Félmilliárd forintos bírságot is fizethetnek a bankok a jövőben, ha nem garantálják minden ügyfelük számára, hogy alkalmanként minimum 75 ezer forintot kivehessen a bankszámlájáról – írja a Világgazdaság.

Erről szól az a törvényjavaslat, amelyet Rogán Antal és Németh Szilárd fideszes képviselők nyújtottak be a hétvégén. A rendkívüli sürgősséggel tárgyalt tervezetet akár már csütörtökön megszavazhatják a képviselők.

Rogán már a múlt héten arról beszélt a médiában, hogy a bankok ki akarják játszani a pénzügyi rezsicsökkentésről szóló törvényjavaslatot, erre utal, hogy vannak olyan ATM-ek, amelyekből alkalmanként mindössze 50 ezer forint vehető fel. Mivel pedig a pénzügyi rezsicsökkentésről szóló törvény szerint havonta kétszeri alkalommal összesen 150 ezer forintot vehetnek ki díjmentesen a banki ügyfelek az ATM-ekből, az 50 ezres limitű automatáknál nem használható ki maximálisan a jogszabályban garantált lehetőség – írja a lap.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Darthon1
Ezek teljesen meghülyültek! Ha van egy huszas a számlámon és hétvége van, akkor nem fogom tudni levenni, mondjuk. Akkor az egész kártyás témának nincs értelme. Kérem a fizut kp-ben és majd én beosztom. Nem kell fizetni ilyen díjat, olyan adót és akkor veszem ki amikor akarom. Hasi tasi nem kér kódot!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bakegya
...és én most hova szarjak...a saját pénzemért!
Hellcat
Nem adhat ki 75 nél kevesebbet??? Hát a gyakornoki munkámmal nem keresek annyit 1 hónapban...majd 2 havonta leveszem vagy mi?
Darthon1
Ezek teljesen meghülyültek! Ha van egy huszas a számlámon és hétvége van, akkor nem fogom tudni levenni, mondjuk. Akkor az egész kártyás témának nincs értelme. Kérem a fizut kp-ben és majd én beosztom. Nem kell fizetni ilyen díjat, olyan adót és akkor veszem ki amikor akarom. Hasi tasi nem kér kódot!
coyote3
Megint megnyertek egy általuk generált háborút...:))))
Nakimaga
"Félmilliárd forintos bírságot is fizethetnek a bankok a jövőben, ha nem garantálják minden ügyfelük számára, hogy alkalmanként minimum 75 ezer forintot kivehessen a bankszámlájáról,"
--miért a bank fizeti meg,ha a munkáltató nem ad annyit ?
lópicigáspár
Valószínű, hogy túl sokat voltam vidéken és nem fejlődött ki az agyam, de ezt most már tényleg nem értem! "A jövőben 75 ezer forintnál kevesebbet egyetlen ATM sem adhat ki"

