A Miniszterelnökség szerint a kereskedelemben életben lépő jogszabályváltozások nem indokolják a Tescóban zajló leépítéseket, az elbocsátások és a boltbezárások mögött sokkal inkább a társaság anyavállalatának gazdasági nehézségei állnak.

A Tesco hétfőn közölte: több mint 500 magyar munkavállalóval közlik hétfőn az áruházlánc illetékesei, hogy február 4-től megszűnik a munkahelyük, de lesz, akinek új állást kínálnak.

Az egyik új törvény kimondja, hogy a két egymást követő évben veszteségesen működő üzleteknek el kell hagyniuk Magyarországot. A Tesco a nyereségesség érdekében, az üzletág teljes stratégiai felülvizsgálatát követően 13 üzletének bezárása és az ezzel járó elbocsátások mellett döntött – indokolta a lépést a cég közleményében Nigel Jones, a Tesco magyarországi vezérigazgatója.

A Miniszterelnökség hétfői közleménye szerint elfogadhatatlan, hogy a Tesco magyarországi menedzsmentje alig burkolt módon a magyar kormányra próbálja hárítani annak felelősségét, hogy 560 munkavállalójának felmond, és 13 üzletét bezárja.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelkedése, a márciustól életbe lépő vasárnapi nyitvatartási rend változása, a 2017-től megkövetelt nyereséges működés nem indokolják az áruházláncnál jelenleg zajló leépítéseket. "A kormány továbbra is fontos stratégiai partnerének tekinti a Tescót, de önmérsékletre és igazmondásra szólítja fel a társaság magyarországi vezetőit" – áll a közleményben.

A Miniszterelnökség szerint a Tesco anyavállalatának gazdasági problémái – 263 millió fonttal (106 milliárd forinttal) túlbecsült nagy-britanniai eredménye, a cég szigetországi vezetőinek lemondása, a Moody’s leminősítése és a társaság részvényeinek szabadesése – sokkal inkább indokolják a cégcsoport leányvállalatainál zajló leépítéseket és boltbezárásokat, mint a magyar kormány piacvédelmi döntései.

A közlemény kitér arra is: a magyar kormány stratégiai megállapodás keretében évek óta a dolgozók védelmében és a hazai áruk arányának növelése érdekében működik együtt a Tescóval. A legnagyobb forgalmú kereskedelmi lánc ugyanakkor a nyilvános beszámolók szerint évek óta milliárdos nagyságrendben menti ki "a magyar emberek pénzén előállított nyereségét", így csökkentve adózás előtti eredményeit, ezzel óriási károkat okozva a költségvetésnek.

Ősszel az is kiderült, hogy azért, mert a brit központban mintegy 106 milliárd forinttal túlbecsülték a 2014-re várt nyereséget. "A kormány nem ért egyet azzal, hogy az angol és a hazai menedzsment által elkövetett súlyos hibák árát a magyar fogyasztóknak kellene kifizetniük, és a jövőben is mindent megtesz azért, hogy növelje a fogyasztók jogbiztonságát, az ellátás színvonalát, és csökkentse a kiskereskedelemben dolgozók kiszolgáltatottságát" – tartalmazza a közlemény.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mekkelek
Lázár igazát csak úgy lehetne bebizonyítani, ha visszavonnák a 60-szorosára emelt élelmiszer felügyeleti sarcot, a nyereségességi törvényt és a kötelezô vasárnapi zárvatartást. Addig csak süket duma, és vállalkozás legyen a talpán amelyik ekkora odab*szás után nem kezdene el költséget csökkenteni...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kukac50
A vasárnapi zárva tartást sem indokolja semmi.Vagy legyen zárva minden elárusító hely vagy egy sem! Ha Én rajtam múlna a Fideszes politikusok élete Én nem kivételeznék mindet börtönbe.
coni
10 Milliárddal nőtt a Tesco (korábban is magas) élelmiszer felügyeleti adója. Zsiványok hogy nem tudják lenyelni!
Senara
Mivel lézer mindenhez ért majd ö megmondja indokolt e a felmondás . Régi bevált taktika, saját disznóságukat másra kenik .
mekkelek
Lázár igazát csak úgy lehetne bebizonyítani, ha visszavonnák a 60-szorosára emelt élelmiszer felügyeleti sarcot, a nyereségességi törvényt és a kötelezô vasárnapi zárvatartást. Addig csak süket duma, és vállalkozás legyen a talpán amelyik ekkora odab*szás után nem kezdene el költséget csökkenteni...
nemkati
Egy vállalkozás - és mindegy, hogy magyar, vagy külföldi - még Magyarországon is szabadon dönthet, hogy fejleszti-e, változatlanul működteti, vagy leépíti/megszünteti a vállalkozását. Kivéve, ha a magyar kormány olyan törvényeket hoz, amivel csődbe viszi a vállalkozást: ekkor pártunknak és kormányunknak köszönhetően kénytelen befejezni a tevékenységét.

