A Jobbik megkérdőjelezi a Nézőpont Intézet exit pollját, arra hivatkozva, hogy az nem felel meg a kutatásformai követelményeinek.

A Nézőpont Intézet vasárnapi felmérése szerint az országgyűlési képviselő-választáson a Fidesz-KDNP-re a résztvevők 48 százaléka szavazott, a "kormányváltó összefogásra" 27 százalék, a Jobbikra 18 százalék, az LMP-re pedig 6 százalék.

Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője esti sajtótájékoztatóján erre reagálva arról beszélt, hogy a kutatóintézet jelentését nem szeretné elemezni, egyrészt azért, mert a Nézőpont adatai voltak azok, amelyek a legmeredekebben elrugaszkodtak a valóságtól, másrészt pedig tudomása szerint az exit poll azt jelenti, hogy a szavazófülkéből kijövő embereket kérdezik meg, míg a mostani felmérés telefonos adatfelvételen alapult. Kiemelte: a részeredményt és a tényleges eredményt kell majd kommentálni.

"Bárhogy is alakuljon a végeredmény, akár a Nézőpont Intézet adatainak megfelelően, akár annak teljesen ellentmondóan, én nagyon köszönöm a választópolgároknak a szavazást" – mondta a szóvivő. Hozzátette: a Jobbik egyedüli pártként pozitív kampányt folytatott és nem vett részt a sárdobálásban. A közélet apátiájába süllyedésének nevezte, hogy sokan távol maradtak.

A jobbikos politikus kifogásolta azt is, hogy sorok alakultak ki az átjelentkezők miatt. Mint mondta, a Nemzeti Választási Iroda pontosan tisztában volt az átjelentkezők számával, mégsem tudtak felkészülni. Eltelt négy év, a kormány drasztikusan átalakította a választási rendszert, de több problémát nem sikerült megoldani, van még hová fejlődni – értékelte.

Mirkóczki Ádám álláspontja szerint legitimáltak bizonyos választási csalásokat, mint például a buszoztatást, amire Gyöngyösön is volt példa. A Roma Sajtóközpontra hivatkozva azt mondta, hogy Gyöngyöspatán 300 tyúkot osztott szét a Fidesz a helyi cigányságnak. Ez a kormánypárt szégyene, szavazóik "szembeköpése" és a párt hatalom iránti éhségének példája – fűzte hozzá.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.