Idén márciusban lépett életbe az új Országos Tűzvédelmi Rendelet, amely szerint ezentúl tilos elégetni a lakott területen keletkezett növényi eredetű hulladékot. Ehelyett a zöldhulladék komposztálására bíztat az új rendelet – olvasható az mno.hu-n.

A szabályzatban a mezőgazdasági és más külterületekre is kitérnek: aki ugyanis ilyen terepeken égetne, annak legalább tíz nappal előtte írásbeli engedélyt kell kérnie az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságtól.

A rendelet megszegése komoly pénzbírságot vonhat maga után, attól függően, mekkora területen zajlik az égetés és milyen károkat okoz a környezetében. Kasza Anett, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, a bírság alapvetően 20-60 ezer forint közt fog alakulni. Amennyiben a tűz átterjed a szomszédos kertekre is – de még tűzoltó bevonása nélkül eloltható –, akkor már 100 ezertől 1 millió forintig is terjedhet a büntetés összege. Ha pedig a tűzoltók segítsége is szükséges, 200 ezer és 3 millió forint közti összeget fizethetnek a szabálysértők.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hofipisti
A Tűzoltóság a rendszerváltást követően az ANTSZ-el vetekszik a legkorruptabb és a mindennapi normális életet leginkább akadályozó hatósággá, ugyanakkor - mint láthatjuk - tűzoltási szakértelmük kimerül abban, hogy mindent szétvernek, ami egy esetleges tűz közelében van. A bukott határőrtiszt által vezetett "Katasztrófavédelem" (hogy miért kell védeni a katasztrófát?) felállása után már ismét a párt-kötődés lett a fő vezérelv, ugyanakkor tűzvédelmi szakmai képzést a mai napig nem voltak képesek összehozni. Pedig bizony esetenként meg kellene tanulni, hogy mit mivel kellene oltani!
Az ilyen rendeletek csak növelik a népszerűséget! Hajrá Magyarország!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Alzheimer Fauna
A szombat esti szalonnasütés a kert végében, meg majd koksszal? (Bár az is növényi eredetű...)
1magyar
Tényleg, akkor a bográcsos kerti partiknak vége. Na meg a disznóvágásoknak is.
Linna
Na ugye! Ez megint egy álmodtam valamit és kitaláltam, mi legyen rendelet, átgondolás mögötte semmi!!
Én két "dobozban" komposztálok, de amellett még mindig marad olyan, amit égetni KELL!! Mivel a komposztba sem lehet beletenni a fertőzött zöldanyagot, és a gazokat sem, amiknek magjai nagyon szépen megmaradnak a komposztban, és többet szórok belőlük vissza a termőföldre, fertőzöttebb lesz a kertem gazzal, mintha nem a komposztálóból használnám a jó, termékeny talajt.
Amúgy a mi falunkban már így is korlátozva van az égetés, heti két napra. De sokkal büdösebb az, amit a kazánokban égetnek el!!! Ugyan az is tiltva van, hogy ott a nem belevaló dolgokat égessenek, de mégis jobban előfordul, mint ha nyílt színen tennék!
Jó lenne egy rendelet kiadása előtt alaposan átgondolni a dolgokat. Mert aztán erre is kitalálhatják, hogy csak próbajárat, mint a útdíjakra!
Linna
A legfontosabb: és mi van akkor, ha megint szétterjed az országban a fák tűzelhalás betegsége?
Annak idején direkt arra szólítottak fel, hogy égesse el mindenki a fertőzött fáit! - nagyon helyesen, hiszen ez olyan, mint az influenza, rohadt gyorsan terjed, nincs idő engedélyre várni!!
nemkati
Már megint üres az államkassza? Hát nem sikerült még minden pémzt elszedni tőlünk?

Én bizony továbbra is elégetem a levágott ágakat. (A bogrács ott lesz a közelben, mert abban akartam főzni, csak közben elfelejtettem.)
kamazuka
Elkészűlt a cserépkályhám,és lám az udvaron.Nyáron is fogunk fűteni.És akkor mi van?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.