Az Európai Bizottság döntése alapján az EU-ban szabadforgalmú szerként megvásárolható lenne a patikákban a sürgősségi fogamzásgátló, de az egészségügyért felelős tárca vénykötelessé tette a szert.

Az egészségügyért felelős tárca vénykötelessé tette azt a sürgősségi fogamzásgátló tablettát, amely január elején az Európai Bizottság döntése alapján elvben szabadforgalmú szerként szerte az unióban megvásárolható lenne a patikákban – számolt be a Népszabadság pénteken, a Magyar Közlönyben megjelent jogszabály-módosításra hivatkozva.

Az Európai Gyógyszerügyi Hivatal még novemberben tette közzé honlapján az ajánlást, amellyel az ellaOne sürgősségi fogamzásgátlót minden tagországában kivette a receptköteles készítmények köréből. A hatóság javaslatát az Európai Bizottság jóváhagyta.

A Népszabadság emlékeztet, ezek a döntések általában minden tagállamra érvényesek, de a közösségi szabályozás lehetővé teszi "a fogamzásgátló, illetve magzatelhajtó szerek értékesítésével, szállításával és felhasználásával" kapcsolatban tiltó vagy korlátozó jogszabályok elfogadását. Magyarországon éltek a lehetőséggel, és továbbra is korlátozzák a hozzáférést a tablettához, amely az aktus utáni 72 órán belül megakadályozza a terhességet.

A tabletta megvásárlását nem csupán Magyarországon nehezítik így, hanem Horvátországban, Lengyelországban, Németországban és Olaszországban is. Ugyanakkor Bulgáriában, Cipruson, Csehországban, Dániában, Észtországban, Hollandiában, Portugáliában, Romániában, Szlovákiában és Svédországban a vásárló maga veheti le a polcról az esemény utáni tablettát.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Ami szabad az EU-ban, az csakazért sem szabad orbanisztánban.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lópicigáspár
Nem is csodálom! Kíváncsi vagyok az óvszert mikor tiltják már be, hisz alapjába véve gyilkos szerek! Most már csak az a kérdés, mikor börtönözik be az orálisan kényeztető nőket, főleg, ha lenyelik!
adrenalink
@lópicigáspár: Az óvszerre előbb-utóbb kivetik a terméketlen adót...
leszúrt rittberger
Ha megdugtad, főneveled!

Vajon melyik aberrált KDNP-stól származik ez az ötlet is?
vadsanca
Mire kellhet az új nemzedék? Nem lesz munka, megélhetés. Ki fogja őket eltartani? Talán a jó Isten?
kamazuka
Most elérkezett az aszpirin a térdközé ideje!
Vagy a kóláé.-Nem előtte,nem utána,helyette!
darwin
Rossz a cím.Eddig is volt esemény utáni tabletta,
eddig is vényköteles volt és kuuuuuurva drága.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.