Egy olyan pártkatona, mint Lázár, aki pofátlanul és szemérmetlenül válik évek alatt milliárdossá közpénzből, és aki hozzájárul vagy megszavaz embertelen törvényeket, az még annak a jogát is elvesztette, hogy egyáltalán véleményt mondjon egy vállalkozás vezetőinek döntéséről.
pbalage
na már a teszkó is a Gyurcsány kottájából játszik.
Desischado
Az adók pofátlan emelése, a vasárnapi bezárás, és sorolhatnám tovább! lézer jankó miről vartyog? Talán ezzel foglalkoznának! Még szép, hogy a multi nem nyeli be ezeket a pofátlanságokat! Rablók, még ők dumálnak?! Arcpirító!
nemkati
A Tesco azért zár be 13 áruházat, mert
1. eleve rossz helyen épültek (nincs nagy forgalom)
2. a hely még hagyján, de a közelében épültek más áruházak, így a forgalmuk lecsökkent
3. a termékadókkal és egyéb különadókkal a kormány törvényei csökkentették a nyereségből esetleg megmaradó hasznot
4. a 2 éves veszteséges céget kötelező felszámolni című törvénnyel eleve bezárásra ítélték ezeket az áruházakat.
Hofipisti
Ha jól emlékszem, a TESCO az első tíz között volt, akik a kormánnyal együttműködési megállapodást írtak alá. Ez az első hála-lépés. Persze aki egy ilyen kormánynak "lehajol" az vessen magára.
troppauerhumer
Bizonyos derűvel vettem tudomásul, hogy "őszinteségre" szólítják fel a TESCO-t a Miniszterelnökségtől. Ezek szerint - a sok-sok hazugságuk ellenére - még tudják, mi az őszinteség. Ez lehetne biztató jel is, ha nem ismernénk őkelmééket úgy, mint "az ellenkezője sem igaz annak, amit hazudnak".
A TESCO-nak kétségtelenül brutális büntetést kellett kiállniuk Angliában. Csakhogy már hetekkel korábban! A magyar kormányzat meg "ha lúd, legyen kövér" alapon - csak a jó ég tudja miért - tovább "bünteti" a céget. (A cég sejthetően nem kíván két évig veszteséges lenni, ha emiatt zárnia kell.) Most meg Pilátust játszva mossa a kezeit.
A tőkés - különösen nagy veszeségei idején - magától értetődő módon redukálja a költségeit és persze, hogy elbocsát.
A Fidesz nem tud a tükörbe nézni, nem tudja bevallani, hogy veszélyeztette a magyar családok megélhetését. 560 fő elbocsátása mintegy 500 magyar család egyik keresőjének elvesztését hozza magával. Tetszettek volna korábban gondolkodni a fenenagy kuruc lendületben. Verik a multit, magyar családokon csattan az ostor vége!
troppauerhumer
@mekkelek: A miniszterelnökség,köztük Lázár jó lenne ha csendben lenne!! Most jönnek a kinti problémákkal,de arra nem gondolnak,amíg ők nem hozták be ezt a bezárási tőrvényt addig itt nem volt gond a Tescóval!! A FideSSnek köszönhetik az emberek el bocsájtását is!Ha megdöglik a tehén akkor nem a tejszállító a hibás,hogy nincs tej.Ez olyan mintha a rabló azért hibáztatná az áldozatot, hogy ha pénzt hord magával miért csak ilyen keveset, amiért még kirabolni is időpocsékolás!
"menti ki a nyereségét, amit a magyar embereken keres" Nem szószerinti, de miért is kellett az AUDI támogatását felfüggeszteni "aki szintén kiviszi a nyereségét"? mert 10 milliárd helyett 40 milliárddal támogatta a magyar kormány! Tudtuk meg az EU-tól Akkor hogyis van ez??? Egyébként egy cég sem azért jött ide (MERCEDESSZEL bezárólag), hogy Terézanyaként lássák el a FideSs maffiát. Senki nem azért jön ide, és tőlünk se megy senki azért külfödre céget nyitni, hogy a nyereséget odaajándékozza .Ezek piaci törvényszerűségek.
Magyarázom a bizonyítványomat!!
gulyasgyula
@nemkati: Végre valaki aki lát is nemcsak néz .. A tesco már akkor fontolgatta eggyes üzleteinek a bezárását amikor vasárnapi nyitvatartás még szóba se jött ..
MEG KELL NÉZNI MI A HELYZET ANGLIÁBA A TESCOVAL .MIÉRT ZAVARTÁK EL AZ ANGOL NAGYFŐNÖKÖT !!!
nemkati
@gulyasgyula: Ezért is írtam utolsó helyre a 2 éves veszteséges működés miatti kötelező bezárást, és a vasárnapi zárvatartást már nem is írtam, hiszen az előző 4 ok már bőven elég volt annak a 13 üzletnek a bezárásához - a vasárnapi zárvatartási kényszer már csak hab a tortán.
mekkelek
@nemkati: "a 2 éves veszteséges céget kötelező felszámolni című törvénnyel eleve bezárásra ítélték ezeket az áruházakat."