Ez azt jelenti, hogy ha venni akarok 5 kiflit, meg 20 deka parízert a sarki boltban, ahol nem lehet bankkártyával fizetni, ki kell vennem 75 ezret? És ha nincs a számlámon annyi éhen döglök? Ezeknek nagyon elgurult a gyógyszere!
JAJMÁR
"Noooormális, Maargit?"
Semmit sem értenek, azt sem tudják, hogy ma az országban hogyan élnek az emberek, ezek elszálltak! Kész. Semmi közük a valósághoz.
Még egy kis löketet adjunk nekik ápr.6.-án, oszt had szálljanak...
human
Nyugi, nyugi. Itt arról van szó, hogy a készpénzfelvételnek EGYES ATM esetén felső korlátot szabtak. Mondjuk 50 ezret, azaz ennél többet nem vehetsz fel. Tehát 7 000 ft-ot is fel lehet vennei, de 51 000 ft-ot már nem. A kormány azt akarja elérni, hogy ne legyen ilyen alacsony a limit, hanem 75 000 legyen. Persze, ha eszetlenül nem cseszik szét a pénzrendszert, akkor most nem kell foltozgatni az egészet, mint az alkotmányt.
modera
@human: Látom, te vagy az egyetlen, aki megértette a lényeget, a többiek kizárólag a tévesen (és persze szándékosan) megtévesztő főcímet vették alapul. Így alakul ki minden esetben a lincshangulat, nagyon gyenge ez a sokak által szidott médiatörvény...
JAJMÁR
@human: "A jövőben 75 ezer forintnál kevesebbet egyetlen ATM sem adhat ki" szóval, így kezdődik a cikk... azért is fura, mert én pl. 100e Ft-ig eddig felvehettem,és ez is csak egy napra szólt, tehát másnap megint felvehettem 100e Ft-ig, Fáj a dolog, mert hozzászoktam, és nincs kedvem új szabályokhoz igazodni. Igen, rendkívül rossz ötlet volt beleavatkozni... jobb lenne, ezek semmit se csinálnának, csak szálljanak!!
QQríkú
@Hellcat: Én csak nyolc elemis végzettségű vagyok de megértettem, hogy a minimálisan KIADHATÓ (tehát nem kiadandó!) pénzt szabták meg.
Nem tudom miből vagy gyakornok, de vannak kétségeim ...
ila51
@coyote3: ...addig kavarták a szart !
Hellcat
@QQríkú: Meg ne haragudj de ezt te hogyan értelmeznéd?
"A jövőben 75 ezer forintnál kevesebbet egyetlen ATM sem adhat ki, és a bankkártyás készpénzfelvételi limit sem lehet ennél alacsonyabb. Főleg a gyerekeknek szóló számláknál okozhat ez problémát." Értem én mire akarsz kilyukadni...viszont a szöveg is megtévesztő...tévedni meg emberi dolog.
QQríkú
@Hellcat: Azt hittem te is a XXI. században élsz :)
Pisti271
www.parlament.hu/irom39/13629/13629.pdf
„36/B. § A Magyarországon elhelyezett automata bankjegykiadó gépből készpénz-helyettesítő fizetési eszköz útján történő készpénzfelvétel fizetési műveleti értékhatárának felső mértéke alkalmanként hetvenötezer forintnál alacsonyabb összeg nem lehet.”
Magyarra fordítva, ki lehet venni kevesebbet, akár egy ezrest is, de az nem lehet a maximum.
A maximum minimuma a 75 000, vagyis a limitet nem lehet pl. 10 000-re beállítani.
Hellcat
@QQríkú: Itt hát de a kormányunk nagyon azon van hogy visszamenjünk 1-2 századot. :D
Pisti271
Nem tudom olyan, hogy ATM limit létezik-e.
A bankkártyának van napi limitje, ami a teljes forgalomra vonatkozik. pl:
Láttam olyat, hogy valaki nem tudott kifizetni kártyával egy 75 000 Ft-os
fényképezőgépet és csodálkozott, hogy 100 000 a limit, de kiderült, aznap
már máshol is fizetett.
Nekem kellett egyszerre több készpénz, (amit egyébként keveset használok)
a Netbankon keresztül módosítottam a kártya limitjét és egy ATM-ből egy
tranzakcióval felvettem 400 000 Ft-ot. Ezután visszaállítottam a régi állapotra.
A limit a kártyatulajdonost hivatott védeni, ha illetéktelen hozzáfér a kártyához,
ne tudja korlátlanul lemeríteni a bankszámlát.
F_Viktor
@Pisti271: Én is hozzád hasonlóan értelmezem, viszont nem látom a törvény értelmét, hiszen a múlt héten a Magyar Bankszövetség is megfogalmazott egy ajánlást, melyben 100 ezer forintban határozzák meg a minimum limitet.
