Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor gondolkodásából hiányzik az együttműködés elfogadása, barát-ellenség dichotómiában látja a világot, és az ellenséget a Nyugatban látja, barátokat pedig Keleten keres, ami szemben áll Magyarország nemzeti érdekeivel.

A DK elnöke a párt által pénteken, Budapesten rendezett, Az elszigetelt Magyarország és a globális világ című külpolitikai konferenciát megnyitó beszédében kiemelte, a jelenlegi külpolitika következménye, hogy az elmúlt 30-35 évben az ország soha nem volt ennyire elszigetelve, mint most. 2015-ben növekedni fog a kormány külső és belső elszigetelődése, nemzetközi és belpolitikai konfliktusokkal lesz teli az év – vélekedett.

Gyurcsány: Orbán szemben áll a magyar nemzeti érdekekkel

Gyurcsány Ferenc kijelentette: aki másfajta külpolitikát akar látni, annak nincs más választása, mint hogy itthon és külföldön is azt kívánja, hogy minél előbb bukjon meg ez a kormány. A demokratikus ellenzék nagy célja az előrehozott választás elérése lehet – tette hozzá.

Mint mondta, a kormányfő egyre nyilvánvalóbban határozza meg a világlátását, amelynek középpontjában az "a sokunknak fura, elfogadhatatlan tétel"  áll, hogy a Nyugat hanyatlik, holott a világgazdaság teljesítményének felét a transzatlanti közösség adja, előnye egyértelmű a tudományt, a kultúrát és a pénzügyeket tekintve is. Elég csak megnézni, honnan hova vándorol önszántából a legtöbb ember – fűzte hozzá.

A DK elnöke szerint ezzel szemben "a keleti szeleket váró" miniszterelnök inkább Oroszország, egy olyan ország szövetségese akar lenni, amelynek gazdasági ereje a huszada a nyugaténak. A korábbi "antiorosz politikusból" Magyarország legoroszbarátabb politikusává vált, azonban az Oroszországgal kötött stratégiai szövetség alappillérei megbuknak  - közölte.

Eörsi Mátyás volt külügyi államtitkár előadásában kifejtette: Magyarországon nincs külpolitika, valójában csak belpolitika van, és annak vannak külpolitikai hatásai. A keleti nyitás politikájában nincs ideológia, a pénzszerzés az alapja, mert ha a kormánynak pénzre van szüksége, nem fordulhat a nyugati demokratikus intézményekhez, hiszen azok megszabnák, hogy mire fordítsák a pénzt, de a keleti országokat, Oroszországot nem érdekli, hogy a pénz „egy részét hogyan teszik zsebre az oligarchák” – hangoztatta.

Eörsi Mátyás szerint diplomácia helyett félelem van a külügyi tárcánál, és minden rendszer, amely félelemre épül, kudarcra van ítélve. Ahol egy sportriporter lehet külügyi szóvivő, sokat elárul arról, mint gondol a kormány a külpolitikáról – vélekedett. Mint mondta, mára nem maradt barátja Magyarországnak, nincs szövetségese Európában, tönkretette a kapcsolatait az Egyesült Államokkal, és a korábban támogató Lengyelország és Litvánia is "kifarolt mögüle".

