Vélhetően átlépte a százezres határt a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, határon túl élő magyar állampolgárok regisztrációs kérelmeinek a száma – írta csütörtöki számában a Magyar Hírlap és a Népszava.

Mindkét lap ismertette: a Nemzeti Választási Iroda (NVI) keddi összesítése szerint 99 ezer 987 külhoni kérte felvételét a választói névjegyzékbe. A szerdán beérkezett adatokat csütörtökön teszi közzé az NVI.

A Magyar Hírlap azt írta: a legtöbben továbbra is Romániából és Szerbiából regisztrálnak, előbbiek csaknem 45 ezren, utóbbiak pedig több mint 17 ezren vannak.

A Népszava arról ír: a külhoni választók akár 3-4 képviselői hely sorsát is befolyásolhatják, így nagyobb beleszólással bírhatnak a magyar közéletre, mint a belföldi lakhellyel rendelkező, ám nemzetiségi hovatartozásukat vállaló szavazók.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
pbalage
szerintem szavazzanak az oroszok is ide, hogy milyen rendszer legyen már.
Nem az erdélyi magyarokat utálom, de ez vérlázító, hogy nem idevalósiak döntenek a fejünk fölött a sorsunkról. A fideszt utálom érte, mert a szavazás módja nem ez. Legyenek képviselőik az ITTHONI országgyűlésben, akik azzal foglalkoznak, ami ERDÉLYT érinti, az úgy rendben van. De ne a belföldi pártokra szavazzanak, mert attól ideges leszek, ha meg ideges vagyok, bunkó is vagyok.
Hol lehet feljelenteni az alkotmányt?
A Tündik bündije
@pbalage: Sehol.
Felterjesztheted a kifogásaidat az Országgyűlés elé, de kétlem, hogy bárki érdemben fog vele foglalkozni.
Én is így jártam, levelet küldtem az illetékes minisztériumnak az alkotmány olyan változtatásaival kapcsolatban, amik megnehezítik, de legalábbis nehézkesebbé bizonyos jogszabályok és rendeletek alkalmazását és érvényesítését a joggyakorlatban. Szerinted érdekelt ez valakit is a Parlamentben, mikor a saját sleppjükre igazították a változást? A minisztérium akármilyen titkárságának helyettes vezetője, egyszóval valami 28-ik Senki Dezső válaszolt, hogy ne érdekeljen már ez engem, mert bla-bla-bla, egyszóval ez nekik jó, és az a fontos.
tavaszi
@A Tündik bündije: Tündi kedves ez nem így működik, ez nemzetközileg bevett elfogadott ..és alkalmazott jogi helyzet. a világ minden egyes országában igy van (ahol demokráciának hivják az államberendezkedést). az a merikai is szavazhat ha kettős állampolgár a hazájának..és a másik ország berendezkedésére. pont ezért állt sort a lengyelek többsége anno pesten. már bocsánat de ez nem az adóról szól. ez úgy "mellesleg " az emberi jogomról szól. persze értem én a hátsó , sorok mögötti ,szembenállás okát, mondjuk ki nyiltan a baloldal akinek szekere jelenleg kerék nélkül poroszkál a választás "útján"...tovább szeppen a ténytől,hogy most aztán külhonból nem kap voksot. végül is a fagyi olykor visszanyal. ha fletó nem riogatott volna a 23 millió románnal, és nem sorolom, ha nem testvéri módon ő is felkarolta volna a történelem miatt kiszakadt testvéreinket...nem lenne itt semmi ellenérzés. (de tovább megyek, csak ötlet, érdemes volna kilátogatnod akár erdélybe és már is átéreznéd,hogy milyen embereket szerettél volna kirekeszteni most a xxi. században.)
tavaszi
tovább megyek: a külhoni szavazatok max. 2-3 mandátum sorsát tudják befolyásolni. ergo...ha ezt egy anyaország választói nem képesek egy kézlegyintéssel elintézni..és tullépni ezen akkor csak nyugodtan stresszeljék magukat akiket ez zavar. a fidesznek ugyan úgy dilemma ha netán pont ezen a 3 mandátumon fog mulni a 2/3 dos gyözelem...és vica-verza...de pont ettől vagyunk felemelkedettek..és nem az orrunkig látók.
A Tündik bündije
@tavaszi: Na, akkor tisztázzunk valamit.
1. Tudtommal 2004-ben a magyarországi magyar állampolgárok már véleményt mondtak ez ügyben. A Fidesznek akkor is megvolt minden lehetősége a kampányra, hogy megmagyarázza miért szükségesek ők nekünk, sőt, talán még jobban kampányoltak mint az akkori kormányoldal, mert én személy szerint csak a Fidesz által támogatott "én is magyar vagyok" jelmondatú plakátokra meg rádióreklámokra emlékszem, mégis megkapták, hogy "nem." Mégpedig egyértelműen.
2. Nemzetközileg bevett és elfogadott az állampolgárok szavazati joga, csak nem olyan formában, hogy állampolgárságot adok külföldieknek a nemzetiség címén, aztán teljes joggal szavazhatnak. Példaként hozhatnék neked a nemzetközi jogból jó néhány példát, de csak egyet írok le: Franciaország tengerentúli területe Francia Polinézia. Az állampolgárai franciák, a törvényei franciák, a rendszámok, a pénz, a hivatalos nyelv stb. Szerinted az ott lakók szavazhatnak a francia elnökválasztáson? Nem, csak ha a polinéziai mellett van franciaországi lakcímük is, és ez így jogos, mert akkor már valamilyen módon kiveszik a részüket az anyaország fenntartásából. (És ez igaz többek közt az USA vagy Nagy-Britannia külterületeire is, pl. Midway-szigetek vagy Falkland-szigetek). Úgyhogy ez ügyben a Fidesz akciója a világon egyedülálló, és nem más, pofátlan szavazatszerző akció.
3. Miért van másik neved?
A Tündik bündije
@Január: Onnan, hogy a határon túliak minden szirre-szarra kapják a pénzt a mi zsebünkből. Igazán hálásak lehetnek egy X-el, hiszen nem itt élnek, ergo orbán ökörségeit nem kell majd elviselniük.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.