A magánnyugdíjpénztárakról az Országgyűlésnek beterjesztett javaslat védi a korábban kötelezően befizetett tagdíjakból származó, a jövőbeni nyugdíjjáradékok fedezetéül szolgáló vagyont – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-vel.

A közlemény szerint ugyanakkor az új szabályok megkönnyítik az életképes magánnyugdíjpénztárak működését és erősítik a pénztárak átlátható gazdálkodását. A közlemény felidézi, hogy a javaslat kimondja: meg kell szüntetni azt a magánnyugdíjpénztárat, ahol a tagok kevesebb, mint 70 százaléka fizeti be a kötelező havi tagdíjat.

Az NGM hangsúlyozza: az MNB adatai szerint a magánnyugdíjpénztárak tagjai közül ma már alig néhány ezren fizetik a havi, kötelező tagdíjat. 2011-ben a tagok még átlagosan havi tízezer forintot fizettek be, ami mára 500 forintra zsugorodott. Ez a pénztárak vagyonfelélését jelenti, így a nyugdíjasok járadékának majdani kifizetését veszélyezteti. A tagok nyugdíjának durván 25 százalékát a magánnyugdíjpénztárakból kellene megkapniuk. "A kormánynak határozottan lépnie kell ebben a helyzetben, hiszen mintegy 60 ezer magánnyugdíjpénztár-tag nyugdíja került veszélybe" – áll a közleményben.

A Horizont Magánnyugdíjpénztár szerint, bár a törvényjavaslat szövegének értelmezése kérdéses, valójában az összes magánnyugdíjpénztár végelszámolását jelenti. Az Origo hírportálnak küldött közleményük szerint "amennyiben ezt az egyelőre nem teljesen világos jelentésű szöveget úgy értelmezzük, hogy a törvény hatályba lépésétől, azaz vélhetően 2015. január 1-től visszamenőlegesen kell vizsgálni a pénztár tagdíjbefizetéseit, akkor a törvényalkotó számára is vélhetően egyértelmű, hogy a jelenleg működő pénztárak közül egy sem teljesíti ezt a feltételt. Ez a Magyar Nemzeti Bank számára rendszeresen beadott negyedéves jelentésekből világosan kiderül".

