A köznevelési államtitkár szerint az elmúlt három és fél évben a legfontosabb szabályokat sikerült megalkotni az oktatás területén.

Erről Hoffmann Rózsa beszélt az Educatio nemzetközi oktatási szakkiállítás második napján, pénteken a fővárosban.

Felidézte, hogy 2010-ben, a kormányváltáskor nagyon sok problémát örököltek. Megengedhetetlen különbségek voltak az iskolák között a fenntartás, a szakmai irányítás tekintetében egyaránt. Ezek mára szűnőben vannak – jelezte.

Hoffmann Rózsa szerint rég volt már ilyen jó

A problémák okai között említette, hogy hiányzott a rendszerből a külső, objektív ellenőrzés, háttérbe szorult a nevelés, és kompetencia-központúvá vált az oktatás. Azok a nevelési problémák, amelyek megmutatkoztak, nemhogy enyhültek volna, hanem nőttek, és romlott a színvonal – fejtette ki, hozzátéve: csökkent a tanári tekintély, szétaprózottá vált a rendszer, és gazdaságtalan működés volt jellemző. 2010-ig tízezerre volt tehető az elbocsátott pedagógusok száma – jegyezte meg.

A jelenlegi kormány arra az álláspontra helyezkedett, hogy az oktatás és a nevelés közszolgálat – rögzítette a köznevelési államtitkár, aki a gyermekek, fiatalok fejlődésének előtérbe helyezése mellett a nevelés megerősítését, az egységes, magas színvonal biztosítását említette. Alapvető cél, hogy a különböző településeken született gyermekek esélyei ugyanolyan jók legyenek, mint a fővárosiaké – emelte ki.

A jelenlegi kormány intézkedései között említette az új köznevelési törvény elfogadását, az új Nemzeti alaptanterv, a kerettantervek (ket) megalkotását. A mostani tanévtől elvárás, hogy az alaptantervet alaposan ismerjék a pedagógusok – jegyezte meg. Olyan tankönyvtörvényt alkottak, amely csökkenti a kiadványok számát és a ket-ekhez igazítja azokat, valamint jelentősen mérsékli az árakat, ami már a következő tanévtől érezhető lesz. Kitért arra is, hogy idén 720 ezer gyermek kapott ingyenesen tankönyvet.

A legfontosabb feltétel ugyanakkor a kiválóan képzett, munkáját professzionálisan végző pedagógus – mutatott rá Hoffmann Rózsa, aki szólt arról, hogy megújították a pedagógusképzést, a kiválasztást alkalmassági vizsgával segítik és egyéves gyakorlati idő kapcsolódik hozzá. Bevezették továbbá a Klebelsberg-ösztöndíjat az osztatlan képzésben részt vevő pedagógusoknak.

Folyik a pedagógus kar alakuló közgyűlésének szervezése, a kar honlapja a részletekkel várhatóan jövő héttől lesz elérhető. A kar megalakulása a tanév végére várható – jelezte.

Határozott kormányzati szándék, hogy a pedagógusok az egyik legmegbecsültebb társadalmi réteggé váljanak. Országos átlagban eddig 50 ezer forintos nettó emelés valósult meg, ennek folytatása következik szeptemberben – jelezte, hozzátéve: közel 160 ezer pedagógus bére nőtt.

Kitért még arra, hogy hároméves kortól lesz kötelező óvodába járni 2015-től, eddig 12 ezer új óvodai férőhely létesült és folytatódik a bővítés. 2015-re nem lesz probléma a gyermekek elhelyezésénél – ígérte.

Szólt a mindennapos testnevelés bevezetéséről is, amelynek szavai szerint nagyon jó a társadalmi fogadtatása.

Fontos változás az erkölcstan, valamint a hit és erkölcstan bevezetése szeptembertől, s a nevelési célokat szolgálja a közösségi szolgálat – sorolta. Utóbbiról elmondta: a részleteket szabályozó kormányrendeleten most dolgoznak. A Klebelsberg intézményfenntartó belépésével az volt a cél, hogy az adminisztratív terhek nagy részét levegyék az intézmények válláról.

