Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter egy levélben közölte a civilekkel, hol a helyük.

A civil szervezetek sem állnak a törvények felett – írta Lázár János Jeney Orsolyának, az Amnesty International  magyarországi szervezete vezetőjének.

Lázár Jánosnak egyébként nem magától támadt kedve levelezni: az Amnesty International magyarországi szervezete a civil szervezetek helyzetéről közölt tanulmányt a napokban, és ezzel kapcsolatban Jeney Orsolya levélben fordult Lázár Jánoshoz.

A miniszter válaszában azt írta: magánemberként és politikusként egyaránt mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a civil szféra minél jobban betölthesse azt a szerepet, amelyre egy modern demokráciákban hivatott.

"Azonban a magyar civil társadalom finanszírozási gyakorlata – amit még nagy jóindulattal sem lehet egészséges 'alulról jövő, civil adományokon alapuló finanszírozásnak' nevezni – odavezetett, hogy ezek a szervezetek eltávolodtak a társadalom egészétől és a szféra legerősebbjei 'megélhetési civilként' maguk között osztották el a korlátozottan rendelkezésre álló forrásokat. Lehetőségük ugyan adott volt erre, de ezt a gyakorlatot jogszerűnek és igazságosnak nem tekinthetjük. Azok a civil szervezetek, amelyeket a tanulmányukban a Magyar Kormány által sarokba szorítottként állítanak be, olyan érdekek és értékek szószólóivá váltak, amelyek nem találkoznak a magyar társadalom sorskérdéseivel.

A magyar hatóságok – ellentétben azzal, amit a tanulmányukban írnak – soha nem folytattak 'hadjáratot' a független civil társadalom tagjai ellen. A magyar hatóságok a munkájukat végezték és végzik akkor, amikor a hatályos magyar törvények betartását ellenőrzik azoknál a civil szervezetnél, amelyek közpénzek felett rendelkeznek. Törvényeink ezekre a szervezetekre is egyaránt vonatkoznak." – áll Lázár levelében.

Az AI magyarországi szervezete február 2-án közölte a honlapján a Sarokba szorítva című tanulmányát, amelyben úgy értékelte: a múlt évben több magyar civil szervezet vált hosszan tartó kormányzati támadássorozat célpontjává, ami nagyban akadályozta őket, hogy a munkájukat végezzék, dermesztő hatással volt az egyesülési jogra, és szűkítette a civil szervezetek mozgásterét az országban.

A tanulmányban az olvasható: 2014 májusa óta több magas rangú kormányzati szereplő, ideértve a miniszterelnököt is, fogalmazott meg vádakat a civil szervezetekkel kapcsolatban, több bűncselekmény elkövetésével gyanúsítva meg ezeket a szervezeteket. Szerintük ezek az állítások rendszeresen ismétlődnek azóta is egy ellenséges médiakampány keretében, amelynek célja, hogy rontsák a szervezetek szavahihetőségét, és megkérdőjelezzék munkájukat a társadalom szemében.

Véleményük szerint 2014 tavaszán és nyarán jelentősen nőtt a nyomás a civil szervezetekre, amikor a Miniszterelnökség vizsgálat lefolytatását kezdeményezte az érintett szervezetekkel kapcsolatban. A "rendkívüli ellenőrzés" májusban kezdődött, és 59 civil szervezetet érintett – rögzíti a tanulmány bevezetője. A vizsgálatot a Kehi folytatta le, amely "nincs birtokában olyan garanciáknak, amelyek a függetlenségét és pártatlanságát biztosítanák, és amelynek joghatósága az eljárás lefolytatására erősen vitatott" – írta tanulmányában az Amnesty International magyarországi szervezete.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Hogy van képe olyat állítani, hogy a civil szervezetek maguk között osztják szét a forrásokat? Amikor éppen ők azok, akik a közpénzt maguk között osztják szét? Van ennek bőr a képén? Bátorsága, az nincs, hogy szemen köpje a Lázárt. Csak jöjjön ide, majd megteszem én.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Lézeres ha neked a nép szól be biztos nem fogsz vigyorogni...
tivoli
Mit jelent az, hogy civil szféra?
És nekik miért jár sok milliárd, különböző jogcímeken?
simmering73
Neked Sopronkőhidán, Jankóm. Mert annyitisérsz.
oncogito
Nem sokáig lesz itt már szólásszabadság... :-/
nemkati
Hogy van képe olyat állítani, hogy a civil szervezetek maguk között osztják szét a forrásokat? Amikor éppen ők azok, akik a közpénzt maguk között osztják szét? Van ennek bőr a képén? Bátorsága, az nincs, hogy szemen köpje a Lázárt. Csak jöjjön ide, majd megteszem én.
kakaósbögre
egykis képzavarral élve:ennek a gecinek szar folyik a szájából.
adrenalink
@papa.49: Melyik nép? Aki tavaly sem X-elt be?
Vizual
A források elosztásáról nem tudok semmit. De ez várható volt. Megmérettek és könnyűnek találtattak. Ez nem civil politizálás volt. Semmit nem tudtak de illet volna.
kamazuka
Most elosztom a forrásokat,és arra buzdítok minden ébredőt,ha munkahelyén van is éppen,hogy a nyugalom megzavarása nélkűl igyon egy kupica pálinkát.
Egészségetekre!
bakegya
ELGONDOLKODTAM...KÖZVILÁGOSABBAN----a mészáros jankó-és leendő veje,de említhetnénk azorbánrasipasit is vajon mellik civil kasztba férhet bele azzal a tengersok eltüntetett milliárdDal amit a jognak asztalánál,de inkább alatta utlnak már jó ideje a bankszámláikra,belügyesen,de külügyesen is okkal móddal az orbánkurmány korruptjai-akiknek még a nevét sajnos GOOTFRIEDNEK SEM VOLT SZABAD NYILVÁNOSSÁGRA HOZNI.
Toby
Ez a lézer tetű még rontja a levegőt ?