Valamint miért érinti hátrányosan (nem biztonságosan) a fiatalkorúak kártyáit, elég lett volna nem törvénybe foglalni a napi limitit minimumát.
human
A propira beidézett cikkrész nagyon megtévesztő. Ezért elolvastam a teljes cikket és abból már ki lehet silabizálni, hogy miről is van szó valójában.
Huhhh. Régi szép idők, mikor nem kellett az ATM-nél azon görcsölni, hogy mennyit vehetek ki ingyen, vagy egyáltalán ingyen hozzáférhetek-e a pénzemhez. De hát ugye most okoskáék vannak kormányon.
Pisti271
@F_Viktor: Érdemes megnézni a törvénytervezetet, amit linkeltem.
Az a-l pontokban helyesírási hibákat javít, ami a törvényhozás színvonalát mutatja.
Az egységes számlaképhez csak annyit, hogy most jött a szemétszámla.
Egyszerű, havi fix összeg, amit esetleg késedelmi kamat módosíthat, más nem.
Négy db. A4-es lapon, 7 oldalas nyomtatvány lett belőle.
Aki 28 szóban mondja el azt ami 3-ban is elmondható, az egyéb gazságokra is képes.
Ez ellen a környezetvédőknek is fel kellene lépni, mennyi fát kell ezért feláldozni!
F_Viktor
@Pisti271: Persze, közben leesett a tantusz, a Magyar Bankszövetség múlt heti álláspontját nem verték nagy dobra a közszolgálati médiákban, így most kell lekommunikálni a hívek felé, hogy igenis megvédtük a Zembereket a népnyúzó bankok furmányos trükkjeitől.
Orsós Rodrigó
Az amúgy is éhbért kereső közmunkások akkor nem huthatnak hozzá miden hónapban a pénzükhöz?
kamazuka
@bakegya: Úgy igazándiból?Hova van leírva,hogy neked van pénzed,és az a tied?
nemkati
@kamazuka: :)
Vigyorgok, pedig tkp ma ez így van.
bakegya
@kamazuka: jó!-és nem csak szöveg...ott ahol a nemzeti bank állam az államban,ott minden előfordulhat.
tenger49
@human: tetszik a mondandód,de hol van itt alkotmány?...nem inkább tákolmány?
orogordog
fidesz már megint, egy újabb lehúzással sarcolja a népet, előadja a hattyú halálát és közben ismét lenyúlja a kis keresetűek pénzét.
human
@tenger49: Az. És nem demokrácia van, hanem bürokrácia :(
bakegya
@human: alkotrácia-saját zsebre-felzárkózás a nemzeti gerófságra!
Desischado
Ha hülyeség, meg az aljasság fájna, ezek úgy ordítanának, hogy elhallatszana Japánig!
Boszi27
@human: Ami ellen már 100 éve küzdenek, de egyre nagyobb lett a számítástechnika világában.
human
@Boszi27: Amit én látok az az, hogy egy év alatt 3-szor kérik be ugyanaz az intézmény ugyanazokat az adatokat. Annyi adatot kérnek be, amit tuti, hogy fel sem dolgoznak. Gyakran az az érzésünk, hogy valakik pénzes posztokat kapnak és mivel semmi nem indokolja a poszt meglétét generál magának kamu munkát. Egy csomó adatot bekér, amit aztán nem dolgoz fel, ami persze senkinek nem hiányzik, hisz kamu az egész.
QQríkú
@Hellcat: Vissza a főnicicaiak elé, mert akkor sem volt pénz :(
Ma sincs annak aki nem tud honnan lopni!
szablyafűrész
@lópicigáspár: Mindössze arról van szó, hogy ostobára sikeredett a megfogalmazás !

Akár 1000 HUF-ot is kivehetsz egy alkalommal, csak az a kérdés, hogy megéri-e elcsettinteni a két lehetőség egyikét ekkora összegért !

Összesen két alkalom és összesen .150,000 HUF az ingyenes, azt te döntöd el, hogy a két alk.lommal milyen arányban veszed fel a kest !
lópicigáspár
@szablyafűrész: Köszönöm a tájékoztatást. Valahol sejtettem, hogy ezt akarták mondani, csak szakértő módon fogalmazták meg! :-)
Hellcat
@QQríkú: Jogos...ahogy lázár mondta...annyitisér.
szablyafűrész
@QQríkú: Állítólag pontosan ők találták fel a cserearány-érték fizetőeszközét...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.