Még idén indul elindul a szaktanácsadói rendszer, és beindul a tanfelügyelet is – közölte, és kitért arra, hogy a kompetencia-méréseket kiterjesztik a tartalom ellenőrzésére és az idegennyelvtudásra is. Ezt a tanév rendjéről szóló rendelet rögzíteni fogja – jelezte.

Összesen mintegy 120 jogszabályt alkottak a három és fél alatt – vont mérleget a köznevelési államtitkár, aki szerint a legfontosabb szabályokat sikerült megalkotni.

A további feladatokról szólva kiemelte: a megkezdett úton szeretnének továbbhaladni. Ahol  kiderül, jobban kellett volna szabályozni, nyitottak az újragondolásra, ugyanakkor nem szeretnének hetente hozzányúlni a jogszabályokhoz. Jelezte: hozzákezdenek az érettségi reformjához, amiben komoly szerepet szánnak a pedagógus karnak is, a művészeti nevelés is napirenden van, és időszerű a kollégiumok helyzetének áttekintése.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hallgatag
Na végre Rózsimama, hogy neked is jó volt ...
Ideje volt a közelébe lenni, mi ???
Szar dolog is, ha hónapokig " nincs jó !"
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
hallgatag
Na végre Rózsimama, hogy neked is jó volt ...
Ideje volt a közelébe lenni, mi ???
Szar dolog is, ha hónapokig " nincs jó !"
hallgatag
@ágimami: Nagyon sokunknak, de ebben a korban
miért örül, hogy most végre neki is jó volt !
Ki a f----t érdekel, a magánélete ??
Örüljön, hogy eljutott a csúcsra...( ha eljutott...)
ágimami
@hallgatag: Engem sem érdekel a magánélete, úgy ahogy am-blokk az egész nő sem!
Szomorú, hogy még mindig a posztján van!!!
hallgatag
@ágimami: Engem sem érdekel különösképpen,
csak ezt a poént nem hagyhattam ki...
Ö egy bábu a kormányban...de szomorú, hogy még
nem megy a 3,14-chába !
dr. prédikátor
Csak nem a nemzet csődöre volt az elkövető???
A Tündik bündije
Rózsikám, örülök, hogy végül összejött, de ez igazán magánügy :-)))
abacs62
Tkommentelők. Mindent leírtatok "rózsikával" kapcsolatban, igaz az ő korában már ez is sikerélmény,, de csak ebben,, a többit, amivel "foglalkozik" meg elqrta, nem kicsit, nagyon,,
Szvetlana
Drága Rózsika néni, szívből örülök az eseménynek. Ugyanis nincs keservesebb látvány egy frigid pedagógusnál.
Ugye mennyivel jobb így mosolyogva?
nemhiszemel
Rózsa mama! Remélem nem közpénzből fizetted a kandúrt! ;)
pbalage
drágállom én ezt, mióta ez a nyanya van, azóta templomba kell járnom a kölyökkel, perselypénzt meg dobálhatok. Szerencsére dörzsölt a gyerekem, csak az aláírásért ugrik be a templomba. (a perselypénzt meg elteszi magának, még lehet belőle miniszterelnök is)
bakegya
Ja,szabályosan álomosítva----A szent fazék alján kotorászhatnak a tanárok,míg a gyerekek egymást nyírják ki a padalatt
Viszont az egyetemeken csinálhatnak már újat a pótlásukra...
István71
Rózsikám még áprilisig élvezkedhetsz. Ne tervezz 2015-ig. A beosztásodban illene tudni,hogy mi a "DÉMOSZ GRÁCIA"-nem kellett volna a pedagógusokra eröltetni a bugyant szabályokat-eszetlenül. Igazuk volt a nálad okosabb egyetemistáknak Rózsi takarodj ! Csak megjegyzem a vallás oktatása is magán ügy-a Kádár korszakban is az volt-erröl ennyit. Demokráciában nem eröltetik az emberekre mások erőszakos akaratát.
Brother Louie
@István71: Ne bántsd már szerencsétlent. Magyarszocialistamunkáspárti volt, na és. Mint a Fiataldemokraták 90 %-a.