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
@nemjoezigy: irod : Leváltásukkor semmi gazdasági elszámoltatás nem történt!
De hiszen a Fidesz folyamatosan rajta van, hogy az előző kormányt, az emútnyócévet
számon kérje !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nemjoezigy
Azért ne legyünk ennyire feledékenyek: ezt a rablóbandát a gyurcsányi éra hozta ránk! Akkor is elégedetlen volt a nép (azért nem ennyire)
Nekik még annyi hátrányuk is volt, hogy baloldalinak mondták magukat, de kapitalista módon uralkodtak.
A képviselők a néptől (az országtól) függetlenül honorálták magukat, gazdagodtak, cégekhez jutottak, nyitották a bér és jövedelem ollót, fokozták a társadalom szétszakadását.
Leváltásukkor semmi gazdasági elszámoltatás nem történt! Attól félek, hogy ugyanez történik majd a fideszkdnprablóbanda eltávolításakor is.
Tehát lassan az újra hatalomra segítésükkel. stb, stb.
nyanya001
@nemjoezigy: irod : Leváltásukkor semmi gazdasági elszámoltatás nem történt!
De hiszen a Fidesz folyamatosan rajta van, hogy az előző kormányt, az emútnyócévet
számon kérje !
Desischado
Mondjuk ez igaz. Életük boldogsága lenne, ha ki tudnák iktatni Gyurcsányt meg az "ellenzéket" de az istennek sem akar sikerülni, hehehe...!
tivoli
Ha Ön, Gyurcsány Úr annyira elkötelezett Orbán ellenes, első lépésként nemmel kellett volna szavaznia a törvényei ELLEN.
rugacs
Ezt a sötét és nagyon beteg gondolkodású embert el kéne már felejteni. Tipikus hatalom mániás. Előre hozott választásokat akar, mikor a megmérettetés az idén volt és akkor csúfosan megbukott.
Ennek az embernek semmi önkritikája nincs. Miközben önbizalma határtalan.
Nem lehetne valami törvényt hozni, hogy kizárólag otthon, családi körben politizálhasson csak?
A kép jó válasz a pletykákra: Fleto és mellette a jóbarátja, gúdfrend :-)
mate03
@Desischado: Pedig próbálkoztak,nem egyszer ,nem kétszer! Gyurcsányt nem sikerült ,rabszíjon vezetni! Ez az amit Viktor ,és a (rugacs) félék,nem tudnak elviselni!
Mindzsi
@rugacs: a ballibek erkölcsiségére ezúttal - tekintettel az ünnepekre - nem térek ki...
...viszont meggyőződésem, hogy nem sportoltak versenyszerűen, mert a sportszerűség nagyon messze áll tőlük
nonszensz, hogy egy vesztes - akit 3 meccsen is szarrá vertek - a győztest mocskolja
megjegyzem: nem is annyira a Fidesz felkészültsége, hanem a "demokrata ellenzék" néven emlegetett katyvasz hülyesége, dilettanciája, "csapatszelleme" határozta meg az eredményt
Tekla
@nemjoezigy: Hát ha a sz@r meg a f.s között lehet választani a kor még mindig a Jobbikat kéne preferálni.
Csizmás Kond
...és pontosan Ferenc az aki a nemzet érdekében szólal fel...szerintem ez az éb legnagyobb blöffje.
Tekla
@mate03: Én sem bírom el viselni ! Már rég ott kéne legyen a Lud-Millás barátai körében.
hetöndöe
Qrbán az utcán hörgött anno a második veresége után előrehozott választásokat követelve,majd szétverette fél Budapestet de ez látom sokakat nem zavar itt.
nemjoezigy
@nyanya001: tegnap, 21:57: és? Az, hogy beszélnek róla az azt jelenti, hogy rajta van?
Szerintem nem csinálnak ez ügyben (sem) semmit!
Ez olyan vica-verza, én se bántalak, ha te nyersz, te se bántasz ha én nyerek. Számunkra az eredmény: MINDKETTŐNÉL MEGMARAD A LOPOTT HOLMI! ennyi.:-(
Ha tettél volna egy :-) vagy egy ilyent :) akkor nem válaszolok:-) :)
papa.49
Gyurcsány Ferencnek voltak jó elgondolásai de legyünk őszinték őt a saját pártja buktatta meg, avval hogy kihátrált mögüle, ez a hazugoviccsal elő nem fordulhat, mert az a fütyisz aki kiakar hátrálni már dobva is van( lásd. Pokorni), a másik dolog viszont nem tudott következetes lenni, a célok tekintetében...