A pénztár a napokban készített felmérése szerint a magánnyugdíjpénztári tagok 95 százaléka ma is helyesnek tartja azt a döntést, hogy a magánnyugdíjpénztári rendszerben maradt, és ragaszkodik a tagságához. "Ezek az emberek a törvényjavaslat jelenlegi értelmezése szerint automatikusan visszakényszerülnek a társadalombiztosítási rendszerbe és vagyonuk az államkasszába vándorol" – áll a közleményben. A magánnyugdíjpénztárak az elmúlt időszakban szinte kizárólag támogatásokból működtek, melyeket vagy a tagok vagy külső támogató szervezetek nyújtottak számukra vagy korábban felhalmozott vagyonukat élték fel. Az MTI pénteken kereste a hazai nyugdíjpénztárak túlnyomó többségét képviselő Stabilitás Pénztárszövetséget, ahonnan későbbre ígértek tájékoztatást.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Ha a 3000 milliárd ellopását megúszták akasztás nélkül akkor ezt a rongyos 200 milliárdot miért ne lopná el ez a rohadék maffia kurmány.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toby
és mióta ennyire érzékeny a gengszterhatalom főhatósága a magán-nyugdíjtagok sorsát iletően ? A manyup elzsarolásában miért nem voltak ennyire érzékenyek ?
Clavigo
Ez nem lett volna egyszerűbb magyarázat...? :: MERT KÖLL,,AZÉRT.,Meg különben is,,2/ 3-unk van,,oszt jó napot.
coyote3
@Clavigo: Az igazság viszont nem ez. Mert tolvajok...
volvós
Sunyivargamisike megint rosszul aludt...
Dr. Felipe
Ha a 3000 milliárd ellopását megúszták akasztás nélkül akkor ezt a rongyos 200 milliárdot miért ne lopná el ez a rohadék maffia kurmány.
nemjoezigy
NGM:"A közlemény felidézi, hogy a javaslat kimondja: meg kell szüntetni azt a magánnyugdíjpénztárat, ahol a tagok kevesebb, mint 70 százaléka fizeti be a kötelező havi tagdíjat."
Ez megint a fideszkdnp kézi-vezérléses mutyija.
Miért nem lehet azt elérni, hogy tételes kimutatást kapjon minden hónapban az ügyfél, arról hogy áll a pénze, hogy áll a pénztár. Abból mindenki kitudná számolni, hogy ez megéri e neki.
Hogy miért nem ezt csinálja a kormány? Mert nem akarják ezt csinálni, mert akkor nem lehetne államosítani a pénzt!
dr. prédikátor
Hogy miért kell nekik a 200 milliárd??? CSAK!!! Valakit megint ki staférungolnak vele!!!
Rózsika Hatházi
A magánnyugdíjakat meg kell védeni a leendő nyugdíjasoktól! Még, a végén elgyakják csirkefarhátra.
torok sultan
orbánc király,magyar király /vagy basi /
léptet fakó lován
nevét ki diccsel ejtené
VAN MÉG VALAKI??? Természetesen a seggnyalókon kivül.
torok sultan
Tegnap ismét megnéztem Volner János hozzászólását a 2013-as költségvetés zárszámadása cimmel.
Kis hazánkban ha nem ennyi megvezetett birka bégetne,hanem feltámadnának az 56 -osok,hát nem sok jövőt jósolnék elqrmányunknak.Sem a bandájának,TEK-es fiúk ide vagy oda.!
miazavalami
@Dr. Felipe: Nem ellopják! Megvédik... tőlünk.
szandokan
@torok sultan: Nem érted az egésznek a lényegét, és jössz a szokásos balos gyűlölködéssel. Olvasd el és értelmezd a cikket, majd térj vissza a kuruc infóra...
szandokan
@nemjoezigy: Évek múlva is átlátnád belőle, hogy lesz e pénz, vagy nem? Én egy lehetőséget adnék, hogy minden ember vegye ki a pénzét, akinek van ott, és úgy szüntessék meg a magánnyugdíjpénztárakat.
mekkelek
@szandokan: Az emberek nyilatkoztak hogy maradni akarnak. Akkor mi köze van a kurmánynak a befizetett pénzhez, amikor az a magánszemély és a péztár közötti szerzôdés? Ja és hol a 3000 milliárd meg az egyéni nyugdíjszámlák - ami ugye akkor be lett ígérve amikor lenyúlták a manyup-ot?
A balos gyûlölködés meg a fideszes logika... :)
bencemacska
@szandokan: Az a baj, amikor bejelentették, hogy megvédik, akkor elvették. Azóta mit lehet hinni?!
bencemacska
@mekkelek: És a megfordított igazolás. Nem annak kellett nyilatkozni, aki változtatni akart, hanem az, aki maradni akart! Itt kezdődött a pofátlanság!
sekele
Amikor az emberek nyilatkoztak, hogy maradnának a MNYP-ban akkor még azt mondták továbbra is a MNYP-akba megy a 10% nyugdíj befizetés,illetve az állami részt (75%-ot) nem kapják meg a maradók. Ebből egyik sem teljesült.
Az állami nyugdíj befizetést átnevezték, adó lett belőle, az alaptörvény nem kötelezi az államot,hogy nyugdíjat fizessen. Ettől kezdve az állami nyugdíj is kétséges.
egyeneskifli
@szandokan: Megint az a baj,hogy fényezed őket s próbálod magyarázni a bizonyítványt.
A baloldali szavazó és köztetek fidesznyikek között az a különbség,hogy mi megmerünk fogalmazni kritikát azokkal a pártokkal szemben is amikre szavazunk.
Csodálkozol azon,hogy agy mosottnak titulálnak téged és a többi hasonszőrű Orbán imádót?
tivoli
Lassan írom, hogy megértsék a diszlexiások is:
A magánpénztárba befizetett összeget minden kiszálló postai úton megkapta, egy fillér kár nem érte az állam részéről. Sokan nagyon is megörültek az ölükbe hullott több százezer forintnak.
egyeneskifli
@tivoli: Figyelj!Az emberek nem akartak kilépni a magán nyugdíjpénztárakból.
Ők azért spóroltak ha elérik a nyugdíjkorhatárt akkor legyen mihez nyúlni.
tivoli
@egyeneskifli: ma, 18:31
Biztosan, de legtöbben mégis elköltötték seperc alatt, ahelyett, hogy újra befektették volna.
szandokan
@egyeneskifli: Azt is leírtam, mit tartanék helyes lépésnek. A többit tivoli megfogalmazta helyettem is.
kkalman
"...2015. január 1-től visszamenőlegesen kell vizsgálni a pénztár tagdíjbefizetéseit..."
Ismét egy visszamenőleges törvény. Biztosra mennek, mert kell a stadionokra a pénz.
petike
És a zsírdisznó orbánkancigánynak mi köze hozzá, ha az ÉN pénzemet feléli a nyugdíjpénztár?? (Ha felélné. De gyarapítja.)
Az ellopott 3000 milliárdot ki élte fel? Csak nem a csúti cigány?
petike
@szandokan: Ez lenne a tisztességes megoldás. De a fideSSmaffia nem ismeri a tisztességet. A javaslat is arról szól, hogy a maffiához kerül a pénz, nem az emberekhez.
És ha véletlenül kapnék belőle valamit, és beteszem az önkéntesbe, honnan tudhatnám, hogy két év múlva nem lopja el a fideSSmaffia?
Mert ahogy látszik, ezeknek semmi nem elég, az anyjukat megizélik 2 forintért.
Desischado
Ugyan kérem, kell a pénz a fiúknak! Nyilván ki kell stafírozni egy-két csókost megint! mindent ellopnak, amit lehet! Gazemberek!
Mogyi
@tivoli: Lassan írom, hogy a diszlexiások is megértsék: a hozamot kapták meg a kilépők.A tőkét elvitte az állam. Ez az a bizonyos 3 ezer milliárd forint.
bakegya
Már csakkk egy lépés a banki megtakarítások orbánvicctori lenyúlása-hinta,palinta sikeresen növekszik és jól teljesít a lőrinc- barát állatfarmja.már Váradi András is sikeresen el lett takarítva-FOLYTATJUK...MEGMONDTA VICCTOR.
m.macskosz
@Mogyi: tegnap, 23:47 NA VÉGRE VALAKI LEÍRTA A FRANKÓT!