Az a cég egészére, nem a áruházanként vonatkozik, tehát akár hagyhatták volna veszteségesen működni őket akármilyen megfontolásból.

A különadók Tescóra (multira) szabottak, tehát a kormány - nem először - belenyul a piac szabályozásába amit természetesen mi fogunk megfizetni a drágább termékek vásárlásával, esetleges munkanélkülivé válással. És mindez miért? Mert "csak".
nemkati
@mekkelek: Jó, ezt nem tudtam, vagy félreértettem. Ma délután a Klubrádióban hallottam valakinek a Tesco áruházak bezárásáról szóló indoklását, így ragadt meg a fejemben, de vezetés közben, egy sereg balfék pofátlankodása közepette hallgattam a rádiót, valamit lehet, hogy nem jól értettem, meg a jogszabályt se ismerem tökéletesen. Köszi az infót.
mekkelek
@gulyasgyula: Az angliai helyzet nem feltétlenül jelent itteni boltbezárásokat, de a Tesco részére 60-szorosásra!!! emelt élelmiszer felügyeleti sarc és a veszteségesség tiltása valószínûleg felgyorsította az eseményeket.

OV kurmánya nagy tanítómester a felelôsség áthárításában, ferdítésben, és így felettébb gyomorforgató hogy pont ezek pofáznak akkor, amikor ôk teremtettek ismét - teljesen szándékosan - olyan helyzetet amibe a szopó ágon levô bármilyen vállalkozás belerokkanhat.
volvós
Jobban örülnék, ha lézerjaniék egy betonfalnak mennének
neki, mondjuk teljes gázzal !!!
mekkelek
@nemkati: A Tesco/Auchan/Spar/Lidl/Aldi stb. az egy gazdákodó egység a boltjinak számától függetlenül, míg pl a CBA/Reál/Coop boltjai franchise rendszerben mûködnek, így minden bolt külön egység. Emiatt az sávossá váló élelmiszer felügyeleti díjból sem a tavalyi mérték 60-szorosa vonatkozik rájuk, hanem az adott bolt forgalmától függô, ami 500millió alatt (szinte az összes boltjuk) 0% a tavalyi 0.1% után.

