!
Egyébként csak akkor- mindig is így volt ez - egészséges ilyeneket nyilatkozni - még ha igaz is - ha van megfelelő anyagi háttered!!
csa-csa
@F_Viktor: " 2012 augusztusa óta már nem sok minden védi a munkavállalót. :-"
EDDIG SEM VÉDTE HA POFÁZNI MERT!! és soha nem is fogja!
F_Viktor
@csa-csa: Csak éppen elbocsájtani nem volt egyszerű, de Orbán megtalálta a módját, hogy bárkit indoklás nélkül utcára tehessenek, táppénz alatt felmondjanak, stb...
nahát
2006 óta zsebbe kapom a fizetésem nagyobbik felét a főállásomban, nem tudok ellene mit tenni, rohadtul nem tetszik, de mégis hogy buktassam le, hogy én ne veszítsek rajta? Gyurcsányisztán durva örökgsége: mindenki bejelenetve minimum minimálbéren: a többi zsebbe -nesze neked szürke gazdaság!
csa-csa
@F_Viktor: elbocsátani mindig is könnyű volt, épp ezért ma végképp jobb ha nem "pofázik" senki ha - ahogy mondtam - csak nincsenek súlyos milliói!
BÚÉK Mindenkinek!
F_Viktor
@csa-csa: Nézz utána a témának ha ezt állítod!
csa-csa
@F_Viktor: minek? mindenki tudja, főleg ha egy csókosnak, barátnőnek, komának, havernak kellett a hely! Igen kevés hely volt ahol lehúzhattál 30 évet. na jó voltak "átszervezések" is amikor vagy átmentél az "új" helyre, vagy úgy kibactak mint a macskát.
palika
Ez a vadkapitalizmus és a korrupció melegágya! EZ VAN! Mi a nép választottuk, nincs itt mese!!! "DEMOKRÁCIA!" Mindent szabad, akinek nem tetszik, hÚzzon el, vagy dögöljön meg, mikor veszitek már észre és mikor nyugodtok már le EMBEREK! Ássátok minden nap a saját sírotokat, ebben a rendszerben meg fogtok dögleni, hanem állsz be a sorba!!!
F_Viktor
@csa-csa: Régebben láttam olyat mikor két családtagot elbocsájtottak, vagy mikor létszámleépítés ürügye után a munkáltató ugyanabba a munkakörbe mást vett fel, a bíróság mindkét esetben a munkavállalónak adott igazat, s az elmaradt bérük kifizetése után kénytelen volt visszavenni a munkáltatóknak őket.
Ma már nincs ilyen védettség. 2012-ben tett róla a 2/3-os szavazógépezet.
csa-csa
@F_Viktor: na ez tényleg az a két eset lehetett.
F_Viktor
@csa-csa: Akkor miről beszélsz?
2:0!
Nézz csak utána!
aha
illetlenség és visszataszitó---abba a konyhába beszarni...ahonnan az ebédet kapja a dolgozó...most akkor hogy is van ez?? maszop idején: a politika vonuljon ki a munkahelyekről...ugy látszik a takaritó ezt nem fogadta meg...cvisszanyalt a maszop...és a hőzöngő...szerencsétlen megvezetett emberke...ez az Együtt -Pm...lényege. (nem is fogják a pasit visszavenni...vagy ha mégis akkor megfognak szabadulni tőle...simán...
aha
@csa-csa: ---és a világon sehol sem védik..és sehol sem politizálnak munkahelyen...majd megtanulja akinek lassú az agya...dolgozzon...és otthon a gép elött politizáljon
gyuri45
@hajhagyma: Szerintem meg még mindig nem sikerült eltakarítani nekik azt a még nagyobb rakás szart, amit a szocik itthagytak.
F_Viktor
@gyuri45: Igen, Gyuri, s 16 év múlva is igaz lesz :-))
csa-csa
@F_Viktor: azért azt elfelejtettem kérdezni, hogy még mindig ott vannak? meg tudják ám úgy keseríteni az életed hogy végül csak elmész máshova! na nem azért mert pert nyertél ám!!
SOHA!! a büdös életben nem változik itt semmi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.