A kommunizmus bűneit mindenkinek meg kell ismernie Magyarországon és a nagyvilágban egyaránt – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a kommunista diktatúra hatalmi működését feltáró Nemzeti Emlékezet Bizottságával kapcsolatban a Közszolgálat című lap csütörtökön megjelent számában.

A Nemzeti Emlékezet Bizottságáról (NEB) tavaly decemberben elfogadott törvény értelmében az áldozatok bármikor felfedhetik a nyilvánosság előtt a róluk jelentéseket író ügynökök nevét.

Navracsics Tibor a Közszolgálatnak azt mondta, ez egy nagy, ugyanakkor megkésett lépés az igazságtételben.

Hozzátette, érti azokat az ellenzéki pártokat is, amelyek azt kezdeményezték, mindent teljes körűen hozzanak nyilvánosságra, és ne bízzák az áldozatokra, hogy mi tartozik ebből a közvéleményre. A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint azonban – tekintettel az áldozat személyiségi jogaira – a kormány döntése a helyes, vagyis hogy a diktatúrában megfigyeltek dönthessek az általuk megismert adatok nyilvánosságáról. "Tudatában vagyunk annak, hogy ezzel nem következik be egyfajta teljes felszabadulás, de gondoljunk arra, hogy az áldozatokról a megfigyelésük során olyan adatok – magánügyek, betegség, szexuális szokások – is keletkezhettek, amelyek nem lehetnek hozzáférhetők a köz számára" – hangsúlyozta.

A tárcavezető nagy rejtélynek tartja, hogy az első szabadon választott kormány óvatossága vagy az előző rendszerből megmaradt és tovább dolgozó hálózatok miatt nem lettek 1990-ben nyilvánosak ezek a dokumentumok, a megfigyelők és az állambiztonságot irányítók nevei. Holott szerinte a demokratikus átmenet erkölcsi legitimációját az aktanyilvánosság és az 1956-os sortüzek emberiesség elleni bűncselekménnyé nyilvánítása biztosította volna. Utóbbit az Alkotmánybíróság döntése nem tette lehetővé, mivel elévültnek nyilvánította ezeket a bűncselekményeket – emlékeztetett.

A NEB hosszú távon dolgozik majd, tehát nem kampányszerű a létrehozása – mondta Navracsics Tibor, kijelentve: ahogy már részletesen feldolgozták a nemzetiszocialista múltat a világban, "el kell érnünk, hogy a kommunizmus bűneit is mindenki megismerje Magyarországon és a nagyvilágban egyaránt".

Navracsics Tibor nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy kikérte-e a rá vonatkozó dokumentumokat a történeti levéltártól. Azt mondta, nem kíváncsi rájuk.

Az interjúban szóba került a Kúria devizahitelesekkel kapcsolatos döntése is, amelynek ügyében a miniszterelnök helyettese megismételte álláspontját, vagyis hogy fontos megvárni az egyoldalú szerződésmódosításról szóló határozatot is, akkor lehet szó a jogalkotás további lépéseiről. Felidézte, hogy az igazságügy-minisztérium több javaslatot is készített nyár óta, "ezeket újra át kell tekintenünk és megoldást kell találnunk".

"Az ellenzéknek nagyon könnyű meglovagolnia az elégedetlenséget, de felelősségteljesen dönteni mindig csak alapos munka eredményeképpen lehet. Egy rossz lépés óriási károkat okozhat" – hívta fel a figyelmet, megerősítve: nagyon nehéz átfogó megoldást találni, de a devizaadósok közül senki nem járhat jobban, mint azok, akik forintban vették fel hitelüket.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Ez ennyire lökött?? Miéle kommunizmusról makog? Hol volt kommunizmus szerinted, te úgynevezett " entellektüel"?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nezelodo
Pont a Navra ne tudná, hogy hazug indok, hogy az áldozatok személyiségi jogait féltették! A tetteseknek falaztak, vagy egyet sem ismer közülük ez a kiváló ember?
silber13
Ez ennyire lökött?? Miéle kommunizmusról makog? Hol volt kommunizmus szerinted, te úgynevezett " entellektüel"?
nezelodo
silber13

Azért a Navracsicsoknak kommunizmus volt, mert szükségletük szerint részesültek a javakból, de aki létrehozta a javakat, akkor sem részesült arányosan belőle.
laszlobihari
Kérdezzék a köteles kövért, tuti infóval tud szolgálni! ő csak tudja, elég ha a családi beszélgetéseket idézi.
GeoCravker
Nagyon helyes: ingyenes oktatás az olyan suttyóknak is, mint Orbán. Kiszámítható mindennapok. Tervezhető életpálya. Nyugodt séta akár éjjel is a városban. Üzlet el-, és kiadó táblák helyett kirakatok.
Fúj!Fúj!Fúj!Fúj!Fúj!Fúj! és még egyszer Fúj!Fúj!Fúj!Fúj!