Biza, hogy nem vitte ki a postás a lóvét, hanem annak függvényében,
kinek melyik pénzintézet vezette a számláját, úgy kapott több vagy
kevesebb hozamot, a tőkéje azonban ugrott!...persze csak a valóságban,
mert a fidesz mézesmadzag szerint gyűlik az egyéni számláján...:(
mate03
@tivoli: Tévedsz,sőt ferdítesz!Csak a hozamot kapták meg! A fiam kivitte Ausztriába a mai napig fizeti,saját zsebből és euróban! Miután euróban kapja a fizetését,megteheti! Még csak annyit.Rákosi óta ilyen szemét intézkedést,egyetlen kormány ,sem mert megcsinálni! Ne csodálkozz hogy a károsultak háborognak!Engem nem érint ,mert vén szar nyugger vagyok ,a nyugdíjamból,meg a kevéske megtakarításomból,amiért megdolgoztam megélek! Csak azt a sok tehetséges fiatalt sajnálom,akik diplomával,jó szakemberként,havi kétszázezer bruttóért,kénytelenek eladni magukat! Ha nem értesz,egyet velem,azt sem bánom! Mert az élettapasztalatom, engem igazol!
tivoli
@Mogyi: @m.macskosz: @mate03: Nem érte kár a befizetőket, mert a hozzájárulást amúgy is fizetni kellett volna, csak nem egyéni számlára, hanem a közösbe.
Mivel a rendszer úgy működött mindig, hogy a tegnapi befizetésekből kapták az ellátást a tegnapi nyugdíjasok, a maiból a maiak, a holnapiból a holnapiak. Mindenkori dolgozó réteg tartja el a nyugdíjasait. Tehát az a pénz, ami a magánpénztárakba ment, ki lett vonva ebből a rendszerből, abból égetően hiányzott. S mivel egyre kevesebb amúgy is a járulékfizető, bizony égető gond lett, hogy miből fizessen a nyufosó.
Szerintem a legnagyobb szélhámosok azok voltak, akik KÖTELEZŐVÉ tették a magánnyugdíjat. Biztos, hogy valakik piszok jól jártak vele
tivoli
@mate03: ma, 09:33
Miért ne értenék veled egyet? Az csak természetes, hogy az ember háborog bármi igazságtalanság éri, és aggódik gyerekei sorsáért.
De nyugi tata! A fiatalok megoldják a gondjaikat (mint ahogy a Te fiad is), mint ahogy mi is megoldottuk a sajátjainkét annak idején, még a mai napig is!
JAJMÁR
Vajon az állami nyugdíjalapba befizetők kapnak-e hozamot? Kimutatást, hogy mennyit fizetett be és az ő befizetésével hogyan bánnak? Örökölhető-e?
Belemegy a nagy kalapba, és majd vagy kap valamennyi nyugdíjat, vagy nem !

