Kétmilliárd euró adósságot törlesztett Magyarország október végén az Európai Uniótól 2008 őszén felvett hitelből, amivel önmagában 2,1 százalékponttal csökkent a GDP-arányos államadósság – jelentette be pénteken a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A tárca közleménye szerint a mostani kifizetés után az Európai Unió felé már alig 1,5 milliárd euró tartozás maradt, amit a hitel-megállapodás szerint 2016-ban kell kifizetni. Az Államadósság Kezelő Központ által közölt ütemezés szerint ennek az utolsó részletnek a visszafizetése 2016. második negyedévében lesz esedékes.

Az NGM kifejti, hogy a mostani kifizetés a kormányzati tartalékokat már októberben csökkentette, míg az adósságráta csökkenése az EU elszámolási gyakorlatának megfelelően a november havi adósságmutatóban látszik majd. A törlesztés tovább csökkenti a devizaarányt, így az adósságállomány árfolyamkockázata is kisebb lett – hangsúlyozza a tárca.

"2008 őszén a baloldali kormány az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) összesen 20 milliárd euró keretösszegű hitelt vett fel, a törlesztés terhét a következő kormányokra hagyva" – írja az NGM. Az IMF felé 2013 augusztusában a magyar kormány rendezte minden fennálló adósságát.

A kormány elkötelezett a költségvetési egyensúly fenntartása és az államadósság lebontása mellett – olvasható a közleményben.

A minisztérium csütörtökön azt is közölte, hogy év végére a GDP 75 százaléka alá csökkenhet az államadósság, miután az adósságmutatóban, a GDP arányában 1,7 százalékpontos csökkenés várható.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@F_Viktor: Nem qrtad el, mert Gyurcsany utan Bajnai egy eve a konnyen felejtheto operett kategoriaba tartozik, mert nem igazan hagyott tul nagy nyomot a torikonyvekben...:o)))
F_Viktor
@karma1: Az előző két kormány, Gyurcsány és Bajnai annyit költött a világgazdasági válságban, mint a MANYUP lenyúlása volt, vagy, mint a hitel összege Putyintól.

Ott qrtam el, hogy nem a hitel összege volt 14.29 milliárd euró, s NEM EBBŐL hívta le Orbán az 5,7 milliárdot.
Törölt felhasználó
@F_Viktor: Az amiért kimentek az emberek 2006-ban így utólag az a gyűlölet volt. Természetesen erkölcsi/morális alapon is lett volna bőven okuk, de már tisztán látom, hogy simán az amúgy is radikalizálódott társadalomnak lett indoka..
Viktorék ezeknek a pénzeknek 10-100-1000x lopják el, hazudnak a pofánkba reggel, délben, este. Vezetnek minket vissza a múltba és az esélytelen jövőbe.. Hol van most az a sok szabadságharcos, akik 2006-ban felgyújtották Budapestet elhatalmasodott igazságérzetükkel vezérelve?:)
csip-csop
@F_Viktor: majd elobb-utobb ugy is megtudjuk, mikor a biràgra kerulnek egytol egyig! csak vàrjunk turelmesen! Chasecku is kivàrta a vègèt!
csip-csop
@ziziplanet: nanà, erre lehet szàmitani!
mekkelek
"Az IMF felé 2013 augusztusában a magyar kormány rendezte minden fennálló adósságát."

Amit állampapírokkal váltott ki, a különbség "csak" annyi, hogy annak elköltése nincs kontrollálva.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.