Navrának végképp elment az esze.
Mobil123
Okos tojás!!! Kommunizmus nem volt ebben az országban !! Mikor érted meg az agyaddal???!! Te és társaid viszont a kommunista rezsim utódjai vagytok!!! Tehát benneteket kell felszámolni!!
nemkati
A kommunizmus bűneit ugyanúgy meg kell ismernie minden embernek, mint az azt megelőző korok bűneit. De!
A rendszerváltás utáni korok bűneit méginkább meg kell ismernie mindenkinek, hiszen ezekben a bűnökben ma benne élünk, ezekkel együtt élünk, és tűrjük! Leírtam már máshol, most itt is. Vigyázat, idézet következik tőlem:

Ennek a hatalomnak miért kell eltitkolni a közérdekű adatokat? És hova tűnik el a sok pénz, ami ezekhez az adatokhoz kapcsolódik? Világos választ kaphatunk a kérdésekre Debreczeni József A politika fertője c. könyvéből. Ezt mindenkinek el kellene olvasni, hogy lássuk, hogy működik a politika, hogy simicskázódnak át óriási közpénzek pártokhoz és magánzsebekbe. Hogy fejlesztette ezt a mocskos tevékenységet tökélyre a Fidesz. Felháborító, elképesztő, és végtelenül elkeserítő amit ebből a könyvből meg lehet tudni. Javaslom, aki még nem olvasta, sürgősen szerezze meg és olvassa el.
Senara
Navracsics: mindenkinek meg kell ismernie a kommunizmus bűneit...Pár Fidesz tagot és azok szülei " tapasztalat "cserén sokat tudnának mesélni . Szt tiszt elvtársainak is"szép" kerek történeteik lehetnek . Pozsgay elvtárs mint bennfentes is, ecsetelhetné mit tettek ő és az elvtársai .
dr. prédikátor
Te szerencsétlen hülye navrapöcs!!!Hol és mikor volt nálunk kommunizmus??? A ti bűneiteket kell megismertetni az országgal , amit négy év alatt elkövettetek!!!
taglo
Komonizmus NEM-volt ! Az MSZP-vezetőinek az összes vagyona nem érte el ,a tyukszaros gázszerelő jelenlegi vagyonát (1000hektár ) stb !!! Akkor miröl ugat a narancsos !??? Ki itt a BÜNÖS ???
magyarbakancs
A Kommunizmus legnagyobb bűne,hogy ti köpönyeg forgató seggnyalók hatalomra kerültetek.
Mert igen csak felül múljátok a komcsikat mindenben.
Személyi kultusztól az állami és közvagyon és egyéni vagyon lényulasában egyaránt..
nemkati
@magyarbakancs: Milyen az a lényulas? :)
magyarbakancs
@nemkati: Nem plagizáltam nem olvastam a tiedet.
Lehet,hogy egyre jár az agyunk.
Vizual
Nem értem ezt a Navracsicsot. Talán mégis kezdje egy önvallomással. Aztán majd eldöntjük, mi a nép, hogy mi is volt. Bár sejtem és látom mi lett ebből az értelmesnek tűnő emberből.
A romai demokrácia sem volt egy leányálom, de adott a népnek, kenyeret, cirkuszt. Ezek meg cirkuszolnak, de ezt nem toleráljuk. Remélem. Mert a kenyeret is elvették.
nemkati
@magyarbakancs: Á, én nem írtam a lényulasról! Viszont roppant izgat, hogy mijaz? :)
coni
"A kommunizmus bűneit mindenkinek meg kell ismernie"
25 éve arra várunk, hogy nyilvánossá váljanak az ügynök akták. Kár, hogy a Fidesz 2/3-al is leszavazta.
De az is jó lesz ha időrendi sorrendben megyünk: NAV, Trafik, Földosztás, EON, Közbeszerzések...
bretagne
@nemkati: Szerintem csak elírás. Gondolom, hogy lenyúlást akart írni.
szaboria1
Majdnem 4 évig csendben volt most megint bevetették a hazudozásba.
nemkati
@bretagne: Jaj, ez olyan snassz, hogy elírás! A lényulas! Na az igen, az már valami! :DDD
Mondjuk pénzugrifüles?
nemkati
@szaboria1: Ja, ez miért is volt, elvesztettem a fonalat. Tényleg 4 éve kussban volt. Elkövetett valamit?
És most ennyi idő után először ezzel a komcsis szövveggel jön, hát 4 év kellett, hogy ezt kiötölje?
kamazuka
A kommunizmus legnagyobb bűne,hogy az eszmét kiszolgálók,ma, politikai pártok mögé megbújva,ugyanúgy fojtatják bűnös piti kis üzelmeiket,mint annak előtte.
Nil
Mivel a fidesz most megismétel mindent, ezért nem nehéz emlékezni- sajnos újra lehet élni.
És ha nyernek akkor a legsötétebb idők jönnek vissza
Holdmaci
PRÉDIKÁTOROK Könyve:
Idézet:
"Ami volt,ugyanaz lesz majd,
és ami történt,ugyanaz fog történni,
mert nincs semmi új a nap alatt!"
kukac50
A Fidesz bűneit már ismerjük,közük is vannak kommunisták arról elfelejtkezett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.