A mezőgazdaság hozzájárulása nélkül nincs életképes magyar nemzetgazdaság – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Gödöllőn, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) tisztújító küldöttgyűlésén.

Orbán Viktor a Szent István Egyetemen tartott rendezvényen kifejtette: az elmúlt négy évben a kormánynak sikerült megvédenie a magyar földet, az azt megelőző húsz év legnagyobb veszedelme ugyanis az volt, hogy "a kommunisták maradványai (...) a liberálisokkal karöltve" mindent megtesznek azért, hogy a magyar földet külföldiek, spekulánsok és kalandorok kezére játsszák.

A mostani kabinet azonban nem hagyta, hogy kihúzzák a talajt a magyar gazdák lába alól – folytatta –, az új földtörvénnyel elérték, hogy a magyar termőföld mindenki mást megelőzően a helyben lakó földművelő gazdák tulajdonában és használatában maradjon.

Orbán: mezőgazdaság nélkül nincs életképes nemzetgazdaság

Ám Brüsszelben még nem fogadták el az új magyar földtörvényt – jelezte a kormányfő, aki azonban – mondta – ezután is ragaszkodni fog ahhoz, hogy Magyarországnak csak olyan földtörvénye legyen, amely lehetővé teszi a termőföld nemzeti hatáskörben tartását és a spekulánsok kiszűrését.

Birtokpolitikájukkal kapcsolatban a miniszterelnök ismét egyértelművé tette: a termőföld 80 százalékának kis- és középbirtokosoknál kell lennie, és csak a fennmaradó 20 százalék lehet nagybirtok. Azt is hozzátette, "vita ide, vita oda, a tény az, hogy négy év alatt megtízszereződött az állami földet használók száma, és ez a lényeg".

Nagy kérdésnek nevezte, van-e elég bátorság ahhoz, hogy ez a 80-20-as birtokpolitikai arány a földalapú támogatások és az agrártámogatások területén is érvényes legyen. "Mi nem állunk rosszul, hogy önökben van-e elég bátorság, azt a következő hetekben el fogják dönteni" – mondta hallgatóságának. A határidő ugyanakkor rövid, augusztusban már tudatni kell a döntéseket Brüsszellel, ezért a kormány úgy tervezi, hogy a soron következő ülésén, hétfőn meg is hozza a szükséges döntéseket – közölte.

A miniszterelnök ezzel kapcsolatban megerősítette: kormánya támogatja, hogy a földalapú támogatások és az agrártámogatások meghatározó részét a kis- és közepes gazdaságok irányába "tereljék" – vagyis hogy 150 ezer euró fölötti összegeket ne fizessenek ki –, de mindezt úgy kell megtenni, hogy eközben átmenetileg se legyenek elbocsátások az agrárszektorban.

Orbán Viktor szavai szerint a mezőgazdaság hozzájárulása nélkül nincs életképes magyar nemzetgazdaság sem, ráadásul a mezőgazdaság kulcsszerepet fog játszani az emberiség, így a magyarok jövőjében is, hiszen a világ népessége nő, egyre több embert kell etetni. "A jó termőföld, a vízkészlet, a hozzáértés, a tudás és a szorgalom olyan értékek, amelyek az előttünk álló évtizedben fel fognak értékelődni" – mondta, kiemelve, hogy a magyaroknak jelenleg ezek mind adottak.

A megoldandó feladatok között említette, hogy a vidék számára elérhető erőforrásokat helyben kell tartani, munkahelyeket vidéken is teremteni kell, és a fiataloknak meg kell mutatni, hogy igenis lehet vidéken élni.

Orbán Viktor beszédében hosszú ideje kipróbált szövetségnek nevezte a Magosz és a jelenlegi kormánypártok együttműködését. Azt is mondta, Magyarország sokat tanulhat a gazdáktól, mert ők pontosan tudják, vetés nélkül nincs aratás, amit az egész országnak meg kell tanulnia.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Megirtam az eszrevetelemet azzal kapcsolatban, hogy nagyon eros lehetett a terem tetoszerkezete, hogy ezt a nyilvanvalo hazugsagot eloadhatta a hallgatoinak, es nem szegyellte allitani, hogy megvedik az uj torvenyek a spekulansoktol (is) a foldeket,... Na meg a 80-20 %-os elosztas emlitesenel se rogyott ra a plafon,...

Igaz, ha a 17 tagu Orsos csalad minden egyes tagjara elosztva jegyzik be a tulajdonjogot, akkor mar nem is olyan nagy az a birtok...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
leszúrt rittberger
Köszönjük, ó bölcs vezérünk! Mondjál még ilyeneket.
karma1
Megirtam az eszrevetelemet azzal kapcsolatban, hogy nagyon eros lehetett a terem tetoszerkezete, hogy ezt a nyilvanvalo hazugsagot eloadhatta a hallgatoinak, es nem szegyellte allitani, hogy megvedik az uj torvenyek a spekulansoktol (is) a foldeket,... Na meg a 80-20 %-os elosztas emlitesenel se rogyott ra a plafon,...