Aki kommunistának érzi magát Kádár után 30 évvel az megtalálja náluk a számítását ma is.

Ezek ilyenek. Élősködő férgek.
human
"Alapvető cél, hogy a különböző településeken született gyermekek esélyei ugyanolyan jók legyenek, mint a fővárosiaké"
Ezek szerint a fővárosban is elfogy év közben a vécépapír, nincs fénymásoló papír, kikapcsolják a mobilszolgáltatók a vonalat a tartozások miatt. Mert, ha igen, akkor valóban azonosak a körülmények.
tivoli
Elhiszem, hogy Rózsa néni mint domináns fütyi, piszkosul élvezi a helyzetet. De mi a helyzet a sok prostituálttá lett pedagógussal?
pesti
Végre neki is jó volt.Ritkaság ebben a korban,úgy hogy becsülje meg.
JAJMÁR
Azért egy kicsit lehangoló, hogy ezt mind "egyedül" érted el, nem? :) Na, de legalább az érzés megvolt, lesz mire emlékezni :)
Tekla
Hiába minden nevelési igyekezet ,ha este a családok ,borzalmas fűrész ,krimi horrorral szórakoztatják a gyerekeiket . Minden csatornán negatív ,rettegtetős ,szorongásos álmot garantáló adás megy. A fiatal felnőttek meg a való világ nevű kurv@ képzőben tanulják a jó erkölcsöt esténként .Pornót néz a netten , az aberált,amit az öregedéskor kipróbálhat. De olvasni nem tud , míg nem közrabszolgaként megtanítják felismerni a napocskát !
Ez a szint ahova süllyedtünk . Ehhez képest a Rózsa féle eredmények ígéretesek! A jövő nemzedék talán le fogja tudni írni a nevét ! Ha nem a pedagögöst el kell zavarni a közmunkások közé!
hetöndöe
@A Tündik bündije: Lehet,hogy csak Duracellre váltott a vibrátorában.:-)))
Naki
Remélem az unokái csak ilyen iskolába járnak, amit ő boszorkánysága fejlesztett ki.
Hogy száradt volna az apja here zacskójába!!!
Desischado
Hát ehhez nem tudom, mekkora hülyének kell lenni... Bár ha azt vesszük, hogy alapjaiban vertek szét mindent, és a béka feneke alá süllyesztették az oktatást, akkor tényleg igaza van. Bakker, nem igaz, mennyire agyhalott a banya!
hallgatag
Jajjjj végünk van !!! Megjött István Manno, ugy látszik kiengedték
a zárt osztályról...Már úgy hiányzott ( kinek?) :))))))
Fent, a cikk alatt FB hsz-ó ...
karma1
Az o koraban az elso osszejott "jonak" igenis nagyon kell orulni! Vigyuk be a pozitivumokat az oktatasba is! Legyen ro"zse anyo az uj szex szimbolum, mit szimbolum, PELDAKEP! NEKI aztan osszejott! Csak legyen ferfi ezutan, akinek me'g felall ra...:-(((
Na, ez a bige se ezen a bolygon, de meg csak nem is Magyarorszagon el...:-(((
karma1
@hallgatag: O volna a Nepszabi egykori dr. Del Medico Imrejenek a mostani reinkarnacioja? Ugyanis fent nevezettnek volt meg a legyfingashoz is nehany szava, vegyitve a lexikalis tudast a nepiesch elemekkel... Ki O? (Fennebb emlitett Istvan Manno?)
hallgatag
@karma1: Nekem is rémlik, a fiatalok nem emlékezhetnek rá...sajnos !
modera
Mikor is volt utoljára ekkora pedagógusi béremelés? Emlékszik még rá valaki? Undorító hozzászólások, büszkék lehettek magatokra. Hiába, mindenki annyit ér...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.