Alföldi Róbert szerint Magyarország rossz irányban halad. A művész abból az alkalomból nyilatkozott a Die Presse című osztrák napilapnak, hogy a bécsi Volkstheaterben ma lesz Julius Hay „Haben” című darabjának premierje, az ő rendezésében.

A 168 Óra Online lefordította a cikket. "A kormány számára egyedül és csakis az számít, hogy mindenki lojális legyen hozzá. Aki másként gondolkodik, azt hazaárulóként pocskondiázzák" – nyilatkozta a lapnak a művész.

Arra a kérdésre, minek kellene történnie, hogy legalább valami más legyen, úgy válaszolt, hogy a kormánynak és a társadalomban szembe kellene néznie az utóbbi 60-80 évvel. A fasizmussal és a kommunizmussal. Ám mivel ez elmarad, folyton mást teszünk felelőssé a történtekért. A legtöbben félnek az Orbán-kabinettől, ezért felbukkan a szovjet idők jó pár mechanizmusa. Csak akkor lesz jobb – folytatta –, ha minden összedől, mert akkor újra kell kezdeni. A gazdaság az összeomlás szélén áll, 3-3,5 millió ember éhezik, köztük sok gyerek.

Részletek a 168 Óra Online-on >>>

93 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
@ilos: Tőled is nagy teljesítmény buzizol, zsidózol,
csak ennyi telt tőled ?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
Ha már művésznek nevezi magát akkor írjon a darabról a rendezésről és csak azután politizáljon...egyébként, ha arról nincs amit akkor lehet politizálni.
ilos
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
nyanya001
@ilos: Tőled is nagy teljesítmény buzizol, zsidózol,
csak ennyi telt tőled ?
tivoli
Amíg a Nemzeti direktora volt, addig minden szép és jó volt. Érdekes módon azóta szar minden, mióta lejárt a mandátuma. Azt mondja " Csak akkor lesz jobb – folytatta –, ha minden összedől, mert akkor újra kell kezdeni." Hát nála pont ez a probléma, hogy nem tudja újrakezdeni.
nyanya001
@tivoli: Tőled mást vártam volna, na de hagyjuk !!
Titeket minősít !
prielle
@Csizmás Kond: Alföldi Róbert hol nevezi magát művésznek? Különben az, méghozzá az egyik legtehetségesebb magyar művész! Sőt, ember ebben az elembertelenedett világban!
Miért nem beszélhetne a rendezett darabján kívül másról?
"ha arról nincs amit akkor lehet politizálni."- ezt a "gondolatát" nem tudom értelmezni!
tivoli
@nyanya001: ma, 21:41
Azt te is beláthatod, hogy ez igaz Alföldivel kapcsolatban, minden rosszindulat nélkül.
nyanya001
@tivoli: Nem hinném,, hogy akár neked, vagy a hozzád hasonszőrűnek ajánlatot tett volna, azo túlmenően, hogy se neked, sem másnak köze nincs a nemi identitásához !
Alföldi elismert művész,akár tetszik, akár nem, persze, az bosszant benneteket, hogy nem a a Fidesz vagy a Jobbik szekerét tolja !És innentől kezdve nem vagyok kíváncsi a válaszodra !
prielle
@ilos: Mióta ellenség Ausztria? Valamiről lemaradtam?
Buzeráns, mocskos disznó, hülye, zsidó, ellenség...4 mondatban ennyi közönségesség, ez viszont nem nagy teljesítmény!
tivoli
@nyanya001: ma, 21:48
Ne húzd fel magad ezen, nem lenne korrekt tőled.
hetöndöe
A legsötétebb gyökérség ül tort Magyarország felett mostanság.
Már Ausztria is ellenség?
Van még barátunk a az elmeháborodott Putyinon kívül?
szepwilly
@nyanya001: ez mar tragikus,sok primitivnek csak a zsidozasra meg a buzizasra tellik az,hogy igazat mond az nem szamit!
kkalman
Nem tudom, mi értelme van zsidózni, buzizni egy cikk miatt? Alföldi a nemi identitásától és művészi énjétől függetlenül elmondta a véleményét az ország állapotáról, a kormányról. Ha nem az Alföldi mondja mindezt, akkor most tele lenne ez az oldal a dicsérő, egyet értő komentekkel, mert csak azt mondta, amit mindannyian gondolunk, és itt, ugyan nem így egybefüggően, de leírunk, kimondunk.
pbalage
Van egy új maffiózó focistánk is, a @ilos rendesen odatette magát, igyekszik meggyőzni az embert (bár egyelőre kocsmai szinten műveli) a gyors fejlődés sem kizárt.

