Az árfolyamkockázat ügyében a bankok és a hitelfölvevők osztoznak a felelősségen – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn az M1 Napirend előtt című műsorában. Hozzátette, a párt azt kérte a kormánytól, hogy ne a jelenlegi piaci árfolyamon forintosítsák a hiteleket.

A frakcióvezető kijelentette: az államnak egy "keresnivalója van" itt, hogy az ügyfél oldalára áll a bankokkal szemben. Rogán Antal szerint nem a kormánynak kell kártalanítania, mivel a bank becsapta, átverte az ügyfelet, ezért a bankoknak kell kártalanítaniuk ügyfeleiket.

A kormány pénteken nyújtotta be a parlamentnek a devizahitelesek megsegítéséről szóló első törvényjavaslatot, amely semmisnek nevezi az árfolyamrést – az eltérő vételi és eladási árfolyamok alkalmazását –, helyette a folyósított és a törlesztett összeget is a Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyamán kell meghatározni. Ez vonatkozik a devizában megállapított bármilyen költségre, díjra vagy jutalékra is. A pénzügyi intézményeknek a törvény hatálybalépése után – a kihirdetését követő nyolcadik nap – 90 napon belül kell átszámolniuk a folyósítás és a törlesztés összegét visszamenőleg. A törvényjavaslat egyes rendelkezései a forinthitelesekre is vonatkoznak, a végtörlesztett hitelszerződésekre azonban nem. Az egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó rendelkezések a forintalapú hitel- vagy kölcsönszerződésre, pénzügyi lízingszerződésre is érvényesek.

Rogán Antal hétfőn az M1 műsorában elmondta: gyakorlatilag minden devizahiteles – aki nem végtörlesztett – számíthat arra, hogy pénzt fog visszakapni a banktól. Ezenkívül a forinthitelesek egy jelentős része is számíthat valamekkora visszatérítésre, hiszen a pénteken a kormány által benyújtott törvényjavaslat rögzíti, hogy ha a forinthiteleknél történt például tisztességtelen egyoldalú kamatemelés, akkor az a pénz a forinthiteleseknek is visszajár.

A frakcióvezető a műsorban megismételte: a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja módosító indítványt nyújt be a kormány devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslatához; ennek lényege, hogy az elévülés szabályait "pontosan és precízen" meghatároznák. Hangsúlyozta, hogy a bankokkal szemben a legszigorúbb elévülési szabályt kell beleírni a törvénybe.

A bankok próbálják úgy értelmezni, hogy a polgári jogban 5 év az elévülési idő, vagyis ami "2009 júniusa előtt történt, az nem történt meg, de szerintünk ez nem így van" – mondta Rogán Antal.

Hozzáfűzte, hogy a jelenleg futó szerződéseknél semmilyen elévülésről nem lehet szó: azoknak is visszajár a pénz, akit például 2006 és 2009 között "vertek át" a bankok. Lezárt szerződés esetén csak akkor lehet elévülésről beszélni, ha a szerződést legalább 5 éve, 2009 júniusa előtt már lezárták.

A menetrendet ismertetve a Fidesz frakcióvezetője kifejtette: az első döntés, hogy mi alapján kell kiszámolni a visszajáró pénzt, pénteken születik meg. Az Országgyűlés a házszabálytól eltérve már pénteken szavazhat a devizahiteleseket segítő törvényről.

A bankoknak ezután minden hitelfelvevőre vonatkozóan, pontosan ki kell számolniuk, hogy mennyi pénz jár vissza. Ez a folyamat három hónap alatt lezárul, így 3,5-4 hónap múlva minden ügyfél kap egy értesítést arról, mennyi pénzt kaphat vissza – mondta Rogán Antal. A második lépcsőben, szeptemberben arról dönt az Országgyűlés, hogy hogyan – készpénzben vagy a tőkéből való leírással – kapják-e vissza az ügyfelek a nekik járó pénzt.

Szólt arról is, hogy szeptemberben, a Fidesz őszi kihelyezett frakcióülése után szeretnének dönteni arról, hogy milyen feltételekkel hajtják végre a devizaalapú jelzáloghitelek forintosítását. Arra kérik majd a kormányt, hogy az árfolyamkockázat ügyében is osztozzanak egymással a felelősségen a bankok és az ügyfelek – emelte ki Rogán Antal.

