A rettenethez szokott emberi szem már észre sem veszi őket, azokat, akik valamiért a társadalom legszélére szorultak, mocsokban élnek, éheznek, fáznak, nélkülöznek. A Magyar Református Szeretetszolgálat által meghirdetett “Nincsen számukra hely” c. fotópályázat célja az volt, hogy felhívják a figyelmet rájuk, a társadalom perifériáján élők helyzetére. Hétszázötven kép érkezett a fotó pályázatára, amelyből 19 képet díjaztak.

Forrás: civilhetes.net
Feltöltő: -1Angyal-
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
@Meine Ehre heisst Treue: A segélyeket 2010-ben az zemberek oldalán álló Fidesz hatezer forintra csökkentette.
Annak a család anyának kinek érettségi van nem jár iskoláztatási és óvodásáztatási segély.
több mint 365 ezer embertől vették el a közgyógy igazolványt.
2010 előtt törvény volrá,hogy a daganatos betegeknek alanyi jogon megjár a közgyógy igazolvány.
Köszönd meg helyettem is Orbán úrnak ,hogy nem hagynak senkit az útszélén hanem az árokba lökték őket.
Hajrá magyarok,hajrá Magyarország.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
-1Angyal-
civilhetes.net/nalunk-el-a-legtobb-szegeny
Társadalmi egyenlőtlenségekben már
felzárkóztunk az EU-átlaghoz, de a növekvő
különbségeknél nagyobb baj, hogy az egyre
lejjebb csúszó alsó réteg nálunk nemzetközi
összehasonlításban is óriási. Róluk egyik
kormánynak sem volt érdemi elképzelése, a felzárkózási esélyeket pedig a mostani
oktatáspolitika csak tovább rontja – hangzott el
az MTA Társadalomtudományi
Kutatóközpontjában tartott vitán, ahol a
nemzetközileg legismertebb magyar szociológus
beszélgetett egy üzletileg is sikeressel.
Desischado
Az alapjövedelem segítene! De az Unió is csak a tanulmányokat készíti, még tárgyalni sem tárgyaltak róla!
verőce21
Az elgyötört arcú alakokon azért látszik, hogy nem az elmúlt négy évben kezdődött a szegénységük.
A mosdatlanság, ápolatlanság viszont nem következménye a szegénységnek! - egyetlen alakot sem tudok sajnálni a fotókon láthatókból, mert annyi menhely és szeretetszolgálat működik, bárhol szívesen ápoltabbá, tisztábbá tennék őket. :)

A környezetük viszont a saját igényszintjüket és tenni akarásukat tükrözi!
coyote3
Naponta többször levetíteném a Parlamentben...
gödörben
A felzárkóztatásra adott milliárdokat és hasonló ősszegű uniós támogatásokat akik eltapsolták azokat kellene visszamenőleg is felelősségre vonni és elszámoltatni, vagyont elkobozni és a továbbiakban csak 47ezerből élhetne itthon.
bakegya
Tessenek bekukkantani-az élet sűrűjébe orvosként,ápolónőként,migránsokhoz, szociális munkásként,de ha esetleg megpályázni volna kedve tanító-nőként,gyógypedagógusként,vagy egy otthonba gerontológi munkához lenne kedve...
ÖNKÉNTESEKET BÁRHOL FOGADNAK-ha csakk nem néz nagyon a mélyére a dolgoknak,még bírja is néhány hónapig...de inkább nem,mert ezek a perifériára szorított területei a fidess érának-ez az orbán csakkk magával a hatalmával,a pénzlenyúlóinak az ápolgatásával és a focival van elfoglalva.
JAJMÁR
Megrázó képek, de vajon mi kell még, hogy az emberek embernek nézzék a szegény embert is?

Egy ismerősöm története jutott eszembe, ő egy panelban lakik, a 3. emeleten.
Többször előfordul, hogy reggelente az egyik lakóval összetalálkoznak a lépcsőházban, és együtt mennek le beszélgetve. Így volt ez a minap is, majd lent az ajtóban kezet fogtak, és jó munkát kívántak egymásnak.
Az ismerősöm az autójához sétált, - a házak közötti parkolóba - majd pár perc múlva munkába indult, és kikanyarodott az útra. Az ütő megállt benne, mert az úton a kukából az iménti lakótárs pakolta a sörös dobozokat egy nagy táskába.
A semmitmondó beszélgetések után csak ekkor jött rá, hogy a lakótársnak már egy éve nincs munkája, és már az se számít neki, hogy a ház előtti kukában keresi a mindennapit.