Amúgy tudjátok, hogy melyik három mondattal kezdődik minden verekedés?
- Mi van? Mi van? Mi van?
DogAdventures
A véleménye olyan mint a segglyuk.Mindenkinek van,de senkit nem érdekel.Vagy mégis?
sokanvagyunk
Amikor ő volt a rendező, számtalan kritikus, néző véleményével szembe ment. Most nem ő rendez... - csak kritikus. Szíve joga, hogy kritizáljon - mint ahogy itt bárkinek.
Boszi27
@Csizmás Kond: Alföldi MŰVÉSZ Úr sehol nem nevezte magát művésznek. Hülyeséget beszélsz, mikor azt mondod ne foglalkozzon a külvilággal, foglalkozzon a színházzal. A művészek legyen az szobrász, festő, író nyitott szemmel kell hogy járjon a világban, kell hogy legyen véleménye minden féléről, és művészetén keresztül dolgozzon azon, hogy az élet jobbá és szebbé váljon. A nemi identitása viszont teljesen magánügye, neki is és másoknak is. Neked is van választási lehetőséged, nem kötelező megnézned a rendezését, olvasni a nyilatkozatait, írásait. Ha jobban tetszik L. Simon, vagy Kerényi akkor olvashatod őket. Ennyi.
Boszi27
@ilos: Most magadat minősítetted. Kiderült az is rólad, fogalmad nincs a művészetről. Mondjuk mikor Alföldi színészei káromkodnak, valószínű a valóságot akarják megmutatni. Erre itt vagy te, mint bizonyíték: pár sorod tele volt gusztustalan szitokszóval. !
Csizmás Kond
@prielle: Hát persze mert nálunk ez a szokás, hogy a színész politizál, a politikus színészkedik a fórumozó meg eldönti ki mit csináljon...
Csizmás Kond
@Boszi27: Mindenkinek van választási lehetősége... tehát neked is...vagy te valamilyen kényszerből csinálod ?
Boszi27
@Csizmás Kond: Nem írom le azt az egy szót ami eszembe jutott a hozzászólásodról. 4 betű, és van benne "ly".
tivoli
@Csizmás Kond: ma, 10:34
Nagyon találó! :-))
JAJMÁR
Látom, a véleményt mondó személye lett a beszéd tárgya, pedig eltekintve attól, hogy ki mondja, nagyon betalált. Minden szava igaz.
Visszatérve a személyre: Alföldi művész úr mindig is meglátta a dolgok "lényegét", - ami egy rendezőnél alap - pont ez az, amitől fontos az ő véleménye.
Csizmás Kond
@Boszi27: Azt írsz amit akarsz, soha nem szabtam meg senkinek mit írhat...és ha már ennyire jelezni kívántad akár le is írhattad volna.
Visszatérve a választási lehetőségre, nekem felrovod, hogy elolvasom és kommentálom a cikket, viszont te is ugyanazt teszed az én beírásommal...pedig volt lehetőséged másra is, mást olvasni vagy nem olvasni...
A nemi identitását is csak te emlegeted...valamiért...:)
Csizmás Kond
@JAJMÁR: Tényleg beletalált...figyeld csak...
" A művész abból az alkalomból nyilatkozott a Die Presse című osztrák napilapnak, hogy a bécsi Volkstheaterben ma lesz Julius Hay „Haben” című darabjának premierje, az ő rendezésében."
...legalább egy mondat erejéig szólhatott volna a darabról is...mert így nagyon mellétalált.
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 11:16 A 168 óra idézett egy bekezdést a cikkből! Ezt a bekezdést, amit itt közzétett, és nem gondolták, hogy téged a darab is érdekel :-D Nincs mit tenni, olvasd el az eredeti cikket :-D
Csizmás Kond
@JAJMÁR: Tudtommal itt csak azt illik és szabad véleményezni ami le van írva...különben azt hányják a szemünkre, hogy mellébeszélünk...