Jelezte: a Fidesz azt kérte a kormánytól, hogy ne a jelenlegi piaci árfolyamon forintosítsák a hiteleket, mert az méltánytalan lenne az emberekkel szemben.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dömdödöm
A fedezetként terhelt ingatlanok több milliós értékveszteségével mi az ábra ?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
dömdödöm
A fedezetként terhelt ingatlanok több milliós értékveszteségével mi az ábra ?
JAJMÁR
Hú, ez jó hír, biztos örülnek a végtörlesztők is. Meg a Kósa, mert neki is volt.. Az én hitelem otp.takarékpénztárral kombinált volt... szóval, 2011.tavaszáig csak a kamatokat fizettem, a többi a megtakarításba ment. Ezt pedig 2011. tavaszán, a Kósa megszólalása után tette a bank a hitelre, és úgy olvadt el, ahogy volt, a szerencsés nyilatkozat annyira megemelte az árfolyamot. A rosszindulatú bankok miatt...
Na, mindegy, örüljünk... :)
Mobil123
Tehát akkor ti is kaptok vissza pénzt?!
miazavalami
@JAJMÁR: Más is járt így mint te. Az unokahúgoméknak is lakástakarékkal kombinálták, mikor az összeget a hiteltörlesztéshez csapták egy fillérrel se lett kevesebb. Pedig nem ezt ígérték...
miazavalami
Ez mind naon szíp? Osztán ollan nagy segítség lössz mint az Ócsai park vagy mi a mennykű?
joopapa
A tonyo haverok megmentve a végtörlesztéssel, az árfolyam rögzítés meg egy újabb csapda, a devizahitelesek most megint kapnak egy kis csontot! Az őszi önkori választások után meg újra lehet hitegetni, mert nektek egy komám halvány lila fingotok sincs mit kéne csinálni!
JAJMÁR
@miazavalami: 18:17 Igen, mivel a megtakarítás forintban történt, és akkor váltották át, amikor hirtelen magas lett a frank a "véletlen" nyilatkozatok után.
pityuka
Ezt hívják nesze semmi fogd meg jól mentőövnek.
szandokan
@miazavalami: Nem kellene minden devizásnak pénzt adni. Most akik 10 milliós hitelt vettek fel autóra, azok is vétlen áldozatok?
Január
Rogán kétféle meghatározást használ a hitel megszüntetésére.
Egyrészt beszél végtörlesztésről, és beszél szerződés lezárásról.

Jó lenne, ha definiálná, hogy mit is kell érteni ezen kifejezések alatt? Már csak azért is, hogy a devizahitelesek egyértelműen tudják, hogy hová tegyék magukat.

Rogán szerint ugyanis: ". A törvényjavaslat egyes rendelkezései a forinthitelesekre is vonatkoznak, a végtörlesztett hitelszerződésekre azonban nem. "
"Lezárt szerződés esetén csak akkor lehet elévülésről beszélni, ha a szerződést legalább 5 éve, 2009 júniusa előtt már lezárták."

Én így értelmezem. Végtörlesztés: a 180,-Ft/CHF történt hitel visszafizetés.
A hitel lezárása pedig a hitel teljes visszafizetése a bank által meghatározott idő alatt és árfolyamon, vagy a hitel lejárta előtt szintén a bank által meghatározott árfolyamon.

Igy a végtörlesztés miatt - 180,-Ft/CHF-on való visszafizetés esetén - kizártak egyértelműen meghatározhatóak.

A többi hitelesnek pedig a jogtalanul felszámolt összegek visszajárnak!
miazavalami
@JAJMÁR: remélem ebben a nagy megmentésben erre is odafigyelnek.
miazavalami
@szandokan: Ki beszél itt az autóhitelekről?
De ha ott is megcsinálták a bankok amit a lakáshitlekkel akkor igenis átvágták őket!
JAJMÁR
@miazavalami: 08:04 Dehogy! A gaz bankok vállaljanak mindent, akik "becsapták az embereket" :)

