Romániában adtak fel hirdetéseket konyhai vagy recepciós állásra, és középiskolákból is toboroznak diákokat.

Rengeteg az üres állás a Balatonnál, még Romániában is próbálnak toborozni dolgozókat az idényre – írja a Világgazdaság. „Kevés az idénymunkás, sok a betöltetlen álláshely, nagyon nehéz megfelelő, képzett munkaerőt találni" – idézi a lap Hoffmann Henriket, a turizmus fejlesztésével foglalkozó Balatoni Regionális TDM Szövetség elnökét, aki szerint a főszezonban mindig is voltak nehézségek ezen a téren, de az idén már olyan szükségmegoldásokat kell választani, amilyeneket korábban soha.

Így például Romániában adtak fel hirdetéseket konyhai vagy recepciós állásra, de középiskolákból is toboroznak diákokat, akiket egy gyorstalpalón igyekeznek betanítani a munkára – tette hozzá a szakember.

A szállodák alapvetően a színvonal emelésében lennének érdekeltek, de szorult helyzetükben szinte már bárkit felvesznek, mert nem tudnak versenyezni az osztrák vagy az angol bérekkel, másrészt rengeteg a diplomás, és kevés a szakmunkás – mondta.

„A főszezonban akár napi 12-14 órát is dolgoznak az emberek, ehhez képest a bruttó 100-150 ezer forinttal rendkívül alulfizetettek. Minimum duplázni kellene a bérüket, de a szállodák jövedelmezőségi szintje mellett ez elképzelhetetlen. A megoldás talán az ágazatot terhelő adók csökkentése lehet, amiből a béremelés is kigazdálkodható lenne" – mondta Hoffmann Henrik.

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bakegya
A csúzda sikosítók már megint lendületbe kapcsoltak.A feketemunkásképző ...éven át üzemel,de az kevés,több kell...németül,angolul beszélő rabszolgák jelentkezését várjuk,még nem kerestünk eleget azhoz, hogy mégtöbbet lophassunk!...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
1magyar
Minimálbérért napi 20 órát nem akarnak dolgozni???
bakegya
A csúzda sikosítók már megint lendületbe kapcsoltak.A feketemunkásképző ...éven át üzemel,de az kevés,több kell...németül,angolul beszélő rabszolgák jelentkezését várjuk,még nem kerestünk eleget azhoz, hogy mégtöbbet lophassunk!...
human
Ez a jövő. A megfizetett munkáért külföldre mennek a magyarok és helyettük behozzák a románokat. És itt nem csak a mosogatókról van szó, hanem az orvosokról is. Most még külföldről is hazajönnek, mert jobban bíznak a magyar orvosokban, de majd ha ott is elszaporodnak a román és egyéb keleti kuruzslók, akkor már külföldön fogják vadászni a kivándorolt orvosokat, legalábbis azok akik meg tudják fizetni.
dömdödöm
Erre mondják hogy lemaradt mint a borravaló . régen ez egy jattos ágazat volt amit műszak végén szépen elosztottak ez egészítette ki az alacsony fizut ,most így az eu -ban műszak végén osztják a semmit :-(((((
bencemacska
Én csak olyant ismerek, aki Balaton parti lakosként minden nyáron Görögországban dolgozik a vendéglátásban, román barátjával együtt!
postamester
Ha csak az utcán ácsorgó koldus csajokat nem veszem " munkaerönek " ???
dzurinda
Nincs min csodálkozni, gyér a kínálat, ezért gyér a kereslet is ezekre az állásokra.
1magyar
@human: Németországban a román is magyarként dolgozik.