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 11:36 Rendben. A darabról beszélt egyébként a riporterrel, de annak a története, témája adta, hogy átkapcsoltak a jelenbe, a mai magyar valóságba.
Csizmás Kond
@JAJMÁR: Akkor úgy is lehet fogalmazni, hogy nem is a darab az érdekes, hanem a jelen politikai helyzet...?
Boszi27
@Csizmás Kond: Először is nem róttam fel neked, hogy kommentálsz.A cikk Alföldiről szól, én szeretem, te nem. Választhatsz, nézed-e, olvasod-e, vagy sem. Én szeretem. Persze aközött is választhatsz, hogy kommmentelsz-e és hová. Ezt nem kifogásoltam, csak a véleményem nem egyezik a tiéddel Alföldivel kapcsolatosan.
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 11:56 Igen, biztos vagyok benne, hogy sok-sok darab fog majd íródni erről a politikai helyzetről, és ami még jön...
Csizmás Kond
@Boszi27: De hát választottam...olvastam és véleményeztem...és ahogy észrevettem ez nem tetszett neked...:)
Csizmás Kond
@JAJMÁR: ...mongyuk ez nem a mai politikai helyzetben íródott ...
Törölt felhasználó
@ilos: ha lenne egy kis élettapasztalatod, akkor tudnád, hogy munkájához semmi köze annak hogy meleg. Az olyanok, akik viszont ezt még maguknak sem vállalják fel, mint a matolcsy vagy a fekete, azokból utálkozó náci lesz, mint az amerikai szépséges faterból...Na ezek az emberek viszont károsak a közrve... Persze azok is mindig nagyon gyanúsak nekem akik egyfolytában buziznak és minden mögött ezt látják. Egy önmagával harmóniában álló embert ennyire nem érdekel, hogy mással mi van..:),
Csizmás Kond
@ziziplanet: A nem, vagy az az érzet minden esetben befolyásolja az ember munkáját gondolkodását. Nincs az az egyed aminek a tevékenységén ne vevődne észre a nemi hovatartozása.
miazavalami
@Csizmás Kond: Szia.
Mikor Egerszegi Krisztina nyilatkozott a kormány mellett, akkor miért nem küldted vissza úszni?
Csizmás Kond
@miazavalami: ...nem biztos, hogy olvastam...
miazavalami
@tivoli: Amig a nemzet direktora volt, is bírálta a fideszt. Akkor és ott nyilatkozik ahol és amikor akar!
@Csizmás Kond: Ez neked is szól.
De szépen összejöttetek ti ketten! :-)
miazavalami
@Csizmás Kond: Én igen. :-) És azt is hogy védted egérkét azt mondván : Mindenki ott és akkor nyilatkozik amikor akar.
Csizmás Kond
@miazavalami: A nyilatkozás és a magállapítás nem ugyanaz. az egyik vélemény a másik politika.
és ja ...összebeszéltünk...
miazavalami
@Csizmás Kond: Tökmindeggynyilatkozikvagymegállapít! Ez is az is megjelent!
Törölt felhasználó
@Csizmás Kond: Nyilván mindenki más és más, de ilyen alapon robotoknak kéne irányítani a világot? Ezek alapján te pl a nőket eleve alkalmatlannak tartod vezető beosztásra..? Amúgy alföldiről köztudott, hogy biszexuális ne ezt melyik előítélet és viselkedéstípus fiókba tennéd?:) Hagyjuk már ezt. Egy meleg fizikus szerinted összehozza az elektronokat az elektronokkal? Persze amikor nyilatkozik valamiről lehet látni rajta, hogy feminin vonásai vannak, de a szakmájában ettől miért kéne hogy rossz legyen vagy nem objektív. Ilyen alapon akkor a heteró rendező meg egyfolytában miniszoknyás lányokat tenne be a darabba...:) Semmi köze ennek egy professzionális munka ellátásához..
tivoli
@miazavalami: ma, 13:18
Ha hiszed, ha nem, egyetértek veled. Mindenkinek joga van hozzá, az ízlés határain belül.
