Orbán 2002 óta folytonosan, 2010 óta pedig már kormányon is úgy cselekszik, mint aki megveti, saját céljaival és a nemzet feltételezett érdekével ellentétesnek tartja a liberális (hozzáteszek még egy jelzőt: képviseleti) demokrácia nyugati, másképpen euroatlanti szabványát. „A haza nem lehet ellenzékben” jelszavától a belső-ázsiai diktátorokhoz való dörgölőzésig, a népszavazás pártpolitikai használatától a közmédia szabadnépesítéséig, az egyházak elismerésének parlamenti szavazásra bízásától a helyi önkormányzatok kiüresítéséig (stb. stb. stb.) volt azért pár ezer jele annak, hogy Orbán illiberális rendszert akar bevezetni, vagy vezet be éppen. A különbség az, hogy most ki is mondta, nagyjából harmincszor említve a liberalizmust, mint valami rossz dolgot, mintegy szájába rágva az anyaországi publikumnak is. Ennyi már elég volt, hogy észrevegyék. Az, hogy most végre kimondta, két dolgot jelenthet, esetleg a kettőt egyszerre. 1. Orbán végleg elvesztette kapcsolatát a valósággal...

Forrás: parameter.sk
Feltöltő: JAJMÁR
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
"A kérdés tehát az, hogy miért választanák (és választják jelen időben, Magyarországon) azt a rendszert, amelyikben rosszabb élni.

A válasz azzal kezdődik, hogy nincs ilyen választás. A magyar polgárok túlnyomó többsége sem elméletben, sem gyakorlatban nem tudja, hogy milyen az élet egy angolos típusú, alkotmányosan liberális korlátozott demokráciában vagy autokráciában. (Zakaria megjegyzi, hogy az ilyen mai rendszerek általában volt angol gyarmatok – hogy mi köze ennek az angolszász és a kontinentális jogrendszer és jogfelfogás különbségéhez, arról talán máskor.)

Amit az átlagpolgár tud: az a jó, ha a többség akarata érvényesül, és az a rossz, ha egy kisebbségé a többséggel szemben. Szerinte a demokrácia a többség akaratának érvényesülése, és nem több. Sőt, a magyar választók túlnyomó része – az elit negyedszázados butító munkájának eredményeként – a liberalizmus fogalmával sincs tisztában, ezért a liberális rendszert eleve rossznak tartja."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.