Diplomás cigányemberként azt mondja: szakítani kell az elhallgatással, a tabukkal. A rasszistázás kora lejárt, a cigányoknak is változniuk kell. Interjú Forgács István romaügyi szakértővel. A toleranciát és a szimpátiát nem lehet kikövetelni, csak kiérdemelni. A legtöbbet tehát maguk a cigányok tehetnék azért, hogy javuljon a megítélésük; a társadalom elképesztően várja a pozitív csalódást.

Forrás: hir24.hu
Feltöltő: madlaci
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Ez egy nagyon jó cikk...kár hogy akinek inge lenne az soha nem fogja elolvasni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
Ez egy nagyon jó cikk...kár hogy akinek inge lenne az soha nem fogja elolvasni.
karma1
Ez meglehet, hogy igy van (mar hogy 300 szegenysorsu c. gyerek ezen gondolkodik...)

Amde a felso tizezerbol jopar szaznak meg NEM kell gondolkodni, honnan szerzi meg a "betevot", mert van ra penze is es forrasa is... End of story...
Katalina62
Forgács Istvánokból kéne még sokkal több a romáknak, cigányoknak, kinek melyik megnevezés tetszik.Ilyen gondolkodású vezetőkre, akár cigány vajdákra lenne szükségük. .
Meine Ehre heisst Treue
Eszméletlen jó írás, hozzáállás, személet.
Az ilyen emberek ötleteit, tanácsait kellene a döntéshozóknak megfogadni, de még jobb lenne, ha ilyen emberek kerülnének döntési helyzetbe.
JAJMÁR
Jogokat nem kell követelni, ha követelik, az azt jelenti, hogy nincs.
Tényleg nagyon elterjedt a "gyerekek" körében a drog, de még ha kiábrándítóan hat is, elárulom, hogy nem csak a cigány gyerekek körében. Ne szűkítsük már le megint a problémát ! Valóban súlyos gond, és ha nem lesz kezelve, iszonyatos jövő vár ránk. A magyar gyerekek is, kb. ugyanannyian azon gondolkodnak, hogyan szerezzék be a drogra valót!
Hellcat
@JAJMÁR: Szerintem a cím az nagyon szar...hatásvadász fos cím...a legutolsó dolog a kis drogos szösszenet volt ami megmaradt nekem ebből az egész cikkből...
bencemacska
Nagyon jó cikk, mindenkinek el kellene olvasni. Lehetne belőle tanulni mindkét oldalon. Az a baj, mikor én ezeket az elveket hangoztatom, hülyének néznek.
Nagyon örülök, hogy olyan ember mondja, akinek több tapasztalata van, és a másik oldalról képviseli ezt az elvet!!!
Hogyan lehetne ezt eljuttatni sok emberhez, és megértetni velük? Gulyás Márton figyelmébe ajánlom!!!
bencemacska
@Hellcat: Hatásvadásznak kell lenni ahhoz, hogy valaki érdeklődését felkeltse. Sajnos, ha nem ilyen a cím, nem sokan olvassák el.
JAJMÁR
@Hellcat: 14:42 Ritkán találnak jó címet, de ez tényleg nagyon sz@r, bár nekem az egész cikk az.
Sok alulról jött diplomás azt képzeli, hogy feltétlenül el kell felejtenie honnan jött, mert ha nem, még azt képzelik, oda tartozik.
"Semmi sem durvább, mint alacsony születésű, ha magasra jut" - (Talán Julius Caesartól)
Hellcat
@bencemacska: Annyi jó mondat van a cikkben amire felkapták volna a fejüket az emberek.
"A cigány embereknek kell változniuk ahhoz, hogy meg tudják változtatni maguk körül az elő- és utóítéletes társadalmat" Például...:)
Hellcat
@JAJMÁR: Szerintem nagyon jó dolgokat írtak le benne. Kár hogy abszolút semmi hatása nem lesz a helyzetre.
bencemacska
@JAJMÁR: @JAJMÁR: Nekem a cikk kapcsán nem ez a gondolat jut eszembe, éppen ez különbözteti meg az interjú alanyt a cigány értelmiség többségétől.

