Orvoshiány, egyre hosszabb várólisták, esetenként vállalhatatlan munka- és ellátási körülmények – sokak szerint leginkább ez jellemzi a hazai egészségügyet – írja keddi cikkében a hvg.hu.

Megjegyzik, hogy láthatóan a kormánynak nincs ezzel baja, sőt egyre több magánszolgáltató jelenik meg a piacon. Ezzel viszont elkerülhetetlen, hogy szegények és gazdagok ellátására osztja a rendszert.

Magyarországon az egészségre elköltött pénz 35 százaléka magánforrásból jön és a költések kétharmada gyógyszerre megy el. A magánforrásból a rendszerbe kerülő pénzek aránya, kikövetkeztethető: a kötelező társadalombiztosítás ellenére igen magas azoknak a száma, akik nem a közszolgáltatókhoz fordulnak problémáikkal – olvasható a cikkben.

Mintha kormány is azt erősítené, hogy akinek van pénze, az fizessen a jobb egészségügyi szolgáltatásokért – ami azt sugallja, hogy az állam nem akar több pénzt költeni az egészségügyre. Azonban olyan is előfordul, hogy egy műtét után a varratszedést már a magánrendelőben javasolja egy orvos.

De ahogy a lap is írja, ha a színvonalas szolgáltatást az állam meg akarja fizettetni a betegekkel, akkor a rendszer élesen kettéválhat és kialakulhat a szegény- és gazdagegészségügy, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. Ez Európában nem így van. „Az állam nem teheti fel a kezét és nem mondhatja azt, hogy nem tudja finanszírozni a rendszert.”