www.origo.hu/gazdasag/20141110-a-kormany-visszacsempeszi-a-valsagadot-fizethet-a-tesco.html
Meine Ehre heisst Treue
Az alkalmazottak szempontjából teljesen mindegy, hogy ki hazudik.
A kormánynak pedig már nincs hitele ebben az országban (sem).
nemkati
@mekkelek: Ez egy égbekiáltó gazság, mint a többi aljassága ennek a kormánynak. Amit ostoba bunkók módjára eltűrünk.

Szerintem, aki nem egy tökkelütött hülye, annak mára világossá válhatott, hogy a Fidesz megalapozta, majd a feltételeket megteremtette, végül végrehajtotta azt a tervét, hogy az ország megszerezhető (meglévő, és az időközben a nép által előállított) vagyonát átjátssza a feltétlen hívei kezébe. Ezen munkálkodott 1989 óta, természetesen az 0rbán fejéből kipattant zseniális elképzelés megvalósításának érdekében. Mára néhány tisztességes politikus kilépése után a maradék - sajnos nagyon nagy számú - feltétlen fidesz-hívő és aljasságban, szemérmetlenségben a Fidesznek pontosan megfelelő pártkatona korruptságának, elvtelenségének köszönhetően a korábban meglévő, és a naponta megtermelt vagyonunk nagy része a pillanatok alatt milliárdossá váló kormánypárti politikusok és azok családtagjai, lekötelezettjei zsebébe vándorol.

Közben meg ugye sorban teszik tönkre a rohadt külföldi bankunkat, külföldi vállalkozásokat, és azokat a magyar vállalkozásokat, amik nem tartoznak a Fidesz érdekkörébe - erre több tanút is sorohatok.

Az utóbbi hónapok eszement törvényei nem ostobaságok. Kifejezetten azt a célt szolgálják, hogy legyen szíves a magyar nép megbuktatni ezt a kormányt. Elegük van a gondokból, éppen eléggé megszedték magukat (és bebiztosították a vagyonukat a visszaperlés ellen), hogy a hátralevő életüket békében, láblógatva élhessék. Ami a bukásig hátralevő időt jelenti: minden újabb sarc csak az ő vagyonukat növeli, míg eközben röhögnek a markukba, hogy ezzel az ostoba néppel még ezt is megtehetik, és még mindig nem pofozta le őket a trónusukról senki.

Mindannyian szégyellhetjük magunkat, minden egyes nap minden percében, amíg hagyjuk, hogy ezek a bűnözők kifosszák az országunkat, amig szabadlábon hagyjuk őket, és nem zárjuk őket egy kőbányába életük végéig bűnhődni és vezekelni!
nemkati
És mielőtt bárki azt gondolná, hogy a Tesco a szívem csücske: nem, csak éppen nagyon közel van, így bármikor (ma még akár vasárnap is, de már nem sokáig) minden szükséges dolgot bevásárolhatok ott.