Gondolj Horváth Aladárra, vagy az LMP főpolgármester jelöltjére!!!
bencemacska
@bencemacska: Bocs a dadogásért, de úgy látszik már vak is vagyok!!! -:)
JAJMÁR
@Hellcat: 14:54 Ott kezdődne az őszinte beszéd, ha nem mosná egybe a cigány népességet. Ugyanis nagyon nem egyformák. Tanítottam cigány gyerekeket, ismerek sok cigány családot.
Az oláh és a beás cigányok nem lopnak, nem jellemző. Nem is keverednek pl. a kolompárokkal, inkább a magyarral. A gond a szegénység, de a gyerekek járnak iskolába, a 8. osztály általában elvégzik. Azért nem sikeres a továbbtanulásuk, - még a jó eszű gyerekek is ritkán fejezik be a középsulit - mert a kultúrájuk része, hogy a család egybe maradjon. Nem engedik a gyerekeket a messze. A másik a vehemencia, könnyen indulatba jönnek, verekedésig fajuló veszekedések vannak már a gyerekek között is. Miért? Mert ezt látják otthon, "ki kell engedni a gőzt". Van bennük egy nagy adag előítélet felénk, hogy biztos lenézik őket, nem becsülik, nem azért utasítom vissza a kínált sütit, mert nem vagyok éhes, hanem mert utálom... stb. mindegy, hogy így van-e, ők így érzik.
A másik, - és ez is a kultúrájukból eredeztethető - hogy korán kell családot alapítani, gyereket szülni, mert a nemzetséget így lehet fenntartani... - nem fog használni a felvilágosítás, mert nem azon múlik!
Ezeken kellene változtatni, de ez a diplomás úr nem a hozott és velük született, születéstől fogva belenevelt kultúráról beszél, pedig ott kezdődne a megoldás, azon változtatni...
Aztán van egy másik csoport, akiket pedig a "szerzésre" nevelnek, nem fog megváltozni már 8-10 évesen, vagy felnőtt korban! Erről kellene, hogy beszéljen...
Katalina62
@JAJMÁR: Szerintem nem avval tesz jó a cigányságnak ha elhallgatja népe egy bizonyos rétegének,( nem tudom hogy definiáljam őket,) hibáit. Ettől még nem hiszem, hogy elfelejtette honnan jött.
Hellcat
@JAJMÁR: Van igazság abban amit írtál, viszont kiindulási pontnak ez a cikk tökéletes! ennél a helyzetnél, hogy mindenki védi őket meg a seggüket nyalja mert mára hatalmas szavazóbázist képviselnek ez nem állapot. hatalmas pénzek mennek el "integrációkra"...csak ők éppen nem akarnak integrálódni. Én is ismerek több cigányt is van köztük minden féle. Viszont nem fogom őket sajnálni az miatt, hogy lenézik őket...biztos hogy nem én tehetek róla, hogy a cigány szó ma egy nagyon negatív jelző. Ez mellé jön még, hogy rengeteg nem cigány ember szerintem rohadtul fél, ha sétál át a putrin, hogy kirabolják...2-3 cigány 1 nem cigány ellen és kész megoldották. Oroszlányon a Petőfi udvar, Tatabánya Mésztelep, vagy Győr Kossuth utca. Félni rosszabb vagy bánkódni hogy lenéznek?
JAJMÁR
@bencemacska: 15:04 Róluk is megvan a véleményem :( Ez az úr, most azt mondja, amit a "többségi" társadalom hallani akar.
Én meg azt mondom, hogy soha nem fog megváltozni a cigányság csak azért, mert mi majd szebben nézünk rájuk. Csak akkor, ha megértik, hogy a túlélés miatt, másképpen kell nevelni a gyereket. Majd, ha ők maguk a saját akaratukból változtatni akarnak a kultúrájukon, s a cigány értelmiség akkor tenne jót, ha megmondaná, hogy miben. Pl. egy-egy falu vajdája, vagy mint pl. Cserdiben a polgi. Na és akkor sem garantált az eredmény. Pl. ha Miskolci cigányok közé beköltözne egy-két "értelmiségi", akire hallgatnának. Gondolom, azt már túl nagy áldozat lenne. az már nem az ő világuk.
JAJMÁR
@Katalina62: 15:07 A népe egy rétegének hibáit vetíti ki az egészre. Sok hiba van, de különbözőek - és persze mi sem vagyunk tökéletesek - és különbözőképpen kezelendők. Nekem erről ez a véleményem.
jancsipapa
Itt lenne az ideje seggbe rúgni a Baloghot és Forgács Istvánt tenni a helyére .És nem belepofázni abba ,amit csinál ,még akkor sem ,ha az sokaknak nem tetszik . Sz.rni a mű-jogvédőkre .
bencemacska
@JAJMÁR: A lényeg, hogy ezt a problémát nem lehet egyoldalról megoldani, mind a két fél akarata kell hozzá. És ezt én most, ettől az embertől hallottam először. Az u.n. jogvédők ezt nem látják be. Pedig saját rétegükön belülről kell jönni annak, akire hallgatnak.

Tudom hülye példa, de egy alkoholistára sem hat az elvonókúra, ha ő nem akarja. Az alanynak együttműködőnek kell lenni, anélkül nem megy semmi!!!
JAJMÁR
@bencemacska: 17:08 Nem kizárt, hogy változni fognak a dolgok, jó lenne. Meglátjuk, mint hoz a jövő . Lehet, hogy ez a helyes út.

Igaz, hogy én ezt nem hiszem, mert amíg ez a romaügyi szakértő úr "sem" megy ki a telepre, és nem mondja el ugyanezt ott az embereknek, és nem mutatja meg a hogyant, ez nem több, mint üres beszéd. Ez nekünk szól, hogy ő, lám-lám... hogy megmondja a tutit.
bencemacska
@JAJMÁR: Szvsz: megegyezés csak úgy lehet, ha mindkét fél akarja, és tesz is érte.
miazavalami
Ez az ember bátor zseni! :-) nem lehetne valahogy kicserélni Urbánnal?
varirmag
"szakítani kell az elhallgatással, a tabukkal. A rasszistázás kora lejárt, a cigányoknak is változniuk kell""
Igy igaz,de nem változik semmi,mert nem engedik, mert akkor miből élnének a horváth aladárok és a szarhabosító,úszító , bajkeverő jogvédőknek nevezett senkiháziak.
Miért nem látjuk ,halljuk a TV-ben a rádióban Forgács Istvánt ? Miért mindig a büntetett előitéletű setétek,horvátok és a hozzájuk hasonlók osztják az észt és vagdalkoznak ész nélkül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.