Levendula
4 órásként jelentik be őket és minimálbért kapnak. Ha kapnak a végén...
aloe
emberek-eszmék szabad áramlása, nyitott határok, demokrácia, ott dolgozok ahol akarok, és amennyiben nekem elég az amit fizetnek ,akkor annyiért dolgozok. van valakinek valami semmiköze hozzá???
aremy
oszt milyen a román lángos azért lesz olyan mint a bérük és még ezek a vállalkozók sírnak
Fradigege
Erdélyben az itteni minimálbér csalogató. Ezzel lenymva tudják a fizetéseket tartani. Egyetlen megoldás, ha Ausztria szintjére emeljük a minimálbért, de persze ezt a zsidesz nem teszi meg. De ők se kapjanak 47 ezernél többet akkor havonta. Utálom ezt a cigányt
Szvetlana
Az a baj a balatoni vállalkozókkal, hogy mindegyik 1 év alatt akar meggazdagodni.
Legalábbis a szezon 2 hónapjában akarja megkeresni az egész évrevalót.
dzurinda
@Fradigege: Ha felemeljük a béreket, az csupán inflációhoz vezet, semmi máshoz. Azt kellene megoldani, hogy nagyobb legyen a termelékenységünk, akkor lehet majd béreket emelni.
soljanka
Életemben először és utoljára dolgoztam egy nyáron kiváncsiságból egy étteremben.
9-22óráig. Fizetés csak a főnöknél,( az asztalra tett borravalót is zsebrevágta).Lóvé csak a szezon végén,( nekem az aug. 20- volt, a többiek még maradtak)
Bejelentve a fél csapat volt, négy órában, ha ellenőrzés volt, a fél banda kiment a strandra
Napi több százezres forgalom.
Nekem ugyan kaland volt, de akiknek ez a kenyerük, azoknak nagyon megalázó. Kétszobás házban hatan-heten laktak koedukáltan, 3 normális és 4 kempingágyon, egy tusoló, egy wc...
szandokan
@Fradigege: A minimálbér megemelése nem így működik, nagyon leegyszerűsítetted a dolgokat, gondolom, nem vagy benne a gazdaságban, mint vezető ember.
szandokan
@dzurinda: Tökéletesen egyetértek veled. Én is azért tudok átlag feletti béreket fizetni, mert nagy nyereséggel tudunk telmelni. Ha nincs nyereség, nincs magas bérezés sem, a minimálbér megemelése ebben az esetben leginkább elbocsájtásokhoz, bezárásokhoz vezetne.
szandokan
@Szvetlana: Valószínűleg azért, mert akkor van a nyaralási szezon...:-))
kkalman
@szandokan: Épp Orbán volt, aki 1998 és 2002 között jelentősen megemelte a minimálbéreket. A 25 ezer Ft-ot először 40 ezerre, majd a következő lépésben 50-re. Most nem lenne szükség 100 %-os emelésre (dehogynem), elég lenne akár csak 20-25 %, hogy az emberek el tudjanak mozdulni a nyomorszintről. És ez még nekik nem lenne nagy elmozdulás. Nem is annyira a bruttót kellene emelni, hanem a nettót, mert az 2010 óta alig lépett túl a 60 ezer Ft-on.
Ja, hogy ehhez a munkabérre rakódó terheket kellene csökkenteni? Igen, azokat! A költségvetésben így keletkezett hiány meg lehetne pótolni más, értelmetlen kiadások csökkentésével.
Desischado
@kkalman: Egyetértek. az a baj, hogy a munka nincs megbecsülve és nagyon alulfizetett. Ha az embereknek lenne pénzük, a kereslet is nőne, és a forgalom is. De ehhez előbb a gazdasági növekedést kéne elérni. De rendes bérre mindenkinek szüksége van. Szandokannak igaza van abban, hogy nyereség kell, de ezt a munkáltató inkább lenyeli, - a maszek éra főleg, tisztelet a kivételnek - de a lényeg az, hogy addig nem lesz eredmény, amíg az embereknek nem lesz rendes keresetük. Az adók és a közterhek csökkentése ebben nagyon sokat segítene, és az egyik hozná maga után a másikat. De ez alatt a banda alatt erről ne is álmodjunk.
mate03
@dzurinda: Ki az a nyelveket beszélő marha pincér vagy szakács, aki minimál bérért+ jattért,dolgozik itthon 12 órát!?
Tekla
@dzurinda: Ennél nagyobb már nem lehet.