Éppen most vettem - sajnos - egy csomagolt párizsit, aminek kilója 3843 ft! Esküszöm, többet ilyet nem teszek! Ez egy "Zimbo Premium pilisi delikát párizsi, 70 g, 269 Ft, 5 szelet", kilója 3843 ft. Épeszű ember nem vesz egy szelet papírvékony parizert 54 forintért. Nem vagyok normális! Egy kolbász vagy téliszalámi kerül ennyibe.
gulyasgyula
@nemkati: Adózni senki nem szeret és nem is akar , ez a normális . Az ilyen nagy cégek sok trükköt tudnak amire egy kis boltnak nincs lehetősége ..A világban mindenüt folyamatos a harc az adózó és az adóhatóság között .Hogy mit tudnak tovább terhelni a lakoságra az nem fogjuk megtudni mert amit a vevők zsebe elbirt eddig is rátelhelték .Amikor a hus nagyker áfáit levitték,, a boltban emelkedtek az árak , tehát már ellőbb kellett volna keményen adóztatni őket..A vevő igyis ugyis fizet a tőkés meg minden nap 1-2 forintal több nyereséget akart eddig is..
Senara
A hatalmas épület felépítése óriási összegbe kerül . Telerakni áruval , nyáron légkondi , télen fűtés és a dolgozók fizetése közterhek , nyitásnapjától , pluszadó . Két év alatt nyereséget követelni és erre törvényt hozni aljasság ! Annak tudatába , hogy miért hozták ezt a törvényt nincsenek szavak .
Borda
@Senara: Pontosan így van! Lázár Jancsikának lövése nincs a kereskedelemről. Rapcsák táskahordozójaként kezdte,aztán hipp-hopp országgyűlési képviselő lett és napjainkban meg már miniszter. Az ilyenek szólnak bele a kereskedelembe? Ezek csak ahhoz értenek,hogy kinek kell éppen nyalni a jó pozíció eléréséhez. A kormány ezzel magyarázza a munkahelyek elvesztését a Tesco berkein belül? Na és majd a 20000 dohánytermelésből élő alkalmazottak bizonyos hányadának munkanélkülivé válását mivel fogják magyarázni? Az új törvények a dohánytermelőket (MAGYAR) is érinti.
Senara
@Borda: Új világot építenek . Ők lesznek , meg a cselédek . Mutyik 100 ezrei , fideszes üzletek , bankok , biztosítók , szolgáltatók , földbirtokosok , kórházak , stb
sokanvagyunk
Itt azért nem csak a Tescoról van szó. A legtöbb Tescóra - egy légtérben - 10-20 másik egység van települve: gyógyszertár, virág- és újságárus, butikok, pénzváltó, ATM, kávé, ital, falatozó, még nyilvános WC is! stb. Nem hiszem, hogy a Tesco bezárása után ezek az egységek továbbműködhetnek, ezek megszűnése simán megduplázza az elbocsátások számát.
Borda
@sokanvagyunk: Ezért nem kellett volna belenyúlniuk a kereskedelembe. Ha egy láncszemet kivesz,más folyamatot is megállít ezzel. Megbénítanak egy egész rendszert,ami tömeges nyomort fog produkálni lépésről,lépésre.
coni
Rossz szögből nézzük a dolgokat. Itt nem Tescó kontra kormány, hanem nép kontra kormány harc zajlik, hiszen nem a kormánnyal stratégiai együttműködési szerződést kötött (ma már tudjuk mi van mögötte) Tescó érdekeit védjük hanem a sajátunkat. Ha a multik elvéreznek akkor a nemzeti boltok és bankok még jobban megsarcolják a népet és megszűnik egy csomó munkahely.
Politikai pártok szintjén ugyanaz a helyzet. Azért kell a sokszor leszerepelt ellenzékre szavazni mert demokratikus attitűdjüknek köszönhetően őket el fogjuk tudni zavarni ha megerősödik végre egy valóban az ország érdekében ügyködő politikai erő, de ezt nekünk kell kikényszeríteni nem Obamának és Merkelnek.
hetöndöe
@gulyasgyula: Most ez komoly Gyulám?
A nagy multik trükköznek?
Menj be egy multiba és próbálj meg alkudozni az eladóval,hogy te okosba áfa nélkül vásárolnál.Még számla sem kell.
Szerinted hol nem adnak számlát rendszeresen?
A két év veszteséges működés tilalma miért nem vonatkozik minden vállalkozásra?
gulyasgyula
