A mezőgazdaság hozzájárulása nélkül nincs életképes magyar nemzetgazdaság – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Gödöllőn, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) tisztújító küldöttgyűlésén.

Orbán Viktor a Szent István Egyetemen tartott rendezvényen kifejtette: az elmúlt négy évben a kormánynak sikerült megvédenie a magyar földet, az azt megelőző húsz év legnagyobb veszedelme ugyanis az volt, hogy "a kommunisták maradványai (...) a liberálisokkal karöltve" mindent megtesznek azért, hogy a magyar földet külföldiek, spekulánsok és kalandorok kezére játsszák.

A mostani kabinet azonban nem hagyta, hogy kihúzzák a talajt a magyar gazdák lába alól – folytatta –, az új földtörvénnyel elérték, hogy a magyar termőföld mindenki mást megelőzően a helyben lakó földművelő gazdák tulajdonában és használatában maradjon.

Orbán: mezőgazdaság nélkül nincs életképes nemzetgazdaság

Ám Brüsszelben még nem fogadták el az új magyar földtörvényt – jelezte a kormányfő, aki azonban – mondta – ezután is ragaszkodni fog ahhoz, hogy Magyarországnak csak olyan földtörvénye legyen, amely lehetővé teszi a termőföld nemzeti hatáskörben tartását és a spekulánsok kiszűrését.

Birtokpolitikájukkal kapcsolatban a miniszterelnök ismét egyértelművé tette: a termőföld 80 százalékának kis- és középbirtokosoknál kell lennie, és csak a fennmaradó 20 százalék lehet nagybirtok. Azt is hozzátette, "vita ide, vita oda, a tény az, hogy négy év alatt megtízszereződött az állami földet használók száma, és ez a lényeg".

Nagy kérdésnek nevezte, van-e elég bátorság ahhoz, hogy ez a 80-20-as birtokpolitikai arány a földalapú támogatások és az agrártámogatások területén is érvényes legyen. "Mi nem állunk rosszul, hogy önökben van-e elég bátorság, azt a következő hetekben el fogják dönteni" – mondta hallgatóságának. A határidő ugyanakkor rövid, augusztusban már tudatni kell a döntéseket Brüsszellel, ezért a kormány úgy tervezi, hogy a soron következő ülésén, hétfőn meg is hozza a szükséges döntéseket – közölte.

A miniszterelnök ezzel kapcsolatban megerősítette: kormánya támogatja, hogy a földalapú támogatások és az agrártámogatások meghatározó részét a kis- és közepes gazdaságok irányába "tereljék" – vagyis hogy 150 ezer euró fölötti összegeket ne fizessenek ki –, de mindezt úgy kell megtenni, hogy eközben átmenetileg se legyenek elbocsátások az agrárszektorban.

Orbán Viktor szavai szerint a mezőgazdaság hozzájárulása nélkül nincs életképes magyar nemzetgazdaság sem, ráadásul a mezőgazdaság kulcsszerepet fog játszani az emberiség, így a magyarok jövőjében is, hiszen a világ népessége nő, egyre több embert kell etetni. "A jó termőföld, a vízkészlet, a hozzáértés, a tudás és a szorgalom olyan értékek, amelyek az előttünk álló évtizedben fel fognak értékelődni" – mondta, kiemelve, hogy a magyaroknak jelenleg ezek mind adottak.

A megoldandó feladatok között említette, hogy a vidék számára elérhető erőforrásokat helyben kell tartani, munkahelyeket vidéken is teremteni kell, és a fiataloknak meg kell mutatni, hogy igenis lehet vidéken élni.

Orbán Viktor beszédében hosszú ideje kipróbált szövetségnek nevezte a Magosz és a jelenlegi kormánypártok együttműködését. Azt is mondta, Magyarország sokat tanulhat a gazdáktól, mert ők pontosan tudják, vetés nélkül nincs aratás, amit az egész országnak meg kell tanulnia.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Megirtam az eszrevetelemet azzal kapcsolatban, hogy nagyon eros lehetett a terem tetoszerkezete, hogy ezt a nyilvanvalo hazugsagot eloadhatta a hallgatoinak, es nem szegyellte allitani, hogy megvedik az uj torvenyek a spekulansoktol (is) a foldeket,... Na meg a 80-20 %-os elosztas emlitesenel se rogyott ra a plafon,...

Igaz, ha a 17 tagu Orsos csalad minden egyes tagjara elosztva jegyzik be a tulajdonjogot, akkor mar nem is olyan nagy az a birtok...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kkalman
@archer: Biztos vagyok benne, hogy sem ő, sem az Orbán nem látta. Ha mégis látták, és nem tesznek ellene, hogy ez megtörténhessen, akkor hazaárulók, és mint olyanoknak a sitten a helyük, életük végéig.
pbalage
@archer: és te adtad fel a hirdetést, vagy valamelyik másik barom a kuruc infóról?
human
@pbalage: Szerintem is csak valami jobbikos provokáció az egész. Próbálnak botrányt generálni.
evacica
@kkalman: Megmondta, hogy ő soha nem hazudott! Csak azt nem tudom, hogy ki az a normális ember aki ezt el is hiszi.Egyébként nem hiába gyűjtögeti a szorgalmas kis felesége azt a sok földet biztosítani kell a család jövőjét!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.