Idén márciusban lépett életbe az új Országos Tűzvédelmi Rendelet, amely szerint ezentúl tilos elégetni a lakott területen keletkezett növényi eredetű hulladékot. Ehelyett a zöldhulladék komposztálására bíztat az új rendelet – olvasható az mno.hu-n.

A szabályzatban a mezőgazdasági és más külterületekre is kitérnek: aki ugyanis ilyen terepeken égetne, annak legalább tíz nappal előtte írásbeli engedélyt kell kérnie az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságtól.

A rendelet megszegése komoly pénzbírságot vonhat maga után, attól függően, mekkora területen zajlik az égetés és milyen károkat okoz a környezetében. Kasza Anett, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, a bírság alapvetően 20-60 ezer forint közt fog alakulni. Amennyiben a tűz átterjed a szomszédos kertekre is – de még tűzoltó bevonása nélkül eloltható –, akkor már 100 ezertől 1 millió forintig is terjedhet a büntetés összege. Ha pedig a tűzoltók segítsége is szükséges, 200 ezer és 3 millió forint közti összeget fizethetnek a szabálysértők.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hofipisti
A Tűzoltóság a rendszerváltást követően az ANTSZ-el vetekszik a legkorruptabb és a mindennapi normális életet leginkább akadályozó hatósággá, ugyanakkor - mint láthatjuk - tűzoltási szakértelmük kimerül abban, hogy mindent szétvernek, ami egy esetleges tűz közelében van. A bukott határőrtiszt által vezetett "Katasztrófavédelem" (hogy miért kell védeni a katasztrófát?) felállása után már ismét a párt-kötődés lett a fő vezérelv, ugyanakkor tűzvédelmi szakmai képzést a mai napig nem voltak képesek összehozni. Pedig bizony esetenként meg kellene tanulni, hogy mit mivel kellene oltani!
Az ilyen rendeletek csak növelik a népszerűséget! Hajrá Magyarország!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bakegya
Fenyegetőzzetek csakkk-undorító már a miheztartás-zaklatás tárgya itt élni!!!A kutyámat tartsam az asztal alatt,az utakat csakkk pénzért használhatom,levegőt lehet még venni?,???
Orbán gecisztán-
Hofipisti
A Tűzoltóság a rendszerváltást követően az ANTSZ-el vetekszik a legkorruptabb és a mindennapi normális életet leginkább akadályozó hatósággá, ugyanakkor - mint láthatjuk - tűzoltási szakértelmük kimerül abban, hogy mindent szétvernek, ami egy esetleges tűz közelében van. A bukott határőrtiszt által vezetett "Katasztrófavédelem" (hogy miért kell védeni a katasztrófát?) felállása után már ismét a párt-kötődés lett a fő vezérelv, ugyanakkor tűzvédelmi szakmai képzést a mai napig nem voltak képesek összehozni. Pedig bizony esetenként meg kellene tanulni, hogy mit mivel kellene oltani!
Az ilyen rendeletek csak növelik a népszerűséget! Hajrá Magyarország!
reseva
@Hofipisti: Azért vannak, hogy rendeleteket hozzanak. Kilóra, a tartalma úgysem számít, mert őrájuk úgysem vonatkozik. A balga népet meg terelni kell valamerre, nehogy már gazdátlannak érezzék magukat.
JAJMÁR
Most az egyszer egyetértek a tilalommal. Minek elégetni a lebomló, és a talajt tápláló hulladékot? Ami pedig nem bomlik le, azért nem kellene elégetni.
human
@JAJMÁR: Tudod más normális országban a büntethetőség életbelépésével egy időben állami támogatást is nyújtanak komposztálók létrehozására. Na most itt először büntetnek és old meg magad saját pénzből a komposztálást.
JAJMÁR
@human: A támogatás tényleg jól jönne :)
de ez nem az álmodozások kora.
human
@JAJMÁR: Orbánék mindent fordítva csinálnak. Például először stadion építenek, hogy jobb legyen a foci. Normális esetben, ha jobb a foci, akkor nagyobb stadionra lesz igény a növekvő nézőlétszám miatt.
1magyar
Vannak akik a kazánba, kályhába műanyag palackokat égetnek, olyan büdös az egész város, hogy nem hiszem el, hogy a rendőrség,tűzoltók ne éreznék a szagot - de nem történik semmi.
Az igaz,hogy a komposztálás a legegyszerűbb, el kell keríteni fából egy 2x2 m-es részt a kertben és már kész is.
világlátó
Németországban dolgoztam egy pár hónapot , szőlőt metszettem. A levágott venyigét minden második sorba kellett összerakni, ahol a gazda az aprítóadapterrel apró forgáccsá aprította. Ugyanakkor égetni is lehetett , de a füst fehéren szállhatott fel. Ha fekete, sötét füstöt látott valaki, a helyi hatóság, azonnal ott termett és súlyos következménnyel számolhatott a gazda.Velem a felszedett elhasználódott szőnyegpadlót égettette el, a szomszédja azonnal feljelentette. Kijött a rendőrség, nehezen tudtam megvédeni magam, nem ismerve a helyi szabályokat.