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
@soljanka: Ugyan ki emlékszik már arra hogy anno 300 forintra azt mondta a fidesz által felhergelt nép, hogy annyit sem hajlandó fizetni. Most meg vécépapír sincs a kórházakban. Ezt akarták, hát megkapták kamatostól.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szimba
@gödörben: A "férgese" itt a fidesz szemében, az állam gondoskodására szorult emberek. A birkák közül sokan - orbán kiszolgálói - nem hullanak, sőt luxusban élnek
lajospapa
@spu00: "...mindenki többet akar, mint az adott lehetőségek biztosítanának." Idéztem Tőled. Majd ha beteg leszel véletlenül, eljön az idő nálad is, hogy a maximumot akarod. A maximumot, hogy ne fájjon annyira, hogy holnap vizsgáljanak meg ne fél év múlva, hogy vigyék oda az ágytálat, ha szarnod kell, hozzanak vissza az infarktusból. És mindezt joggal elvárod, mert az általad előállított érték jó részét e címen szedik el Tőled. Vagy netán nem fizeted? Mert van olyan. És mi van ha majd akkor, ha beteg leszel úgy gondolod, hogy gyógyításod lehetőségei bővebbek volnának, ha eggyel kevesebb stadion épül? Neked meg elfogyott a maszekgyógyításra való pénzed?
spu00
@lajospapa: Tudja én nagyon sok ország ellátását láttam, szerencsére nem saját bőrömön tapasztaltam, de függetlenül az ország gazdasági helyzetén majd mindenhol a beteg érdekének megfelelő ellátást kaptak. talán Amerika a kivétel, ahol egyértelműen a pénz dominál. Ez nálunk sajnos nem így van, pedig mondhatni, hogy itt a legnagyobb a paraszolvencia elvárása és adása.
Ami meghatározza, az az ország gazdasági helyzete, s az elmúlt 90 előtti időszakban történtek. Ettől függetlenül panel lakásban élő orvosokat egy bizonyos kor után nem látható, mérnököt annál többet, de ezt nem érdemes ragozni. Ami itt történik, annak főleg emberi okai vannak. Erre még rájön a túlzott gyógyszer fogyasztás. Sok helyen teljes áron adják a gyógyszert, s a beteg kassza elbírálása alapján fizetik vissza egy héten belül, ha jogos a használata.Mit gondol hány milliárd maradna az e.ü-ben nálunk ilyen esetben? DE ott antibiotikumot 14 éves korig csak kórházban adnak.
Ha bele gondol a stadion építésben, akkor annak elég nagy a vissza érkező összege, csak gondoljon bele, egy 10 milliárdos építkezésnél kb. 4 milliárd adó formájában vissza fizetésre kerül, egy csomó ember dolgozik, s az ország vagyona 15 milliárddal bővül.Figyelembe véve a jelenlegi árakat, hogy egy lakás 200 ezer Ft-s négyzetméter árát / építési/, melyért 350 ezret kérnek.
lajospapa
@spu00: Az eü. jelenlegi formában a végére ért, és javíthatatlan. A kevés járadék fizetőtől óriási pénzt vonnak el, többet valóban nem tud a társadalom jó része fizetni. ennek a pénznek jó része nem kerül a betegágy mellé, vagy a vizsgálóba, kezelőbe. Az orvos, ápoló stb. hivatalosan annyit kap amiből nem tud megélni. Marad a paraszolvencia, melyre a hivatalosság úgy tekint, mint a prostitúcióra. Nincs! És el jutottunk odáig, hogy kérdezhetnénk megoldás lenne-e az eü-ben mondjuk tízszeresére emelni a fizetést, Akkor nem lenne para? Dehogynem ! A társadalom elfogadná? Dehogy! Hamarabb elfogadja,hogy a politikus havi másfél millát vigyen haza mint a sebészfőorvos ötszázezert, hivatalosan. Inkább ad neki zsebbe százezret vagy kettőt. Ha tud. Ha nem? Dögöljön meg! Pedig már korábban elszedték tőle a rávalót. E helyzet fokozatos javításának útja lehetett volna a vizitdíj, Nagy örömmel leszavaztuk. Az orvosok, ápolók pedig ( aki nem jut, vagy nem fogad el elegendő paraszolvenciát) szépen elmennek külföldre.
miazavalami
@lajospapa: Az oep-ről is világositsd fel.
spu00
@lajospapa: @miazavalami: Aki az e.ü-ről ír, beszél, mindenkinek igaza van valamilyen formában. De ne felejtsük el, hogy amig nálunk 45 évig voltak itt az oroszok, addig az osztrákoknál csak 10 évig, s a két idöszak közötti történések meghatározták, s meghatározzák a most történteket, s ez még tovább is fog tartani, talán egyre jobb feltételekkel. Jelenleg akkora a gazdasági és hozzá állási különbség a két ország között, hogy hosszú idő kell ahhoz, hogy a jelenlegi szintjüket elérjük. Ez kb. még 20 év.Ne gondoljanak rosszat rólam emiatt, de 1989-ben azt hittem és mondtam, hogy országunk 10 év alatt behozza a két ország közötti különbségeket. Gondoltam mind ezt, hogy 1945-ben 3 év alatt működő képessé tették az akkori emberek az országot, akkor 1989-től az adott fejlettség alapján 10 év alatt a magyarok behozzák a 30 év különbségét. Sajnos a körülmények nem ezt hozták. Ha jól körül nézünk, akkor ez lehetett volna még rosszabb is. próbálják meg a történések oldaláról nézve véleményezni, s akkor rájönnek, hogy sokkal nagyobb jelenleg az emberi probléma, mint a pénzügyi. Az, hogy külföldre mennek, lehet, de sajnos nagyon kevés a szakmai fejlődési lehetőség, ez csak a nagyon kiemelt tudású orvosoknak sikerül.Ápolónőknek jobb, mert az ottani fizetésért a kintiek nem akarnak dolgozni, a mieinknek meg ez maga a mennyország. Nem akarom Önöket kioktatni,de a lehetőségek adják meg az adott körülményeket. Tényleg mit csináltak, mikor bezárták azt sok korházi osztályt, elbocsájtották az orvosokat ápolókat stb.?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.