Összességében a Gyurcsány veresége a komplett baloldal megsemmisüléséhez vezetett, 5 éve nem tudnak talpra állni a 2010 országgyűlési választások óta...
Azért én nem tartottam helyesnek a visszatérését a politikai életbe, most végképp nem, jó pár év múlva esetleg, bár akkor se lett volna biztos jó...
Az ő visszatérése helyett kellett volna keresni valakit egy fiatal nem leamortizált politikai arcú embert akit 2-3 év alatt fel lehet építeni, elfogadottá lehet tenni, és főként a fütyisz nem tud ellene acsarkodni, bár ők még az élő fába is beletudnak kötni...
Ehelyett viszont ment egész évben a cirkuszolás ki, kivel igen, kivel nem, mondjuk az is jó húzás volt a fütyisz részéről hogy ,,lehetőséget adtak, jó néhány parazitának,, hogy tovább erodálja az amúgy megroggyant baloldalt...
Régen hajtom hogy per,pillanat nem látni olyan személyt a baloldalon aki mögé feltudna sorakozni a tömeg, addig míg ilyen személy nem lesz a fütyisztől megszabadulni sem sikerül...
Desischado
@mate03: Igazad van, Mate! Pedig de boldogok lennének! De nem jött össze, hehehe... (kaján káröröm)
zsizsike
szegény Gyurcsi, mindig pofára esik. bármihez fogna valaki mindig kiteszi a lábát elébe.
senkifia68
@papa.49: Már megbocsáss öreg, de Te hol a bánatban éltél az EMÚTTIZENKÉTÉV_ben???
Gyurcsány 2004-ben megpuccsolta Medgyessyt az SZDSZ támogatásával! Aztán 2006-ban megnyert egy választást a választópolgárok brutális becsapásával, az ország gazdasági helyzetének eltitkolásával (ezt vallotta be az öszödi beszédben!). 2008-ban gazdasági csődbe és brutális devizaadősságba vitte az országot! És mit is csinált a szereinted "hűtlen" pártjával? Miután 2006-ban a fent leírt módon megtartotta a miniszterelnöki posztot, magához ragadta a pártelnöki funkciót is.(nem kell párt gyámkodás a miniszterelnök felett!). Először kicsinálta azokat akik ellenezték a koncentrált hatalmat.Pl. a diktatórikus vezetési stílusát bíráló Társadalompolitikai tagozatot galyra vágta, a kettős hatalom megszüntetését kezdeményező pécsi pártitkárnak fegyelmit adatott, majd kizáratta a pártból!
És hogy mennyire kell félni Fletótól? Nagyon! Ő maga mondta, amikor saját maga ellen nyújtott be bizalmatlansági indítványt, galyra vágva az országot, lefejezve és kivéreztetve az MSZP-t sunyi módon eloldalgott!
Egy gerinctelen féreg, a szó klasszikus értelmében hazaáruló!!!
zsizsike
@senkifia68: elgondolkodtató amit mondasz, de én még mindig szeretem egy kicsit, mert olyan szépen tud beszélni. meg snájdig gyerek is, csak most egy kicsit meghízott ahogy elnézem. úgy néz ki ezen a képen mint egy megdicsőült angyalka, akinek glória van a feje fölött.
papa.49
@senkifia68: Nem tudom te végig olvastad-e amit írtam, mert én nem védem a Gyurcsányt, sőt inkább hibásnak tartom sok mindenben,DE nem lehet mindent az ő nyakába varrni, mert ugye volt ott más prominens az mszp. részéről bőven benne a xarkeverésben!!!
Az is biztos nem való ME. nek, jó szónok az igaz, de van nekünk most is egy jó szónokunk oszt. mire megyünk vele, hát nem sokra mondhatni...
A Medgyesyre visszatérve én úgy emlékszem nem kevés szurkoló volt a mszp. ben is a bankár ellen, akik szintén várták hogy kicsinálja valaki a megválasztott ME. köt...
Na de ez már a múlt és tovább kellene lépni, de evvel az mszp. vezetői garnitúrával csak lefelé fognak lépni...
Kellene már egy ember aki összetudná fogni a baloldal szétforgácsolt erőit, mert csak közösen lehet győzni a fütyiszek felett, csak az a baj lehet ez az ember még meg se született...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.