Nálunk a szőlőhegyeinken metszés után óriás máglyák lobognak naphosszat. Pedig, a helyi vállalatnak csak annyit kellene közzé tennie, hogy a venyige összegyűjtése mely napokon, milyen formában történik. De nem mondja, vállalkozó sincs, aki összegyűjtené, amíg a vállalkozása nem hoz a számára némi hasznot. Így nincs más, mint az, hogy kisebb tételekben elégetik a gazdák a nyesedéket. Egy aprító gép 150 - 160 ezer Ft., villanyáram kell hozzá és napokig tart mire ez a házikertbe való szerkezet feldolgozhatná a sok szőlő és gyümölcsfa nyesedéket. Halenne egy nagyobb kapacitású, amelyik ilyenkor több gazda által is bérelhető lenne, a sok apríték visszakerülhetne a talajba, javítva annak szerkezetét, pótolva némi tápanyagot.
Ha kiadunk egy törvényt, rendeletet, akkor gondoskodni kell annak végrehajthatóságáról, a megoldásról. Így azonban csak a bírság, a büntetéspénz behajtása a lényeg, ahogy a traffipaxok esetében is. Most olvastam, napi tíz alkohol szonda, két - három helyszín bírság, és két - három feljelentés a napi követelmény a közúti rendőrhatóság járőreivel szemben. Elvenni a pénzét az embereknek minden áron. Igaz, talán most megspórolják a vasárnapi bolt bezárások miatt.
Aki Én
Hát nem most mondta orbán apja, hogy azt csinál a földjén amit akar? Vagy ez csak a hulladék feldolgozásra igaz?
papa.49
@Aki Én: Ez csak az ,,öreg orbánra,, igaz!!!
1magyar
Valahol olvastam, hogy a kazánban elégett műanyag lerakódik a falára és abban is károkat okoz.
Ennyire hülyék legyenek az emberek, hogy még a sajátjukat sem kímélik!?
papa.49
@világlátó: Ha úgy csinálnák a dolgokat mint Európa nyugati felén nem lehetne annyit lopni, rabolni!!!
papa.49
@1magyar: A kazánban ha normális a huzat, ha nem fojtod le a tüzet a pe. palack nyom nélkül elég, próbáltam tudom...
troppauerhumer
@Hofipisti: Csaxólok a tűzoltók kikérik maguknak,hogy egy lapon említsék,szóba,hírbe hozzák őket az UD zrt.még önkéntes tűzoltói tanfolyamot sem végzett szervilis exügyvédjével.
Linna
Ezt megint egy íróasztal mögött ülő barom találta ki!!
Vannak olyan kártevések, amik miatt akár fákat, bokrokat kell teljes egészében elégetni, különben - nem mondok nagyot - akár az egész országban elterjedhet a betegség!!!
Azonnal vonják vissza ezt a rendeletet!!! Itt nincs idő nemhogy 10 napot, de 2-t sem várni!!!
kisangyalom13
Kedveseim, aki nem értékeli a kertjében a komposzt hatását a talajjavításra, az csak tüzeli a növényi hulladékot! Jobb, mint a műtrágya, főként, ha fahamut is tud szórni közé!
Miért kell a szomszédokat bosszantani a növényzet égetésével?
1magyar
@Linna: Tényleg, a cseresznyelégy is jól szaporodik ha nem égetik el a fertőzött részeket.
1magyar
@papa.49: Közben beszívtad a rákos daganatot előidéző szagát?
papa.49
@1magyar: Miért, leírtam hogy ,,JÓ HUZATTAL RENDELKEZŐ KAZÁN AMIBEN A SZÉN KB. 6-700 FOKON IZZIK, milyen rákkeltő anyag marad ott meg!!!A kémény meg 15 méter magas, a palacknak se szaga, se színe nem volt látható...
profon
Vajh melyik károsabb ? 50 kg lomb, száraz ág stb avagy 50 kg benzin ?
Alzheimer Fauna
A szombat esti szalonnasütés a kert végében, meg majd koksszal? (Bár az is növényi eredetű...)
1magyar
Tényleg, akkor a bográcsos kerti partiknak vége. Na meg a disznóvágásoknak is.
Linna
Na ugye! Ez megint egy álmodtam valamit és kitaláltam, mi legyen rendelet, átgondolás mögötte semmi!!
Én két "dobozban" komposztálok, de amellett még mindig marad olyan, amit égetni KELL!! Mivel a komposztba sem lehet beletenni a fertőzött zöldanyagot, és a gazokat sem, amiknek magjai nagyon szépen megmaradnak a komposztban, és többet szórok belőlük vissza a termőföldre, fertőzöttebb lesz a kertem gazzal, mintha nem a komposztálóból használnám a jó, termékeny talajt.
Amúgy a mi falunkban már így is korlátozva van az égetés, heti két napra. De sokkal büdösebb az, amit a kazánokban égetnek el!!! Ugyan az is tiltva van, hogy ott a nem belevaló dolgokat égessenek, de mégis jobban előfordul, mint ha nyílt színen tennék!
Jó lenne egy rendelet kiadása előtt alaposan átgondolni a dolgokat. Mert aztán erre is kitalálhatják, hogy csak próbajárat, mint a útdíjakra!
Linna
A legfontosabb: és mi van akkor, ha megint szétterjed az országban a fák tűzelhalás betegsége?
Annak idején direkt arra szólítottak fel, hogy égesse el mindenki a fertőzött fáit! - nagyon helyesen, hiszen ez olyan, mint az influenza, rohadt gyorsan terjed, nincs idő engedélyre várni!!
nemkati
Már megint üres az államkassza? Hát nem sikerült még minden pémzt elszedni tőlünk?

Én bizony továbbra is elégetem a levágott ágakat. (A bogrács ott lesz a közelben, mert abban akartam főzni, csak közben elfelejtettem.)
kamazuka
Elkészűlt a cserépkályhám,és lám az udvaron.Nyáron is fogunk fűteni.És akkor mi van?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.