Csizmás Kond
@ziziplanet: Nem azt írtam, hogy rossz vagy nem megfelelő a munkája, csupán azt, hogy kiérződik rajta a nemi vonzása.
miazavalami
@Csizmás Kond: @tivoli: A fene! Pedig már felkészültem egy jó kis vitára! :-)
Csizmás Kond
@ziziplanet: ennyi...vártál még valamit ?
Csizmás Kond
@miazavalami: és miről szeretnél vitatkozni ?
Törölt felhasználó
Nem:) Nem bírod, hogy a buzik buzisak. Ezzel nem lehet mit kezdeni:)
miazavalami
@Csizmás Kond: Veled, de hamar igazat adtál...
Csizmás Kond
@miazavalami: ...inkább rádhagytam...nem tudtam hogy vitának szántad...:))
miazavalami
@ilos: Monnyuk tőled + csak annyi telik hogy felfordult a gyomrom mikor olvastalak...
miazavalami
@Csizmás Kond: Na igen, mert tudtad , tudod hogy igazam van, és emlékszel te nagyon is jól hogy egérke miatt szembeszálltál az egész propival...
Csizmás Kond
@miazavalami:
ilyenkor előtte ne egyél...:)
Csizmás Kond
@miazavalami: ...már nem emlékszem de biztos igazam volt...:)
tivoli
@miazavalami: ma, 13:31
Most vitatkozzam velünk? :-DD
silber13
@miazavalami: :-)))))) és ismét :-)))))
silber13
@Csizmás Kond: 13:30-ra: és mindezt hogyan érzed meg? Egy István a királyban ez nálad hogy jelentkezik? Vagy az Ember tragédiájában??:-)))) Megint kitört belőled a szeleburdi és felettébb szaértő, hozzáértő grafomán!:-))
Csizmás Kond
@silber13: ...én szeleburdi...és te hagyod ki a betűket...
amúgy ha nem érzed ki akkor ne rám mutass, hanem próbáld magadba keresni a hibát...
az én észrevételem szerint a nő nőies, a férfi férfias a buzi nőies férfi, a leszbi férfias nő, a semmilyen meg kelekótya.
miazavalami
@Csizmás Kond: Én + nem vagyok fatökű mint merkel ezért fogjam be a szám és ne politizáljak? ma 14.23.-ra
silber13
@Csizmás Kond: És ezt nem érzed az Ember tragédiájában? Érdekes:-))
Csizmás Kond
@miazavalami: De politizál...és nem kell eláruld a nemedet...:)
miazavalami
@Csizmás Kond: Én a nememre büszke vagyok! Miazhogyneáruljamel?
Kikérem magamnak!
Csizmás Kond
@miazavalami: ...ugyértve nem kell kimond mert kiérződik a politikusságodon...:))
miazavalami
@Csizmás Kond: Hogy hogy kiérződik?
Egy nő sokkal jobban tud irányítani, mint egy férfi!
Csizmás Kond
@miazavalami: ...jobban tud mutatni. többet tud mondani...de vezetni...na azért fél mindenki a női vezetőtől...:)))
miazavalami
@Csizmás Kond: Persze hogy félnek a férfiak a női vezetőtől. Egyrészt a nők mindkét agyféltekéje képes egyszerre dolgozni, nem kell sör se hozzá , hogy gondolkodjunk. Másrészt : A nők sokkal több ok okozati összefüggést látnak mint a férfiak!
silber13
@Csizmás Kond: Nem szép dolog ám egy tucatembernek Madáchot ferdehajlamúsággal vádolni! Igaz macsek?
Csizmás Kond
@miazavalami: ...így van...még az imájukba is belefoglalják olyan formában hogy Isten ments a női vezetőktől ...:)
Csizmás Kond
@silber13: ...nem vádolok én senkit csak megkérdeztelek mert nem tudom más milyen érzésre gondoltál...
miazavalami
@Csizmás Kond: Én imádkozni???
Cirmi , te nem tudod mit beszélsz!
Csizmás Kond
@miazavalami: ...dehát én a férfiakról beszélek...és te mint minden nő magadra veszed...:))
világlátó
Ha Alföldi nyilatkozatáról nincs más mondanivalónk, akkor azt kell gondoljam, valami negatív töltésű széláramlat eltompította a verbális kommunikációs agyközpontunkat.
