Magyarország visszavásárolta és hazaszállította a felbecsülhetetlen értékű Seuso-kincs hét darabját – ezt jelentette be ma Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatón, a Parlamentben.

A kormányfő tájékoztatása szerint "Magyarország családi ezüstjének" visszaszerzési költsége 15 millió euró volt, az 1990-es kikiáltási ár mai értékének egyharmada. "Ha a mienk, jobb, ha nálunk van, mintha másnál. Ezért is döntöttünk a hazahozataláról", amely a múlt hét végén történt meg – fogalmazott Orbán Viktor, aki azt mondta: ha egy országnak van ereje és tekintélye, akkor képes visszaszerezni azt, ami az övé.

Orbán kérdésre válaszolva kalandos történetnek nevezte a visszaszerzést. Az ezt célzó tárgyalásoknak – mondta – két "főszereplője" volt, Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Lázár János államtitkár. A hazaszállítás biztosításáért a kormányfő köszönetet mondott Hajdu Jánosnak, a TEK főigazgatójának.

Baán László a tájékoztatón történelmi pillanatként jellemezte a kincsek visszaszerzését, amelyek szombattól – három hónapon át – tekinthetők meg ingyenesen az Országházban, később pedig várhatóan a múzeumi negyed "ékkövei lesznek". A tizennégy darabos dísztárgyegyüttesnek a fele került most haza, köztük a legfontosabb darab, a névadó Seuso-tál.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke azt mondta, a magyar tudomány számára óriási jelentősége van a kincs hazakerülésének, hiszen így kutathatóvá válik, a tudományos élet pedig mindent meg is tesz majd e kutatások elvégzéséért. A rövid nyilatkozatok után Orbán Viktor, Baán László és Pálinkás József leleplezte a hét alkotást.

Továbbra sem lesz vita

A hír az újságírókat nem túlságosan csigázta föl, a rövid sajtótájékoztató után Orbánt inkább arról kérdezték, lesz-e mégis miniszterelnök-jelölti vita. A kormányfő úgy reagált, hogy erre a kérdésre korábban már válaszolt, és inkább tovább méltatta a visszaszerzett kincseket.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda fél 12-kor, közvetlenül a kormányülés után közölte, hogy Orbán Viktor 13.00 órakor rendkívüli sajtótájékoztatót tart.

146 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Akinek naponta gondot okoz, mit adjon a gyermekének enni
gondolom mennyire veri a seggét a földhöz az örömtől , hogy 15 millió Eurót
fizetett az Orbán a Seuso kincsekért !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemkati
@verőce21: Ehhez már csak ennyit tudok hozzátenni:
"Hajdú Éva korábbi miniszteri biztos nyilatkozata szerint a 2000-es évek második felében a magyar állam az összes előkerült műkincset megvásárolhatta volna 10 millió euróért"

hu.wikipedia.org/wiki/Seuso-kincs - Megvásárlás, utolsó bekezdés.
verőce21
@nemkati: (19:49) Tévedett! - nézd meg a videót, a főnöke tízszeresét említett!
nemkati
@verőce21: Hát ezt akkor majd ők egymás között lerendezik.
verőce21
@nemkati: (19:58) Magam is azon a nézeten vagyok, hogy mindenekelőtt ez már holmi lélektani probléma.(Neked)
nusika
Van-e számla a kifizetésről? Látta valaki? És kinek fizették ki? Mivel az adófizetők pénze, helyes lenne ezt tisztázni!!
Halszem
@nusika: Tulajdonképpen hogy gondolod ezt?!
Magyarország örökös-kétharmados miniszterelnöke azt csinál a mi pénzünkkel amit akar!
Vagy nem?
Rossz nyelvek szerint őt és kétharmadolni kellene! :-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.