Így is a végletekig ki vannak hajtva az emberek. Csontra kiherélték a munkákat, ma már mindenki szalagon dolgozik. A vendéglátás is lélektelen embertelen talpalás , idétlen agyon sikálás lett. Hol van idő már rá figyelni a 4327.-ik vendégre , hogy de fáradt üljön le a fagyijával , kér egy pohár csapvizet legalább? Hol hagyta az unokákat és ma is van friss alig olvasott újságunk.
A munka szépségét , alkothatóságát feláldozták a termelékenység oltárán. Ott tartunk ,hogy már nincs "oknyomozó" orvos. Látja a tünetet azt eltünteti , hogy az alapbetegségbe bele döglesz az nem az ő dolga.
Ha még termelékenyebbek akarunk lenni , akkor sebészeti futószalagra be billentik a beteget, következő pontnál vetkőztetik, lemossák .Aztán fexik a beteg a szallagon , érzéstelenítő dokin túljutva kerül a szikespecialista keze alá, aztán a kidobó legény mokol rajta , tovább gördülve szívás,törlés, varrás, szalag végén ébresztő, majd a szállító platón élére állítják , hogy kevesebb helyet foglaljon .Nincs fekve szállítás , csak a hulla házi fuvaroknál, ott van rá már pénz ,mert a hozzá tartozó fizet.
Mi szépség maradt a gyógyítónak ,hogy megismerje,megfejtse mi is a probléma oka?
Senara
Külföldön sem dolgoznak kevesebbet , de megfizetik őket szezon kezdéstől a végéig annyit keres , hogy megél akkor is , ha itthon semmit nem csinál a következő turnusig . Itthon max megkapja a borravalót , de azt is inkább beteszik a közösbe és elosztják szakács , pincér , pultos között .
Bástya Elvtárs
Idénymunka: 3 hónap! Ez nem megoldás a magyar munkavállalónak.
Fradigege
@dzurinda: Tudom. De annyit szívtam, hogy nem érdekel. Oldják meg, vagy ne nyúljanak hozzá az engedélyem nélkül a közpénzekhez, nem kaphatnak a költségvetésünkből egy petákot. Gyülölöm az egész politikai elitet. Nem érdekel. A vajdánk mit mondott? Ha az ország pénzéről van szó akkor nagyon fukar. Szerinted Paks? Ott aztán fukar a romagyerek. Meg túl nyújtoszkodik a takaróján. Ez itt az én bajom. Minket meg hülyére vesznek. Takarodjanak ha 47 ezernél többet visznek haza.
Fradigege
@szandokan: Tudom. De annyit szívtam, hogy nem érdekel. Oldják meg, vagy ne nyúljanak hozzá az engedélyem nélkül a közpénzekhez, nem kaphatnak a költségvetésünkből egy petákot. Gyülölöm az egész politikai elitet. Nem érdekel. A vajdánk mit mondott? Ha az ország pénzéről van szó akkor nagyon fukar. Szerinted Paks? Ott aztán fukar a romagyerek. Meg túl nyújtoszkodik a takaróján. Ez itt az én bajom. Minket meg hülyére vesznek. Takarodjanak ha 47 ezernél többet visznek haza.
csip-csop
akkor oda nem megyunk. Ha a magyarok nemmennek Balatonra dolgozni, az azt jelenti, hogy nincsennek jòl megfizetve. A romanok màr ugy is tonkretettèk a piacont nem csak Mo-gon hanem egèsz EU-ba fillerekèrt mennek dolgozni. Termèszetesen egy magyar nem engedhetimeg magànak fillerekèrt dolgozni.Sot azok akik szezonba dolgoznak, tobb pènzt kellene kapniuk. Nyugaton ez igy van 2szer annyit kapnak ha szezonba dolgoznak.
csip-csop
@1magyar: nanà! hogy magyarkènt dolgozik, mert nemszeretik sehol a romanokat, szègyenlik mondani hogy roman, akkor inkàbb azt mondjàk,hogy magyarok, igy mèg azok is lejàratnak bennunket.
csip-csop
@Szvetlana: nem akarnak meggazdagodni, de ha màr 12 -14 oràt kell dolgozniuk, (mert oszintènszolva azèrt turelem kell, hogy azt a sok kulfoldit, sokak (koveteloznek) kiszolgàlja az ember ès a kedvukbe jàrjon, beszèlni kell a nyelvet (ha kicsit akkor is) ès az EU szint alatt akarjàk oket megfizetni.Messze a csaldàdtòl. En egyettèrtek aki nem megy el fillèrekèrt.