Hogy ki volt hazánk nagyjai között más, mint a többi, annak itt most nincs semmilyen jelentősége. Annak viszont van, hogy a hazai közélet legintelligensebbjei miként vélekednek a hazai politikai helyzetről, a közállapotokról. Ők gerjeszthetik azt a tüzet, ami itthon csak folyamatosan " hamvába hal ". Miért nem segítenek akadémikusaink, tudósaink, íróink, költőink, politológusaink, filozófusaink, művészeink rávilágítani a hazai helyzet tarthatatlanságára? Hol van az alapvető állampolgári felelősség?
Igen , tudom, ne beszéljek a pálya széléről, tessék talán a pályára lépni. Nincs mivel.
silber13
Ja? És hogy Alföldi politizálna? Gondolom volt alkalma megtapasztalni a jelenlegi hatalom mindenféle óhaját, és előnyére válik, hogy nehetzen tűrte a mindenbe belepofázást. Nem úgy, mint a hájtömeg utódja!
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 15:03 Még mindig itt tartasz? Miért érdekel téged egy idegen ember nemi élete? Befolyásolja ez a tiédet? Nem gondolom.
Azt hiszed, férfivá a puszta nemi identitás tesz? Elárulom, hogy az édeskevés. Egyébként valóban a homo-, és biszex emberek között több a tehetséges, és főleg művészi tehetségű ember. Ez az, amihez közünk van, a többi magánügy. Alföldi pedig éleslátású, ismert ember, és amit mond, az a lényeg. Ő ugyanis kimondja, amit ebben az országban nagyon sokan gondolunk.
Csizmás Kond
@JAJMÁR: Itt tartok, de ahogy látom te is...
Amúgy nem azért írok mert valaki magánügye érdekelne, hanem mert itt az a hely ahol véleményt lehet mondani.
Alföldi pedig csak azt kritizálja ami neki nem tetszik. Amikor vezető volt akkor nem szólt mert neki jó volt pedig akkor is volt akinek nem tetszett szóval az ilyen magánérdekmegnyilvánulásai elég önzőek...de attól még bárki alapozhat rá ha úgy érzi hogy neki mond valamit.
silber13
@világlátó: Aki a pálya széléről lesi a történéseket, sokszor többet és jobban lát, mint a páyán lévők. Lép csak nyugiban a páűlyára!
zsizsike
Ez az Alföldi Robi maga vallotta be, hogy a Stohlt szereti, de én nem hiszem, hogy buzi lenne. A buzi fiúk mind aranyosak, kedvesek, szeretem őket.
Aki Én
@Csizmás Kondom: Hogy a bánatba csinálod, hogy ennyi hozzászólás mellett nem tudsz még véletlenül sem okosat mondani? Először is ki a fene vagy te, hogy megakarod szabni bárkinek is, hogy mikor politizálhat? A sok fidesz nyaligátor ,,művész" persze onthatja a szart, mert ők nem kritizálnak, hanem ostobán éltetik a kormányt. Alföldinek ráadásul javarészt qrvára igaza van, még ha te nem is érted. Hol vagy te egy Alföldihez képest, te jó ég...? Cáfold amit mond ha tudod, de ne személyeskedj folyton és ne érezz ellenállhatatlan vágyat, hogy mindenkinek válaszolj, mert közröhej vagy. Nem kell szeretni Alföldit, de azért okosat azt mondhat. És mindenkinek van joga politizálni, ha nálad egy dekával is többet ért hozzá. Ha beszélgetni akarsz, akkor azt tedd egy ismerkedős oldalon.
lampa laz
@világlátó: teljesen igazad van, mert akiket itt felsoroltál nem mernek oda állni a kisemberek mellé amikor azok kimennek az utcára tüntetni. Ott kinn a pódiumon is el lehetne mondani a véleményüket, nem csak a tv-ben 1-1riport kapcsán. Bár ezekből is kevés van akik ezt megmerik tenni.
csetere
@tivoli: Ő mindig talpra ál, mert egyenes, tisztességes-EMBER!
ilos
@JAJMÁR: Senkit nem érdekelne Alföldi szexuális identitása, ha a rendezései és megnyilvánulásai nem ezt tükröznék. Láttad a János vitézt? Vagy bármit a Nemzetiben? Ne azzal tűnjön ki egy művész, hogy politizál! És ha nem hosszabbítják meg a szerződését, akkor fel vagytok háborodva, hogy szegényt "kirúgták". Ferencsik is buzi volt, mégis mindenki tisztelte. Na, ezt a kis biboldót mi nem!
tivoli
@csetere: tegnap, 20:06
Mármint Alföldi?