-1Angyal-
@JAJMÁR: inkább kukázzon valaki, mint betörjön...
nemjoezigy
verőce21-hez, ma, 05:27: "Az elgyötört arcú alakokon azért látszik, hogy nem az elmúlt négy évben kezdődött a szegénységük.
A mosdatlanság, ápolatlanság viszont nem következménye a szegénységnek! - egyetlen alakot sem tudok sajnálni a fotókon láthatókból, mert annyi menhely és szeretetszolgálat működik, bárhol szívesen ápoltabbá, tisztábbá tennék őket. :)
A környezetük viszont a saját igényszintjüket és tenni akarásukat tükrözi!"
.
Az igaz, hogy nem feltétlen az elmúlt 4 év "eredménye" ez az állapot, de ha fejlődésről beszélnek, akkor az ilyen állapotok számának inkább csökkennie kellene mint növekedni, szemben azzal ahogy most történik.
A vélemény többi részéhez: így azok nyilatkoznak, akik csak így képeken ismerik ezt a helyzetet, és/vagy nagyon messze vannak anyagi állapotban a szegénységtől, és/vagy politikusok, funkcionáriusok, akiknek egyébként kutya kötelességük lenne, -az esküjük is arra kötelezné őket,- hogy ezen az elkeserítő egyre szaporodó helyzeten változtassanak.
Akkor lenne (esetleg) hasznosabb az ilyen helyzetfeltáró képsorozat
Egyébként ki hallott erről a fotópályázatról? Hol lehetett látni a képeket? Nem érdeke a kormánynak és így a gazdagoknak, az uralkodóknak, hogy bárki is, tehát sokan lássák.
Csökkenthető lenne a szegénység, ha a nem használt pénzek, -akár a több milliárdokból- egy része a szegénység forrása ellen dolgozhatna.
Mint ahogy több hozzászóló is jelezte.
tivoli
@nemjoezigy: Nem cinizmusból: Biztos, hogy itthon készültek ezek a képek? Biztos, hogy ezt a néhány momentumot kell kiragadni az ország helyzetére vonatkozóan? Biztos, hogy ezek az általános a magyar állapotok? Nem hiszem.
Szegény emberek, családok mindenhol a világon élnek, ezt nem lehet megszünteteni, akárhogy is sajnáljuk őket. A föld minden táján nagyon nagyok a különbségek emberek és emberek társadalmi és vagyoni helyzete között. Nem csak Magyarországon.
magyarbakancs
Ezeket a képeket végignézve borzalom ami ebben sz országban van.
bakegya
@-1Angyal-: AZ INKÁBBAL vagyok nagyon nem kibékülve-így szavazott ugyanis az általam már egyre jobban nem tolerálható nemzettudattartlmát tekintve megróható túl sok ,polgárnak sem mondható honfitársunk-a határainkon túlról újra élesztettekről meg nem is beszélve.Mindenek előtt TŐKÉSSEL-feltőkésítve-Semjén fővadásszal lehalásztatva.
"Horoggal" fogdossák össze ...az angyal szerepére áhitozókat a korrumpáltság(felcsuti-rózsadombi-de ma holnap már a királyi várdomb) magaslatáról,törvényesítve,alkotmányba betonozva a népünket sohasem képviselőcskék-mondhatni fidess ájtatosokat-hogy mi van a horgon?-hát nem igazán tisztességes munka-hanem a minimálbéres lehúzás,a közmunka,ami már inkáb csakkk közmunkaszolgálat.Ebbe is jópáran INKÁBB éheznek,vagy csakkk simán belehalnak amivel még azt is meggátolni képesek, hogy egy normális virágos réten le lehessen rogyni-a depresszív unalom és kiábrándultság talaján.(-INKÁBB -minden fát kivágni,csakk hogy Orbán lábnyomán haladhassunk a köztemetők árkáig)A gyerekeink száműzték saját magukat-megbélyegezve...INKÁBB elhagyni kényszerültek a SZÜLŐFÖLDJÜKET,SZÜLEIKET,TESTVÉREIKET.
