Romániában adtak fel hirdetéseket konyhai vagy recepciós állásra, és középiskolákból is toboroznak diákokat.

Rengeteg az üres állás a Balatonnál, még Romániában is próbálnak toborozni dolgozókat az idényre – írja a Világgazdaság. „Kevés az idénymunkás, sok a betöltetlen álláshely, nagyon nehéz megfelelő, képzett munkaerőt találni" – idézi a lap Hoffmann Henriket, a turizmus fejlesztésével foglalkozó Balatoni Regionális TDM Szövetség elnökét, aki szerint a főszezonban mindig is voltak nehézségek ezen a téren, de az idén már olyan szükségmegoldásokat kell választani, amilyeneket korábban soha.

Így például Romániában adtak fel hirdetéseket konyhai vagy recepciós állásra, de középiskolákból is toboroznak diákokat, akiket egy gyorstalpalón igyekeznek betanítani a munkára – tette hozzá a szakember.

A szállodák alapvetően a színvonal emelésében lennének érdekeltek, de szorult helyzetükben szinte már bárkit felvesznek, mert nem tudnak versenyezni az osztrák vagy az angol bérekkel, másrészt rengeteg a diplomás, és kevés a szakmunkás – mondta.

„A főszezonban akár napi 12-14 órát is dolgoznak az emberek, ehhez képest a bruttó 100-150 ezer forinttal rendkívül alulfizetettek. Minimum duplázni kellene a bérüket, de a szállodák jövedelmezőségi szintje mellett ez elképzelhetetlen. A megoldás talán az ágazatot terhelő adók csökkentése lehet, amiből a béremelés is kigazdálkodható lenne" – mondta Hoffmann Henrik.

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bakegya
A csúzda sikosítók már megint lendületbe kapcsoltak.A feketemunkásképző ...éven át üzemel,de az kevés,több kell...németül,angolul beszélő rabszolgák jelentkezését várjuk,még nem kerestünk eleget azhoz, hogy mégtöbbet lophassunk!...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csip-csop
@dzurinda: azt hogy tobb legyen az fizetès, elkell felezni annak a sok moslèknak a fizetèsuket, akkor lehetne emelni (mèg ha nem sokat, de akkor is) az osszes magyar, akàr milyen munkàja van, nincsennek megfizetve, romania meghaladta màr a magyarokat is. (fizetès szempontjàbòl)
csip-csop
@soljanka: na ezèrt nemszabad elmenni fillèrekèrt, ès mèg a vègèn àtb@nak, nem fizetnek ezek a szemetek.
postamester
@Szvetlana: június 23., 19:52
Nekem személyes tapasztalatom: egyik balatonparti halsütönél vásároltam 2 hekket, kenyeret és sört...A felszolgáló a mérlegre tette, kiirta a gép, hogy 3318.- Ft...A kenyér 50.- FT, a sör 500.- Ft A fizetéskor nem ütötte be a pénztárgépbe, nem adott számlát, csak szóban közölte, hogy 5368 .- (!!!)"csak " 1500.- Ft-al több ...
Mikor a kb 19 éves kiszolgáló-lánynak szóvá tettem, és kértem a számlát, a mellette álló mezilábas. plós " fönöke " csak annyit mondott, add vissza a különbözetet, ne vitatkozz...Persze számla még akkor sem volt...Be akartam irni a vásárlók könyvébe, de azt mondta, hogy nincs itt, mert hitelesíteni vitte el a központba... A pénzt visszakaptam, és megettem a halat jóizüen...Tudod, az bánt, hogy az ilyan helyek a 60-as, 70-es években voltak jellemzöek a Balcsi partján ...De akkor hemzsegtek az ellenörök ...
Ma meg olyan érzésem van, hogy az ellenörök is "nyaralnak " ...
Szvetlana
@postamester: Mi megfogadtuk, hogy a büdös életbe többet nem eszünk bódénál, kétes kinézetű büfénél. Átvágnak és a higiéniáról nem is szólva.
Azt gondoltuk, ha eszünk- dettón 2 hekket+kenyér+kovi ubi+sör, olcsón megússzuk.
Egy frászt, 5 ezer fölött fizettünk.
Az utcasarkon volt egy étterem, ahol esztétikus környezetben, kultúráltan megebédeltük az aznapi menűt 2x900ft.ért, de tudtam, hogy mit eszek.
postamester
@Szvetlana: Csak tudod, amig van ló, van veréb is ...
A sok tudatlan külföldi turistáknál megszokták, hogy annyit mondanak, amennyit nem szégyellnek, és ha bejön a sütödébe egy magyar, nem is figyelnek oda...Sajnos, megint egy új generáció próbálja a régi bevált szokást: Balcsin 2 hónap alatt megkeresni ( összelopni ) az egész évre valót...Az ellenörzés is egyre korruptabb... a megbukott tulaj behivja a raktárba az ellenöröket teletömi a hasukat ( + a zsebüket ) és minden megy tovább...
verőce21
Nem tudnék annyira éhes lenni, hogy egy Balaton parti sütödés bódéban vásároljak valamit. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.