Igaz, ha a 17 tagu Orsos csalad minden egyes tagjara elosztva jegyzik be a tulajdonjogot, akkor mar nem is olyan nagy az a birtok...
coyote3
Ezek a zsírdisznó féle aranyigazságok fantasztikusak...
Kamcsatka
Ahhoz elég kicsi ez az ország, hogy a seggnyaló hűbérurak igényeit kielégítse belőle, ezért hamarosan el is indulhatnak kelet felé egy kis földért. Igaz a jelenlegi felállás szerint a nyugat ami ellenségünk, úgyhogy fijjug irány Félázsia ,ahová valóak vagytok az egész pereputtyotokkal és ármádiátokkal egyetemben. Talán ott még kedvelnek benneteket, bár nem lehet tudni.
verőce21
Brüsszelnek nem érdeke, hogy Magyarországon életképes mezőgazdaság legyen. Uniós belépési feltétel volt!
miazavalami
Ja! Okos ember! Arra megy ki a játék, hogy a kisebb családi gazdaságokat tönkre tegyék, az így felszabadult földeket a nagyobb birtokosok felvásárolják, a régi tulaj meg mehet napszámba.
Be kell lépni mindegy kinek mennyi földje van a kamarába, fizetni kell a tagdíjat, el kell tartani egy olyan kamarát ami semmit nem tesz a termelők érdekében. Hagyják hogy a felvásárlók fillérekért vegyék át a termést, nem baj ha a kisebb családi gazdaságok tönkremennek, kell a föld a csókos múkörmösöknek.
Senara
Taps taps órákig taps és kedves vezetőt hazudik , Jakab elvtárs áhítattal hallgatja . Megy az ámítás ,fogadok föld oszás következik átgázolva a helyi gazdákon .
archer
A miniszterelnök úr, szíves fogyelmébe;

"88 hektárnyi magyar föld eladó,
izraeliek, és külföldiek előnyben,
helyi lakosok, kizárva!"
/Google/
archer
@Kamcsatka: te!
Kamcsatka hol van, nem tudod esetleg..?
csip-csop
ha bezàrattàtok a TSZ-ket akkor mi a lo@t keresitek a mezogazdasàgot te hulye tokfej!
Nil
talán ha kishantos nem történt volna meg (a többiől nem is beszélve) akkor elhinném amit mond. Valaki leírta neki mit kell hallania a népnek
postamester
"...Az elmúlt négy évben a kormánynak sikerült megvédenie a magyar földet..."

Az oligarchák, a csókosok részrére...
Persze az agyatlanok rögtön ráugrottak a hirre...
mit is várhatunk tölük ???
Kamcsatka
@archer: Tulajdonképpen én az Orbáni terminológia szerint félázsiai áruló vagyok.
Úgy döntöttem átállok a civilizált európaiakhoz.
kkalman
@archer: Itt van a teljes cikk. A végén érdemes a hirdetést is végig olvasni.

alfahir.hu/magyar_fold_elado_kizarolag_izraelieknek_es_kulfoldieknek_kep

És ennek a gyalázatosnak van még bőr a képén, azt mondani, hogy "... az új földtörvénnyel elérték, hogy a magyar termőföld mindenki mást megelőzően a helyben lakó földművelő gazdák tulajdonában és használatában maradjon."
Természetes, hogy mint mindig most is hazudott.
Arra lennék kíváncsi, Hazugovicsnak az életében volt-e egyáltalán legalább egy olyan pillanat, amikor nem hazudott.
archer
@Kamcsatka: Kamcsatka,
nem Oroszország része..?

kicsit távol esik Európától.. ))))))
postamester
@kkalman: ma 21:09
Az utolsó mondatodhoz :

persze hogy volt, amikor a kutba esett, és kiabált, hogy
-Segítség !

(Made by Markos-Nádas Köbezárt lélek ! )
kkalman
@postamester: Ki volt az a felelőtlen, aki kihúzta onnan? :-)
moiszikf
A földet legalább nem lehet külföldre vinni, vagy ciprusi számlára utalni, így a "visszakérése" sem olyan bonyolult. Penna a kézbe, a "rábeszélőkészség" csöve meg a tarkóhoz, oszt; " Itt írd alá, Töky!"
Desischado
@miazavalami: Pontosan erről van sz. Megyünk visszafelé a sötét középkorba, a "tekintetes, és nagyságos urakhoz" meg a jobbágyokhoz!
moiszikf
@Desischado: Biztos, hogy "sötét" az a középkor?
Hiteltörlesztője, rezsiköltsége a "tekintetes, és nagyságos uraknak" volt, a"jobbágynak" nem. (A "zsidó" csak annak adott kölcsön, akitől vissza is várhatta a pénzét.) Most fordítva van.
archer
@kkalman: Hát igen.
Ezt mondom én is..!

Érdekelne,
hogy Fazekas Sándor, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési miniszter,
vajon látta-e ezt a hirdetést,
és ha igen, vanon mit szól hozzá..?

valaki megkérdezhetné esetleg..
kkalman
@archer: Biztos vagyok benne, hogy sem ő, sem az Orbán nem látta. Ha mégis látták, és nem tesznek ellene, hogy ez megtörténhessen, akkor hazaárulók, és mint olyanoknak a sitten a helyük, életük végéig.
pbalage
@archer: és te adtad fel a hirdetést, vagy valamelyik másik barom a kuruc infóról?
human
@pbalage: Szerintem is csak valami jobbikos provokáció az egész. Próbálnak botrányt generálni.
evacica
@kkalman: Megmondta, hogy ő soha nem hazudott! Csak azt nem tudom, hogy ki az a normális ember aki ezt el is hiszi.Egyébként nem hiába gyűjtögeti a szorgalmas kis felesége azt a sok földet biztosítani kell a család jövőjét!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.