Szvetlana
@szandokan: 23.59 a főszezon igen, de egy vállalkozónak megéri egész évben nyitvatartani, nem beszélve a hotelekről és a panziókról. Lángost egész évben lehet sütni, a kukoricát is a hűtőházból hozatják.:))
Az argentinai mirelit hekket is ki lehet sütni akár novemberben is,
csip-csop
@dzurinda: azt hogy tobb legyen az fizetès, elkell felezni annak a sok moslèknak a fizetèsuket, akkor lehetne emelni (mèg ha nem sokat, de akkor is) az osszes magyar, akàr milyen munkàja van, nincsennek megfizetve, romania meghaladta màr a magyarokat is. (fizetès szempontjàbòl)
csip-csop
@soljanka: na ezèrt nemszabad elmenni fillèrekèrt, ès mèg a vègèn àtb@nak, nem fizetnek ezek a szemetek.
postamester
@Szvetlana: június 23., 19:52
Nekem személyes tapasztalatom: egyik balatonparti halsütönél vásároltam 2 hekket, kenyeret és sört...A felszolgáló a mérlegre tette, kiirta a gép, hogy 3318.- Ft...A kenyér 50.- FT, a sör 500.- Ft A fizetéskor nem ütötte be a pénztárgépbe, nem adott számlát, csak szóban közölte, hogy 5368 .- (!!!)"csak " 1500.- Ft-al több ...
Mikor a kb 19 éves kiszolgáló-lánynak szóvá tettem, és kértem a számlát, a mellette álló mezilábas. plós " fönöke " csak annyit mondott, add vissza a különbözetet, ne vitatkozz...Persze számla még akkor sem volt...Be akartam irni a vásárlók könyvébe, de azt mondta, hogy nincs itt, mert hitelesíteni vitte el a központba... A pénzt visszakaptam, és megettem a halat jóizüen...Tudod, az bánt, hogy az ilyan helyek a 60-as, 70-es években voltak jellemzöek a Balcsi partján ...De akkor hemzsegtek az ellenörök ...
Ma meg olyan érzésem van, hogy az ellenörök is "nyaralnak " ...
Szvetlana
@postamester: Mi megfogadtuk, hogy a büdös életbe többet nem eszünk bódénál, kétes kinézetű büfénél. Átvágnak és a higiéniáról nem is szólva.
Azt gondoltuk, ha eszünk- dettón 2 hekket+kenyér+kovi ubi+sör, olcsón megússzuk.
Egy frászt, 5 ezer fölött fizettünk.
Az utcasarkon volt egy étterem, ahol esztétikus környezetben, kultúráltan megebédeltük az aznapi menűt 2x900ft.ért, de tudtam, hogy mit eszek.
postamester
@Szvetlana: Csak tudod, amig van ló, van veréb is ...
A sok tudatlan külföldi turistáknál megszokták, hogy annyit mondanak, amennyit nem szégyellnek, és ha bejön a sütödébe egy magyar, nem is figyelnek oda...Sajnos, megint egy új generáció próbálja a régi bevált szokást: Balcsin 2 hónap alatt megkeresni ( összelopni ) az egész évre valót...Az ellenörzés is egyre korruptabb... a megbukott tulaj behivja a raktárba az ellenöröket teletömi a hasukat ( + a zsebüket ) és minden megy tovább...
verőce21
Nem tudnék annyira éhes lenni, hogy egy Balaton parti sütödés bódéban vásároljak valamit. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.