""Azonban a magyar civil társadalom finanszírozási gyakorlata – amit még nagy jóindulattal sem lehet egészséges 'alulról jövő, civil adományokon alapuló finanszírozásnak' nevezni ..."

Köszönjük lézer, a cöf minősítését !
Levendula
Alacsony vérnyomás ellen... lázárt hallgassa!
tivoli
@bundi: ma, 01:32
Vérkomoly.
A civileknek járnak a milliárdok táncikálásra, a nem civilek meg dögöljenek éhen.
Hellcat
Most a CÖF ről beszélt kizárólag ugye?
bundi
@tivoli: de most komolyan... szerinted mi köze van a lázárnak ahhoz hogy a norvégok kivel kötnek szerződést, arra hogy koordinálják az ő általuk adott pénzek szétosztását azok között akik pályáznak rá?
vagy bízzák a magyar államra?
hvg.hu/itthon/20141112_Eltunt_tizmillio_forint_a_vorosiszapadom
még a gyerekek pénzét is lenyúlják...
szerinted a román kormány vagy a szerb, vagy az ukrán beleszólhat abba, hogy ti hogy osztjátok és kiken keresztül a pénzt a külhoniaknak? mi lenne ha ők határoznák meg, hogy a magyar pénzeket csak az ő embereik oszthatnák szét azoknak akiknek ők akarják?
szerinted a lázárék ezt szó nélkül hagynák?
bretagne
Soha nem lesz vége a civilek vegzálásának. Nagyon-nagyon szomorú. Sajnos, mindent megtesznek, hogy az ő ügyeikről elterelődjék a figyelem. De remélem, nem felejtünk!
dr. prédikátor
lézerannyitisérfácánvadász jankó!!! A pofádon van olyan vastag bőr hogy nyugodtan lehetne belőle cipőtalpat csinálni!!!Sokáig kibirná kopás nélkül!!!
tivoli
@bundi: ma, 15:02
Nem vagyok érintett, nem is érdekel, csak költői kérdés volt.
Bár akik kapják igazságosan, humánusan osztanának el, nem tamponra, meg szemceruzára költenék..
Ahogy mondod, közöm semmi, csak ez az ordítozás ütötte meg a fülem, hogy szegény szerencsétlen civilek.
bundi
@tivoli: civil.info.hu/en_GB/fogalmak
de te is rá tudnál keresni...
és a múltkorihoz az adatokat is megadhatnád...
freemanpetya
Nem a civileknek szólt be, csak a norvégozó civileknek. Én nem norvégoztam, ergo nekem nem is szólhatott be. Akinek nem inge nem veszi magára. Érdekes ez a Lázár bennünket nem cseszeget, pedig nem vagyunk sem fideszesek, sem baloldaliak, sem jobbik betegek. A civil "nagytőkés réteg" a pénzosztók, pedig tényleg maguk között oszthatták a pénzt, tekintettel arra, hogy mindig azok támadják a Lázárt akik norvégoztak.
Desischado
@tivoli: Bocsi, téves lájk! Csak nem egyetértesz a lézerrel?! Az biztos, ha egyszer az emberek besokallnak, akkor nem fog ennyire vigyorogni! Aljas féreg!
tivoli
@Desischado: ma, 00:56
Nem erről szól az ének kedves Desischado.
És nem kellene úton útfélen férgezni csak magáért a férgezés lehetőségéért, mert megesznek a férgek. :-))
Don Quijote
@Toby: Mintha a trafikmutyiról beszélne:-)))
kukac50
Lázár magából indult ki! Ők szétosztják maguk között!
Desischado
@tivoli: Talán nem érdemlik meg? Ne védd őket!
evacica
Lázár "úr" maga se és a társai ae állnak a törvény felett, bár mennyire is úgy gondolják. Jó lenne, ha leszállna végre a földre, remélem, hogy eljön az az ídő mikor felelni kell a tetteikért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.