JAJMÁR
@ilos: 13:42 Én igen, tisztelem! Bár elismerem, hogy a "mi" több, mint az "én", de mások nevében nem nyilatkozhatok.
Nekem sem tetszik minden rendezése elsőre - dehogyis láttam mindet, alig néhányat - de az biztos, hogy nem unalmas, hanem elgondolkodtató, a hatása hosszan tartó! Igen, néha csalódás, mert vannak azok a megszokott, nagy, örökzöld művek, amelyektől várjuk a megszokott, jól ismert katarzist ott, ahol annak lennie kell, pont ugyanúgy ahogy az meg van írva.
Na, ez nem pont ugyanúgy, nem pont ugyanott... de micsoda bátorság kell ahhoz, hogy a megszokott, biztos sikert garantáló útról letérjen egy művész?
Nem egyszer, sokszor... Aztán mi a jobb? Megnézni egy előadást, tudva, hogy az mit nyújt, vagy megnézni egy előadást, amiről csak azt tudod, hogy biztos más lesz, új, izgalmas, érdekes... és mennyit lehet arról majd beszélni, elemezni. Már rég nem élnének az "örökzöldek", ha nem jönnének az új, bátor rendezők és szakítanának a konvencionális előadásmóddal.
Alföldi nem a politizálása miatt tart ott, ahol tart, hanem annak ellenére.
Az érzelmeknek nincs "nemi identitása", - nem a német nyelvű ragozásokra gondolok -
szerelmet és szenvedélyt, érzelmet érezhet minden ember... és az ugyanúgy felemel, vagy összetör, mindegy, férfi vagy-e, vagy nő, vagy meleg ember.
csetere
@tivoli: Igen. Kedvelem az őszinteségéért.
tivoli
@csetere: ma, 15:50
Hát az, szó se róla. Túlzásban is.
oncogito
@ilos: - lehet nem szereteni Alföldit, mint rendezőt. De ennek mi köze szexuális orientációjához?
A művész bizony politizál. Petőfi, Madách, nem is sorolom, mind politizáltak.
Nekünk ez ma történelem, de nekik akkor politika.
És a maradandó mű bizony akkor maradandó, ha hűen tükrözi nem csak az emberi tulajdonságot, jellemet, de a napi politikát is.
Mert állást kell foglalni a valamilyen irányban.
ilos
@JAJMÁR: Tisztelem a véleményed, de abban talán egyet értünk, hogy a művészeteknek elsősorban az a létjogosultsága, hogy a befogadó közönséget jobbá, szellemileg gazdagabbá tegyék. Egy színházi előadástól nem azt várja az ember, hogy a szöveget teljese átírva, gusztustalan trágár beszéddel ecseteljék a mindennapi valóságot. Nem vagyok prűd, néha én is elkanyarítom, egy-egy káromkodás el is megy, ha annak van dramaturgiai célja, de az összes darabot ne ezzel "korszerűsítsük".
JAJMÁR
@ilos: 18:40 Igen, ez igaz. A nyers "trágárkodást" nem szeretem én sem, belőlem sikerült olyan szinten kiirtani, hogy én szinte soha nem használom ezeket a szavakat. Ha mégis, akkor az tudatos, megfontolt, hatásvadász :-) és annyira nem illik hozzám, hogy a hatás garantált.
Ugyanakkor elfogadom, hogy vannak emberek, akik másképpen nem tudják a gondolataikat közölni, és bizony vannak emberek, akik csak ebből értenek. A művészetben pedig az a jó, hogy ha széles a paletta, és mindenki megtalálja a neki tetszőt :)
A végére egész jól megértettük egymást, ugye? :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.