Folytathatnám,de értelmetlen mert akik itt jelen vannak elég jól látnak...viszont ezt az
"inkább"-ot mindkettőt túl sokan ALKALMAZHATJÁK-és ezt is politikai értékkovácsolásra alkalmasnak használják fel ellenünk-erről szól az orbán egész szabadságunk leharcolása .Béka-menetelés-fél Európa időnként,de INKÁBB MINDÍG KÖRBETÁNCOLTATÁSA...itthon,pedig amikor már elfogynak az ötletei előrántja a véresrongyot-a vörösposzót-a pofánkba vágatja a szófosóival-aztán megnéz egy bajnoki meccset-lehetőleg INKÁBB Braziliába-élőben a nagyfiának is példát statuálva.HA PÉNZRŐL VAN SZÓ-INKÁBB AZ EU-MEG A NÉPPÁRTOLGATÁS-
HA HATALMI POZICIONÁLTSÁG KELL-A SUNDÁM BUNDÁM JOGVÉGZETTEK SPÁJZOLÁSÁRA-AKKOR -NKÁBB a nagy putyin-MINDEN ÁRON,és mégegy INKÁBB A JOBBIKKAL MINT BÁRKI MÁSSAL AKIKET KI IS KELL IRTANI, mert INKÁBB CSAKK ÉN ORBÁN VICCTOR GYŐZTEM,NAGYON GYŐZTEM ÉS VALÓJÁBAN A FOCINÁL NINCS...
Meine Ehre heisst Treue
@Desischado: Munkahelyek, termelés szükséges, nem segélyek hada.
magyarbakancs
@Meine Ehre heisst Treue: A segélyeket 2010-ben az zemberek oldalán álló Fidesz hatezer forintra csökkentette.
Annak a család anyának kinek érettségi van nem jár iskoláztatási és óvodásáztatási segély.
több mint 365 ezer embertől vették el a közgyógy igazolványt.
2010 előtt törvény volrá,hogy a daganatos betegeknek alanyi jogon megjár a közgyógy igazolvány.
Köszönd meg helyettem is Orbán úrnak ,hogy nem hagynak senkit az útszélén hanem az árokba lökték őket.
Hajrá magyarok,hajrá Magyarország.
Meine Ehre heisst Treue
@magyarbakancs: Miért én köszönjem meg? Én sem komálom.
magyarbakancs
@Meine Ehre heisst Treue: akkor eben egyet értünk remélem.
JAJMÁR
@-1Angyal-: @tivoli: Inkább szívesebben dolgozna, mint kukázna ! Persze, ha már kukázni sem lehet majd, meg megvalósul a "sok az ember és kevés a fóka", akkor be is fog törni. Nem ítélem el azokat, akik kénytelenek a kukákban keresni a napi megélhetéshez valót, de saját magamat nem tudom így elképzelni. Értsd: nem tudom mit tennék, ha olyan helyzetbe kerülnék, most úgy gondolom, soha nem nyitnám fel a kuka fedelét, hogy onnan bármit is kivegyek..
Az a gondolkodás viszont, hogy nem is itt és nem is annyi, és egyébként is ők az oka, ijesztő, ha mégis előfordulna, milyen segítségre lehetne számítani?

Mert ez bizony itt történik, a Parlamenttel szemben, a külvárosi nyomortelepeken, a lerohadt falvakban stb. lehet, hogy évek óta, de nyilvánvalóan terjed, és nem áll meg a külvárosi lakótelepek szélénél..
A fenti történetet pedig azért osztottam meg, mert a szomszédunkban előfordul, a mindennapi életünkben, de sokszor észre sem vesszük, mert mintha burokban élnének az emberek. Pedig nem, bárkivel, bármikor megtörténhet...
-1Angyal-
@JAJMÁR: a szükség nagy úr... Mága Zoltán nyilatkozta egyszer, mennyit éhezett régen, milyen szegény volt...
Desischado
@Meine Ehre heisst Treue: Egyetértenék, de egyre több gyakorlati tanulmány, és tapasztalat bizonyítja, hogy a gépiesítés miatt egyre inkább kiszorul az élőmunka. Ezért kell az Alapjövedelem. Máskülömben maximálisan egyetértek veled ebben a kérdésben.
Meine Ehre heisst Treue
@Desischado: És erre a legjobb megoldás az adófizetők pénzén eltartani, ún. alapjövedelemmel embereket?
darwin
@verőce21: Örülj,hogy nem is tudod átérezni ezeknek az embereknek a szerencsétlenségét.Nekem módom volt látni /nem örülök neki / egy tisztasági mániás nő lecsúszását.Naponta többször mosott,porszívózott ,zuhanyzott,mint más egy hét alatt.Jött egy családi szerencsétlenség,olyan mély depresszióba zuhant,hogy a boltba elmegy mosatlan férfi ruhában,mosdatlanul,fésületlenül.Nem főz,nem mos,50 évvel öregebbnek néz ki,mint valójában.Felkelni nincs ereje,kedve a székből.Soha nem gondoltam,hogy egy ember idáig jut.Ne legyen részünk benne.
Dr plágium
@bakegya: Igazad van, ráadásul egyre több pénzt vonnak el a rászorulóktól!