Biztos, hogy valakik piszok jól járnak vele,
Bercifiu
@tivoli: Lassan írom, hogy ez egy qnagy átverés. A szópógép nem mindig működik.
egyeneskifli
@tivoli: Mibe fektették volna be?
Milyen befektetési lehetőségek vannak ebben az országban ami nincs szétcseszve?
Toby
Az NGM konfabulációjáról jut eszembe:

- a négy fideszes politikust szállító autó árokba borul. Egy arra járó helyi ember értesíti a rendőrséget, ám mire azok kiérnek, már négy sirhalom áll az út mellett.
Kérdik a helyi embert: - kik vannak a halmok alatt ?
- hát a három utas meg a sofőr!
- éltek még, mikor maga ideért, mit mondtak ?
- hát egyikük mondta, hogy ők politikusok, a másik meg, hogy ne temessem el őket, mert még élnek, de én ezeknek már nem hiszek !
tivoli
@egyeneskifli: ma, 19:47
Vannak befektetési tanácsadók.
egyeneskifli
De jóóó!
Mondjuk a tőzsdéhez?
Amiről azt tartják,hogy 600 ezer forint alatt nem is érdemes belevágni és ez az alap.
Vagy a kötvények,vagy tegye be bankba?
Azt a pár ezer forintot?
tivoli
@egyeneskifli: ma, 20:15
Á dehogy. Menj be az első boltba, ruházkodj fel, fizess be egy egzotikus útra, élvezd ki, hogy összegyűjtöttek neked egy kis pénzmagot.
A tőzsdére meg az menjen akinek néhány milko se ide, se oda.
Szimba
"az új szabályok megkönnyítik az életképes magánnyugdíjpénztárak működését " - azok melyek, tessék mondani? Mert át lehetne oda tenni a mostaniakból egyenként névre szólóan. Tudjátok, kovács józsinak van mos x ft-ja a megkellszüntetnimagánnyugdíjpénztárban, akkor át kell tenni kovács józsi x ft-ját abba az életképesbe. " és akkor védi a korábban kötelezően befizetett tagdíjakból származó, a jövőbeni nyugdíjjáradékok fedezetéül szolgáló vagyont"
spu00
Tényleg, miért foglalkozik a kormány a manyuposokkal? alá kell íratni velük, hogy a be nem fizetett járulék arányosan lemondanak leendő nyugdíj fizetésükről, mert a differenciát a magán nyugdíj kasszától kapják. Ezzel le lehetne zárni a témát és kész. Miért érdekli a kormányt, hogy 60.000 embernek jobb lesz, mint a többinek? Gondolják, hogy irigyek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.