@szandokan: Igazad van, nem kellene a 100 milliós, furcsa mód rendkívül kedvező kamatozású, svájci frank hiteleseket kártalanítani, akik közben forinthitelre váltották, szintén nem piacozású, alacsony kamatos kölcsönre.
Szerinted ők is kapnak vissza?
(Szerintem első körben! )
gyorgyi
Sok devizakárosultnak ez nem segítség,mert már sokan a munkahelyek el vesztésével és /ha talált is már munkát/ rettentő magas keresetekkel,nem tudja azt az összeget fizetni mint mikor fel vette a kölcsönt! Hiába kértük mi is a banktól,hogy egyezzünk meg,hogy a havi törlesztés kevesebb legyen mert már nem keresünk annyit,hogy tudjuk fizetni,ők teljes mértékben el útasítóttak!!Az ember nem,nem akar fizetni csak sajnos már annyit havonta nem tud mint az elején!!A bankoki semien konpromiszumra nem hajlandóak,csak sajnos 1000 fognak utcára kerűlni
a pénzes emberek miatt!!Köszönjük a Kormánynak és a Bankoknak ezt a semmi segítséget!!
gyorgyi
@miazavalami: Igen meg tették! Én 2008-ban le kérdeztem,hogy még menyivel tartozom,ez után át utaltam a fenn álló összeget és mikor mentem a bankba,hogy át vegyem a kocsi papírjait,pár nap alatt állítólag annyit romlott a svájci frank,hogy még 360.000.-Ft-ot kellet ki fizetni.Erről ennyit!!
miazavalami
@gyorgyi: Ezért mondtam azt hogy nem csak a lakáshitelesek jártak rosszul.
miazavalami
@JAJMÁR: Kabirbedi a luxus nexusából indul ki...:-)
JAJMÁR
@miazavalami: Tudom. Oszt, ott is marad.
szandokan
@miazavalami: Haza, jól le is égtem, a lábam, stb., viszket mint az állat, de ezt leszámítva minden remek volt. Egyébként nem nexus, és azon nincs hitel...:-)
szandokan
@gyorgyi: Észen kellett volna lenni a devizahitel felvételénél, és akkor most nem lenne semmi baj.
rosalinda57
Nem csak az számít, hogy mennyi jár ( járna ) vissza a devizahiteleseknek, de azt is meg kellene vizsgálni, hogy miután a többség a szerződés szerint kívánta fizetni a részleteket és időleges pénzhiányba került ( munkanélküli lett, rokkant nyugdíját elvették, öregségi nyugdíjának intézése immáron 4 éve tart , - azaz önhibáján kívül következett be az időleges pénzhiány) olyan helyzetbe, hogy nem tudott fizetni, emiatt pl. hitelkártyát, személyi kölcsönt vett fel arra, hogy az időleges pénzhiányt megszüntesse, arra mi fog vonatkozni. Ez az ember belekerült emiatt egy hitelcsapdába, amely hitelcsapdába kerülésnek oka a közigazgatási ( bírósági ) eljárás lefolytatásának hosszú idejéből adódott. Jelen körülmény viszont ok-okozati öf-ben van az illető embernek a hitelcsapdába kerülésével. Na az ilyen emberekre hogyan kell kiterjeszteni a törvénytervezetet ?
Meine Ehre heisst Treue
@rosalinda57: Ez a lényeg: azok, akik fizetésképtelenek azok is maradnak, mivel már egy ideje nem tudják fizetni a törlesztést. Rajtuk nem segít rogán bandája és nem is ez a cél. Nekik az a céljuk, hogy jó színben tüntessék fel magukat, amolyan nesze semmi fogd meg jól trükkel.
Majd később szokásuk szerint fényezik magukat, mondván ők a devizások jótevői. Szépen kitalálták.
JAJMÁR
@szandokan: 01:03 Erős forint kellene, és munkahelyek, akkor most nem lenne semmi baj. No meg olyan politikusok, akik tudják mit beszélnek... de legalábbis van gerincük.

Hogy lehet valaki olyan felelőtlen, hogy nem keni be magát és még a lába is leég? Észen kellene lenni, mert manapság igen káros az UV sugárzás ! Nehogy később baj legyen...
postamester
Rogánónika csomagol. Cilike : - Hát te meg hová készülsz?
- Tudod van a déltengeren egy sziget, ahol a férfiak minden egyes szeretkezés
után 25 eurót kapnak.
- Aha, akkor én is megyek. Látni akarom, hogy jössz ki a havi 25 euróból!
postamester
Parasztbácsi nyelvtanból vizsgázik. A következő szavakat kell mondatba
foglalnia: mennyi, ennyi, annyi.
Parasztbácsi mondata:
-- El kéne mennyi a disznóknak ennyi annyi!
rosalinda57
@dömdödöm: az ingatlanok értékvesztése is megérne egy misét. Sokan eladták jóval olcsóbban, hogy a 180 Ft-os végtörlesztési árfolyamon ki tudják fizetni a felvett hitelt. Igaz, hogy semmi pénzük sem maradt ezek után. De ez az adósságuk megszűnt. Viszont amikor a bank ráterhelte a hitel összegét a tulajdoni lapra, azt az alapján tette meg, hogy mennyire volt felértékelve az ingatlan és annak kb. 40-50%-ig lehetett a hitelt felvenni és a 100%án lehetett kifizetni ( mert az árfolyam változás és az ingatlanpiaci árak így alakultak.)
szandokan
@JAJMÁR: Szerintem a klór és a 38 celsius fokos víz elegye lehetett a bűnös, ma már voltam bőrgyógyásznál, írt fel rá krémet.
JAJMÁR
@szandokan: 23:48 Örülök, hogy a bőrgyógyász nem azt mondta Neked, hogy "észen kellett volna lenni", de felelőtlen voltál, magadnak kerested a bajt, birkózz meg vele magad. :)))
Persze, ez csak vicc, nem vagyok ilyen gonosz, nehogy elhidd, szóval remélem, hogy már meg is gyógyultál... :)

Nézd csak mit találtam? Igen, igazad van, maximálni kellene a megsegítés mértékét, mert ezek a hatalmas étvágyú és erős gyomrú politikusaink, most nem a "kivéve a gyevi bírót" elvét alkalmazzák. Minő véletlen..
propeller.hu/szorakozas/2952001-200-milliot-nyernek-mentocsomaggal-kepviselok

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.