Mesélhetnék, milyen is a gyerekek élete egy állami otthonban...hogy nincs rendes ágyneműjük, ruhájuk stb.
bakegya
@Dr plágium: és még a wc-ön se lehetnek egyedül...ezt ismerem,78-tól-92-ig kettő,de inkább három széles korhatárut láttam el ...ez a szélsőség-de ezek még az átlag rendbehozatalán se ténykednek,már a látszatra sem adnak...egy évtized se kellett és minden korosztály kiszolgáltatottá vált...
verőce21
@darwin: (11:45) Csak legyen erőnk megelőzni ezt az állapotot, mielőtt füstbe mennénk...
verőce21
@Horizont: (15:59) Szegények mindig voltak, vannak és lesznek!
Én az igénytelenségükről írtam, ami a szellemi igénytelenségnél kezdődik. Őket sohasem fogod tudni kiemelni a szegénységükből. :)
Dr plágium
@bakegya: Igen, nagyon megalázó helyzetben tengődnek, főleg a fogyatékos gyerekek. Senki nincs aki felemelné értük a szavát, mert csak terhet jelentenek a szülőknek és az államnak egyaránt. Ha belegondolok, mi vár rájuk hát kiráz a hideg...mert Ők soha nem lesznek okosak...márpedig egyesek csak azokat veszik emberszámba.
verőce21
@Horizont: (16:34) Szegény ember csak húst és tortát ehet! :)

(Nem vicc, tényleg ez a két legolcsóbb kaja. - zöldséget, gyümölcsöt már csak kevesen engedhetnek meg maguknak!)
bakegya
@Horizont: gyerekek ,ma már dögkút sincs-egyébiránt ez igaz volt még a tsz időkben is.(74-75-ben egy évet bírtam ki ott-gyütt-mentként)
Az úgy működött, hogy az állatorvos szólt a vajdának,hogy mikor mennyi és igen -az legalább orvosilag még ellenőrzött hús volt-de ma már lopni kell ,azóta az öregasszonyok tyúkjai bánják,a szociális emberi forrás minisztere pedig a gundelbe ebédel -get...gét.
bakegya
@Horizont:a fertőzésveszély a döntő,de a kutak hatóságilag leszabott rendszerben működtek a termelőszövetkezetek intézményes keretei közt.
Magyarul, felelősséggel a tsz.lezártan kezelte ezeket,de hát a nyomor földközelsége életszerüen megoldotta és rést találni kényszerült rajta.
Egy öreg cigánytól hallottam,"teccik tudni,a Nagy-Úr-Isten is a hús szagára gyütt le a Fődre...!-ezt a, a, zöspörös urtú hallottam,de igaz-é azt nem tudom,de hogy mi éhösek vagyunk az tuti!
Kutak nyomai ma is fellelhetők a határban és számtalan más veszélyforrás melegágyai mint a már elhagyott édesvizi forrásaink is és kezeletlen kútjaink is-közkutakra gondolok.
aloe
hiú ábránd az , hogy valaha a szegénység-mély szegénység megszűnik. Lassan már úgy tűnik fel,hogy mintha ebben az országban csak Orbán kormányzott volna , és ennek a z érzéketlen embernek köszönhetik sokan a szegénységet. holott mindenki tudja ,hogy ez nincs így de most olyan isteni szidni, csútizni , diktátorozni, ez így komolytalan. Tisztelettel.
bakegya
@aloe: nyilván végignézted az élet elé tükröttartó képsorozatot-
és mint írod-KOMOLY VÉLEMÉNYT alkottál-sikeres normaszocializáltságodat csak csodálni vagyok képes.Tisztelettel.
human
@verőce21: "Őket sohasem fogod tudni kiemelni a szegénységükből."
Igen, nektek ez a legegyszerűbb válasz. Ezzel elintézitek és boldogan mentek nyaralni, síelni.
nyanya001
@bakegya: Ő " szandokán " újabb névvel !
nyanya001
@Horizont: Tudod, a stílus maga az ember ! :))
Nil
A környezetemben tisztességben megőszült, nénik gyűjtik az eldobott sörös dobozokat, lehullott gallyakat.Tiszták. Rendesen öltözködnek. Még nem adták fel.- megtanultak küzdeni
Grafix69
@verőce21: A mosdatlanság, ápolatlanság viszont nem következménye a szegénységnek! - egyetlen alakot sem tudok sajnálni a fotókon láthatókból, mert annyi menhely és szeretetszolgálat működik, bárhol szívesen ápoltabbá, tisztábbá tennék őket. :)
Ebből az egész véleményedből csak egy aprócska kis jel mutatja milyen ember lehet mégpedig a gondolatod végén ez :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.