@Senara: @hetöndöe: Ne ugy gondold hogy az eladók : A vezetők utaztatják az árut papiron , kettő cég van eggyik kereskedik a másik az épületet adja hozzá bérbe ..Kereskedő itt van nyilvántatva bérbeadó az adóparadicsomba és olyan drágán adja bérbe at épületet hogy nem marad haszon ..Igy nem tud adózni ..MIND kettő cégnek ugyan azok a tulajdonosai . Igy vitte kia hasznot adómentesen.És tejesen legális !!Ja nekem is volt vállakozásom 30 embernek adtam munkát még 1992-ben az induláskor fél év adómenetséget kaptunk .Miért nem annyit mint egy külföldi befektető ..Tudok olyan üzletett ami a nyitás napján 90 millós forgalmat csinált abból már lehet költségeket fizetni ,nem ..??
mate03
@mekkelek: Ha majd a többi multi is megkezdi a kivonulást,na akkor lest itt,igazi munkanélküliség! A TESCO helyében az összes bezárt boltot,le dózerolnám hogy ne legyen mit megvenni a CBA-nak! Ezt a veszteséget inkább lenyelném!
mekkelek
@gulyasgyula: Csak azt próbáljad meg elmagyarázni hogy a pl. CBA/Real/Coop mennyivel jobbak mint akármelyik multi? Jobbak a termékei/árai/szolgáltatásai színvonala vagy jobban bánnak/jobban fizetnek az alkalmazottaknak, több magyar terméket forgalmaznk, vagy arányaiban többet fizetnek be a költségvetésbe? Vagy csak annyi, hogy a saját êrdekeltségi körbe tartoznak, így piactorzító törvényekkel helyzetbe hozzák ôket, amit majd természetesen valamilyen módon "meghálálnak" a vezírnek (pl. a kertje végében levô Puskás akadémiát TAO pénzbôl megtámogatják szintén az adófizetôket megrövidítve), és bónuszként a dolgozóikat elküldik a következô békemenetre.
Tehát a vásárló/dolgozó/adófizetô semmivel sem fog jobban járni, csak a pénzt maguknak termelik, amit elôfordulhat hogy offshore számlákon pihentetnek, mert amióta kormányon vannak azóta nem egy mutyijukról derüt ki az offshore vonatkozás, meg arra is készülni kell hogy mi lesz ha egyszer esetleg el kell számolni.
Persze a multikkal az ilyen jellegû játékokat nem lehet így eljátszani, ezért ellenséget kell kreálni belôlük és üldözni kell ôket.
gulyasgyula
@mekkelek: A kérdés jogos!a Aki ma azt próbálja elhitetni hogy a hazai üzletláncok , kisválalkozások jobbak mint a külföldi nem mond igazat , sőt a // magyar árú // szlogennel még drágább is , hamarább fizetnek zseből , ők is manipulálnak at áfával stb. De a külföldiek se mennek ki amiből az látszik hogy még mindig meg van tisztes hasznuk . Aki emlékszik a " PLUSSZ "a C+C -re kivete meg őket a spár , a tesco . A beszállítoknak általlába 60 -napra fizetnek , polcpézt fizetet vele ebből, apézből sokat tud produkálni ..Bért a lehető legkevesebbet adnak ugy hogy nem kell a kereskedelmi cégeket sajnálni ...
mekkelek
@gulyasgyula: Én is ezt gondoltam. Semmi más oka nincs a sarcolásnak, csak az hogy a saját zsebbe csatornázzanak minden pénzt. A vásárló/dolgozó/adófizetôpedig nagy ívben le van sz*rva.
Erre jött létre a trafikmutyi, a földmutyi, a takarékszövetkezet mutyi és az összes többi mutyi ami még ezután jönni fog.
hetöndöe
@gulyasgyula: Valami konkrétum esetleg,hogy melyik multi csinálta?
Azt ugye tudjuk,hogy a magyar vállalkozások legalább fele null szaldós vagy veszteséges bevallású.Szerinted hogyan szaporodnak a luxusautók hazánkban,osztódással?Nézz körül egy kicsit a világban és ne higgy a népkábításnak,amit a fidesznyikek nyomnak!
gulyasgyula
@hetöndöe: Játszhatnám itt az okost ,irhatnák neveket de felesleges , hogy ki mennyi adót fizet azt se tudja itt szerintem egyikönk se .A luxusautók vásárlása üzembe tartása mind adóalap csökentők ..A kötségekre 16 % adót fizet a használó ..
Én már ott tartok hogy egy idő óta egy politikusnak se hiszek ,ha fidesz ha ellenzék ..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.